jeże mielone z ryżem w powolnej kuchence

łatwy do przygotowania obiad w powolnej kuchence. Jeże mielone z ryżem można łatwo gotować w powolnej kuchence-asystencie, dzięki czemu nie można stać przy kuchence i kontrolować procesu. To pyszne danie, dwa w jednym: zarówno dodatek, jak i gorący z pysznym sosem pomidorowo-kwaśnym i warzywami, pomoże szybko rozwiązać problem z kolacją. I wielu nawet przypomni o gustach dzieciństwa, ponieważ takie jeże są przygotowywane od dawna.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 51 % 18 g
węglowodany 29 % 10 g
231 kcal
IG: 20 / 70 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jeże z mielonego mięsa z ryżem w powolnej kuchence? Przygotuj wskazane składniki. Mięso mielone biorę kurczaka, ale może to być dowolne mięso mielone. Średniej wielkości cebula i marchewka. Pasta pomidorowa lub sos lub przecier pomidorowy. Ryż gotowany na parze jest długoziarnisty, lepiej najpierw dobrze spłukać. Będę gotować w powolnej kuchence, ale możesz gotować takie jeże na kuchence.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, pokrój. Wlej trochę oleju do miski multicookera i w trybie "smażenia"podsmaż cebulę (2/3 cebuli) z marchewką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokim naczyniu połącz jedno jajko, ryż, mięso mielone i 1/3 posiekanej cebuli. Dodaj sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mokrymi rękami weź część mięsa mielonego (gdzieś 1 łyżka.L ze zjeżdżalnią na jeżu) i zrób kulki, obracając mięso mielone między dłońmi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowane jeże ułożyć na smażonej cebuli z marchewką, lepiej ułożyć w jednej warstwie, aby później były całkowicie pokryte sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj koncentrat pomidorowy z mąką, śmietaną, dodaj trochę soli i pieprzu i polej jeże tym sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ciepłą wodę, zamknij pokrywkę i włącz tryb "duszenie" na godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na sygnał zakończenia programu otwórz Wolnowar. Podawaj jeże z mięsem mielonym na gorąco. Dzięki ryżowi mogą być podawane jako niezależne danie.

jeże mielone z ryżem ulubione i znane danie. Można je gotować na kuchence w rondlu, można je nawet upiec lub użyć Asystenta i pozostawić do samodzielnego gotowania za pomocą multicookera.
ciekawe to danie będzie dla dzieci, jeśli naprawdę zrobisz jeże z mięsa mielonego, naśladujesz igły ryżem, a zamiast oczu wstawisz ziarna pieprzu. Aby zachować kształt, lepiej gotować je w powolnej kuchence na parze, używając do tego specjalnej miski.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy