ziemniaki wiejskie w powolnej kuchence

pachnące pieczone ziemniaki z czosnkiem w 30 minut. Bardzo pachnące i smaczne ziemniaki. W powolnej kuchence gotuje się szybciej niż na patelni. Ziemniaki należy wybrać nierozwinięte odmiany, należy pozostawić w skórce, ale dokładnie umyć szczotką. Olej jest koniecznie pachnący słonecznikiem. Danie do codziennego menu i na uczcie.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 58 % 15 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wymaganą liczbę produktów na liście. Ziemniaki dobrze myjemy szczotką, ale nie obieramy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ząbki czosnku, spłucz koperek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyte bulwy ziemniaków kroimy na duże plasterki, jeśli ziemniaki nie są duże, wystarczy pokroić na 4 części wzdłuż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp ziemniaki solą i przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej ziemniaki olejem słonecznikowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj ziemniaki z przyprawami, solą i olejem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść przygotowane ziemniaki w misce multicookera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zainstaluj miskę z ziemniakami w multicookerze, nie przykrywaj pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włącz program smażenia, w tym modelu włącz tryb gotowania kurczaka, CZAS 12 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż ziemniaki przez 12 minut, mieszając 3-4 razy, aby zarumieniły się ze wszystkich stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas smażenia ziemniaków przepuszczamy czosnek przez prasę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po zakończeniu programu smażenia dodaj czosnek do ziemniaków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej pół szklanki wody do miski multicookera.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij Multicooker pokrywką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włącz program duszenia lub gotowania owsianki, pilawu przez 13 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W międzyczasie drobno posiekaj koperek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy Multicooker zacznie migać, uwolnij z niego parę i podnieś pokrywkę. Ziemniaki są gotowe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gorące ziemniaki w stylu rustykalnym układamy na talerzach, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy