skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jeże z mielonego mięsa z ryżem w powolnej kuchence? Przygotuj wskazane składniki. Mięso mielone biorę kurczaka, ale może to być dowolne mięso mielone. Średniej wielkości cebula i marchewka. Pasta pomidorowa lub sos lub przecier pomidorowy. Ryż gotowany na parze jest długoziarnisty, lepiej najpierw dobrze spłukać. Będę gotować w powolnej kuchence, ale możesz gotować takie jeże na kuchence.
Krok 2:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Obierz cebulę, pokrój. Wlej trochę oleju do miski multicookera i w trybie "smażenia"podsmaż cebulę (2/3 cebuli) z marchewką.
Krok 4:
W głębokim naczyniu połącz jedno jajko, ryż, mięso mielone i 1/3 posiekanej cebuli. Dodaj sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Mokrymi rękami weź część mięsa mielonego (gdzieś 1 łyżka.L ze zjeżdżalnią na jeżu) i zrób kulki, obracając mięso mielone między dłońmi.
Krok 6:
Przygotowane jeże ułożyć na smażonej cebuli z marchewką, lepiej ułożyć w jednej warstwie, aby później były całkowicie pokryte sosem.
Krok 7:
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z mąką, śmietaną, dodaj trochę soli i pieprzu i polej jeże tym sosem.
Krok 8:
Dodaj ciepłą wodę, zamknij pokrywkę i włącz tryb "duszenie" na godzinę.
Krok 9:
Na sygnał zakończenia programu otwórz Wolnowar. Podawaj jeże z mięsem mielonym na gorąco. Dzięki ryżowi mogą być podawane jako niezależne danie.
jeże mielone z ryżem ulubione i znane danie. Można je gotować na kuchence w rondlu, można je nawet upiec lub użyć Asystenta i pozostawić do samodzielnego gotowania za pomocą multicookera.
ciekawe to danie będzie dla dzieci, jeśli naprawdę zrobisz jeże z mięsa mielonego, naśladujesz igły ryżem, a zamiast oczu wstawisz ziarna pieprzu. Aby zachować kształt, lepiej gotować je w powolnej kuchence na parze, używając do tego specjalnej miski.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g