skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak piec ziemniaki z mięsem mielonym w powolnej kuchence warstwami? Przygotuj składniki do nalewania. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki i trzymać w ten sposób przez około pół godziny. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20-30%, przyprawy-do smaku, mam zioła prowansalskie.
Krok 2:
Ubij jajko trzepaczką, aż będzie gładkie. Potrzebujemy tylko, aby masa jajeczna była dobrze wymieszana, nie ma potrzeby ubijania, aż będzie puszysta.
Krok 3:
Dodaj tłustą śmietanę, zioła prowansalskie i sól do ubitego jajka. Tłusta śmietana sprawi, że wypełnienie będzie bardziej nasycone, delikatne, miękkie. Jeśli weźmiesz inny, okaże się mniej smaczny.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Można to zrobić widelcem, łyżką lub tą samą trzepaczką. Powinieneś uzyskać pół lepką jednorodną masę.
Krok 5:
Przygotuj pozostałe składniki: mięso mielone, ziemniaki, ser, czarny pieprz i sól. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego: wołowiny, wieprzowiny, mieszanki wołowiny i wieprzowiny, kurczaka; kupiony w sklepie lub ugotowany samodzielnie. I musi być wcześniej rozmrożony.
Krok 6:
Obierz i pokrój ziemniaki w niezbyt grube koła. Jeśli pokroisz ziemniaki w kostkę, warstwa nie będzie całkowicie zamknięta, a sok mięsny z mięsa mielonego przepłynie przez ziemniaki. A to zmniejszy soczystość warstwy mięsa.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce (nie ma sensu pocierać go na drobnej tarce, ponieważ ser i tak się stopi). Nawiasem mówiąc, dla miłośników sera możesz wziąć go trochę więcej — wtedy skórka będzie bardziej nasycona. Wybierz dobry, wysokiej jakości produkt, bez substytutów tłuszczu mlecznego. I będzie lepiej, jeśli ser dobrze się topi.
Krok 8:
Połóż pierwszą warstwę na dnie miski multicookera nasmarowanej olejem roślinnym: połowę nakładających się kręgów ziemniaków. Dno wolnowaru powinno być całkowicie pokryte ziemniakami i najlepiej w dwóch warstwach. Między Okręgami nie powinno być szczelin. Ziemniaki lekko posolić, pieprzyć.
Krok 9:
Rozłóż równomiernie całe mięso mielone na wierzchu. Używam mieszanej mielonej wieprzowiny i wołowiny. Nie soliłem ani nie pieprzyłem mięsa mielonego, ponieważ wszystko wlewa się na wierzch kwaśną śmietaną, która już zawiera sól. Podczas gotowania warstwy zostaną nasycone polewą i wystarczy sól. Nasza rodzina nie lubi cebuli, więc jej nie dodałem. Ale możesz gotować z cebulą. Dodaj cebulę do mielonego mięsa przed włożeniem go do wolnowaru.
Krok 10:
Polej mięso mielone połową kwaśnej śmietany.
Krok 11:
Połóż pozostałe krążki ziemniaka na mielonym mięsie. Przykryj ziemniaki pozostałą śmietaną.
Krok 12:
Posyp wszystko startym serem.
Krok 13:
Umieść miskę mięsa mielonego i ziemniaków w powolnej kuchence. Ustaw tryb "Pieczenie" na 1 godzinę. W zależności od modelu multicookera czas może być potrzebny mniej więcej. Wszystko zależy od temperatury pieczenia, jeśli jest ustawiona. Ustawiłem temperaturę na 160 stopni. W ciągu godziny mięso mielone z ziemniakami było gotowe. Schłodzić gotowe danie i podać na stole. Smacznego!
Multicooker wymienił zarówno kuchenkę, jak i piekarnik dla wielu nowoczesnych gospodyń domowych. Gotowane w nim potrawy niewiele różnią się od tych przygotowywanych w tradycyjny sposób. Ogromnym plusem multicookera jest to, że naczynie można podgrzać bez wyjmowania z miski. A cały proces gotowania w rzeczywistości odbywa się bez naszego bezpośredniego udziału. Musimy tylko napełnić miskę produktami, ustawić odpowiedni program i czas, a następnie zająć się własnymi sprawami))
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g