ziemniaki z mięsem mielonym w powolnej kuchence warstwami

szybko, łatwo, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Ziemniaki z mięsem mielonym w powolnej kuchence warstwami to kompletne danie na lunch lub kolację. Przychodzi na ratunek, gdy musisz zaoszczędzić czas i nie stać przy kuchence - w końcu Multicooker zrobi wszystko sam. Wynik zachwyci. Spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 30 % 9 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak piec ziemniaki z mięsem mielonym w powolnej kuchence warstwami? Przygotuj składniki do nalewania. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je wcześniej wyjąć z lodówki i trzymać w ten sposób przez około pół godziny. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20-30%, przyprawy-do smaku, mam zioła prowansalskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko trzepaczką, aż będzie gładkie. Potrzebujemy tylko, aby masa jajeczna była dobrze wymieszana, nie ma potrzeby ubijania, aż będzie puszysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj tłustą śmietanę, zioła prowansalskie i sól do ubitego jajka. Tłusta śmietana sprawi, że wypełnienie będzie bardziej nasycone, delikatne, miękkie. Jeśli weźmiesz inny, okaże się mniej smaczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Można to zrobić widelcem, łyżką lub tą samą trzepaczką. Powinieneś uzyskać pół lepką jednorodną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj pozostałe składniki: mięso mielone, ziemniaki, ser, czarny pieprz i sól. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego: wołowiny, wieprzowiny, mieszanki wołowiny i wieprzowiny, kurczaka; kupiony w sklepie lub ugotowany samodzielnie. I musi być wcześniej rozmrożony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i pokrój ziemniaki w niezbyt grube koła. Jeśli pokroisz ziemniaki w kostkę, warstwa nie będzie całkowicie zamknięta, a sok mięsny z mięsa mielonego przepłynie przez ziemniaki. A to zmniejszy soczystość warstwy mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce (nie ma sensu pocierać go na drobnej tarce, ponieważ ser i tak się stopi). Nawiasem mówiąc, dla miłośników sera możesz wziąć go trochę więcej — wtedy skórka będzie bardziej nasycona. Wybierz dobry, wysokiej jakości produkt, bez substytutów tłuszczu mlecznego. I będzie lepiej, jeśli ser dobrze się topi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pierwszą warstwę na dnie miski multicookera nasmarowanej olejem roślinnym: połowę nakładających się kręgów ziemniaków. Dno wolnowaru powinno być całkowicie pokryte ziemniakami i najlepiej w dwóch warstwach. Między Okręgami nie powinno być szczelin. Ziemniaki lekko posolić, pieprzyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż równomiernie całe mięso mielone na wierzchu. Używam mieszanej mielonej wieprzowiny i wołowiny. Nie soliłem ani nie pieprzyłem mięsa mielonego, ponieważ wszystko wlewa się na wierzch kwaśną śmietaną, która już zawiera sól. Podczas gotowania warstwy zostaną nasycone polewą i wystarczy sól. Nasza rodzina nie lubi cebuli, więc jej nie dodałem. Ale możesz gotować z cebulą. Dodaj cebulę do mielonego mięsa przed włożeniem go do wolnowaru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej mięso mielone połową kwaśnej śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż pozostałe krążki ziemniaka na mielonym mięsie. Przykryj ziemniaki pozostałą śmietaną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp wszystko startym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść miskę mięsa mielonego i ziemniaków w powolnej kuchence. Ustaw tryb "Pieczenie" na 1 godzinę. W zależności od modelu multicookera czas może być potrzebny mniej więcej. Wszystko zależy od temperatury pieczenia, jeśli jest ustawiona. Ustawiłem temperaturę na 160 stopni. W ciągu godziny mięso mielone z ziemniakami było gotowe. Schłodzić gotowe danie i podać na stole. Smacznego!

Multicooker wymienił zarówno kuchenkę, jak i piekarnik dla wielu nowoczesnych gospodyń domowych. Gotowane w nim potrawy niewiele różnią się od tych przygotowywanych w tradycyjny sposób. Ogromnym plusem multicookera jest to, że naczynie można podgrzać bez wyjmowania z miski. A cały proces gotowania w rzeczywistości odbywa się bez naszego bezpośredniego udziału. Musimy tylko napełnić miskę produktami, ustawić odpowiedni program i czas, a następnie zająć się własnymi sprawami))

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy