kotlety mielone w powolnej kuchence

soczyste i delikatne kotlety na obfity lunch! Prawdopodobnie wszyscy wiedzą, jak smażyć kotlety na patelni, ale nie wszyscy wiedzą, że to danie można ugotować w powolnej kuchence bez niepotrzebnych kłopotów. Nie trzeba ich monitorować, regulować ognia i dodawać oleju, tylko raz odwrócić. Kotlety są soczyste i delikatne.
ArinaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 23 % 8 g
210 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mielone kotlety w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do mięsa mielonego dodaj jajko, wymieszaj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Biały chleb moczyć w mleku przez 10 minut, wycisnąć

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wyciśnięty chleb, sól, pieprz do mielonego mięsa, dokładnie wymieszaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj kotlety i zawiń w bułkę tartą

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do miski Multicooker, ustaw tryb & quot; pieczenie" na 50 minut. Po 25 minutach Odwróć kotlety

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Resztki kotletów można gotować na parze w koszu do gotowania na parze

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie ustawionego czasu ułóż kotlety i podawaj z dowolnym dodatkiem

w razie potrzeby możesz dodać dowolny sos do gotowych kotletów i włączyć tryb "duszenia" na 20-30 minut.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy