pstrąg w powolnej kuchence

delikatny, soczysty, zdrowy, najsmaczniejszy! Pstrąg w powolnej kuchence to przepis na przygotowanie pysznego dania przy minimalnym nakładzie pracy. Prawie wszystko zrobi za Ciebie powolna kuchenka. Ryba wcale nie jest sucha, z naturalnym smakiem i aromatem.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 58 % 21 g
węglowodany 0 % 0 g
241 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pstrąga w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć pstrąga jako stek, tak jak ja, lub jako filet z pstrąga na skórze-dokładnie na skórze, ponieważ bez skóry pstrąg szybko straci swój kształt i rozpadnie się na kawałki. Weź świeżą rybę, najlepiej nie mrożoną-taka ryba zawiera znacznie więcej składników odżywczych. Schłodzony pstrąg ma ładny różowy kolor, ta sama ryba, która zamarzła-pomarańczowy odcień.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli twoja ryba jest zamrożona, rozmroź ją tak delikatnie, jak to możliwe — przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Umyj rybę i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z cytryny potrzebujemy tylko soku. Dlatego możesz również użyć gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie-potrzebujesz 2 łyżek stołowych. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go bardzo gorącą wodą, a nawet sparz wrzącą wodą — w ten sposób cytryna da więcej soku. Radzę również wycisnąć sok przez małe sito, aby wszystkie nasiona cytryny pozostały w nim. Cytryna usunie rybi zapach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W powolnej kuchence możesz gotować pstrąga na parze lub bezpośrednio w misce. Dzisiaj wolałam gotować w misce. Wlej olej roślinny do miski multicookera. Ponieważ będziemy podgrzewać olej, weź rafinowane oleje bez zapachu jakiegokolwiek pochodzenia roślinnego-oliwki, słonecznika itp.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż rybę na dnie. Umieść miskę w multicookerze, ustaw tryb gaszenia lub inny, który jest w twoim modelu. Standardowy czas gotowania w multicookerach z reguły zaczyna się od 30 minut, ale dla naszej ryby to dużo i może okazać się sucha. Dlatego, jeśli pozwala na to twój model, skróć czas do 20 minut lub wybierz tryb Gotowanie na parze — w tym trybie Czas zwykle zaczyna się od 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól gotową rybę do smaku. Możesz dodać swoje ulubione zioła lub przyprawy, na przykład zioła prowansalskie, tymianek lub rozmaryn. Jak na mój gust, tak szlachetna ryba, jak pstrąg, jest po prostu piękna w swoim smaku i nie potrzebuje żadnych dodatków. Maksymalnie jest to szczypta mielonego pieprzu-nie będzie zbędny. Podawaj natychmiast gotową rybę z przystawką lub warzywami. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Stek z pstrąga - 166   kcal/100g

Podobne przepisy