skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszny Stroganow wołowy w powolnej kuchence? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wołowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ bez żył, filmów łączących i chrząstek. Jeśli używasz mrożonego mięsa, musisz najpierw prawidłowo rozmrozić je na dolnej półce lodówki. Oprócz tych przypraw możesz użyć własnych do smaku, na przykład odpowiednia jest mieszanka przypraw do mięsa.
Krok 2:
Umyj mięso. Pamiętaj, aby osuszyć ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć - będzie duszony. Pokrój w kostkę o wymiarach około 5×1 cm.
Krok 3:
Zwiń kawałki wołowiny w skrobię. Aby było szybciej i wygodniej, włóż mięso do celofanowej torby, dodaj skrobię kukurydzianą lub mąkę.
Krok 4:
Zawiąż paczkę i wstrząśnij, aby mięso było równomiernie pokryte skrobią ze wszystkich stron. Możesz pominąć ten etap i zamiast dodawać skrobię do mięsa, możesz dodać ją do sosu śmietanowego. Wynik nadal będzie mniej więcej taki sam.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 6:
Teraz natychmiast przygotuj sos śmietanowy. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 20%. Połącz zimną śmietanę z wodą i mieszaj, aż będzie gładka. Woda zapobiegnie zwijaniu się kwaśnej śmietany podczas duszenia.
Krok 7:
Ustaw powolną kuchenkę na "smażenie" na 20 minut. Możesz natychmiast ustawić główny tryb "gaszenia" na 1,5 godziny. Ale wolę smażenie, ponieważ temperatura w tym trybie jest wyższa i bardziej odpowiada wymogowi uzyskania rumianej skórki na mięsie.
Krok 8:
Wlej olej roślinny do miski i poczekaj minutę, aż się rozgrzeje. Następnie dodaj cebulę. Lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor, około 5 minut.
Krok 9:
Dodaj mięso w skrobi do cebuli i wymieszaj. Dusić wszystko razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 10:
Na koniec sól, pieprz, dodaj liść laurowy i ponownie wymieszaj. Wskazane jest solenie wołowiny na samym końcu pieczenia, gdy jest już pokryta skórką. Jeśli posolić na początku - mięso uwolni dużo soku, który wręcz przeciwnie, musimy przechowywać w kawałkach.
Krok 11:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Przed dodaniem kwaśnej śmietany wyłącz powolną kuchenkę i poczekaj, aż silne gotowanie się zatrzyma. To również nie pozwoli śmietanie natychmiast zwinąć się z nagłej różnicy temperatur.
Krok 12:
Wlej sos śmietanowy do mięsa, wymieszaj. Jeśli chcesz dużo sosu, dodaj więcej wrzącej wody, ile potrzebujesz.
Krok 13:
Zaprogramuj powolną kuchenkę na tryb "duszenia" na 1 godzinę i 20 minut. Jeśli pierwotnie gotowałeś w trybie "Duszenia", kontynuuj gotowanie na nim. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż wołowina będzie miękka. Dokładny czas zależy od samego mięsa i cech powolnej kuchenki. Na koniec w razie potrzeby posolić naczynie.
Krok 14:
Gotowy Stroganow wołowy podawaj z dowolnym dodatkiem. Podawałam z makaronem. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g