pyszny pilaw z kurczakiem w powolnej kuchence

Chcesz poznać idealny przepis na powolną kuchenkę? Spróbuj! Moim zdaniem-to najlepszy przepis na pilaw do multicookera! Przygotowuje się szybko i łatwo, a co najważniejsze - bardzo lubię moich krewnych. Ten przepis często pomaga mi, gdy niespodziewanie przychodzą goście. Wszyscy zawsze pozostają pełni i zadowoleni!
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 55 % 16 g
151 kcal
IG: 13 / 88 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

jak zrobić pyszny pilaw z kurczakiem w powolnej kuchence?

1. Ryż opłucz i zalej ciepłą wodą, odstaw.
2. Umyj kurczaka i pokrój na porcje. Czasami biorę tylko filety lub uda.
3. Smaż mięso w powolnej kuchence na oleju słonecznikowym (tryb "smażenie" lub "pieczenie").
4. Cebulę i marchewkę umyć, obrać i pokroić w duże paski.
5. Wlej warzywa do brązowego mięsa i smaż przez 10-15 minut.
6. Odcedź ryż i dodaj go do smażonego mięsa z warzywami, ale nie mieszaj, spłaszcz na wierzchu mięsa.
7. Wlej wodę - powinna przykryć ryż o 1,5-2 cm.
8. Sól, dodaj przyprawy i zmiażdżony ząbek czosnku.
9. Gotuj w trybie "pilaw" przez 45 minut. Po zakończeniu programu nie otwieraj pokrywy natychmiast, odstaw pilaw na chwilę (10 minut).

smacznego

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy