Stroganow wołowy w powolnej kuchence

najdelikatniejszy gulasz na każdy dzień-pyszny i prosty! Na Stroganow wołowy w powolnej kuchence spędzisz pół godziny z siły-sprzęt będzie pracował dla ciebie przez resztę czasu. Mięso okazuje się niezwykle soczyste, miękkie, pachnące, dobrze nasączone sosem. Podawaj z przystawką, chlebem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 10 % 3 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny Stroganow wołowy w powolnej kuchence? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wołowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ bez żył, filmów łączących i chrząstek. Jeśli używasz mrożonego mięsa, musisz najpierw prawidłowo rozmrozić je na dolnej półce lodówki. Oprócz tych przypraw możesz użyć własnych do smaku, na przykład odpowiednia jest mieszanka przypraw do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso. Pamiętaj, aby osuszyć ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć - będzie duszony. Pokrój w kostkę o wymiarach około 5×1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwiń kawałki wołowiny w skrobię. Aby było szybciej i wygodniej, włóż mięso do celofanowej torby, dodaj skrobię kukurydzianą lub mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiąż paczkę i wstrząśnij, aby mięso było równomiernie pokryte skrobią ze wszystkich stron. Możesz pominąć ten etap i zamiast dodawać skrobię do mięsa, możesz dodać ją do sosu śmietanowego. Wynik nadal będzie mniej więcej taki sam.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz natychmiast przygotuj sos śmietanowy. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 20%. Połącz zimną śmietanę z wodą i mieszaj, aż będzie gładka. Woda zapobiegnie zwijaniu się kwaśnej śmietany podczas duszenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ustaw powolną kuchenkę na "smażenie" na 20 minut. Możesz natychmiast ustawić główny tryb "gaszenia" na 1,5 godziny. Ale wolę smażenie, ponieważ temperatura w tym trybie jest wyższa i bardziej odpowiada wymogowi uzyskania rumianej skórki na mięsie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny do miski i poczekaj minutę, aż się rozgrzeje. Następnie dodaj cebulę. Lekko posolić i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor, około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mięso w skrobi do cebuli i wymieszaj. Dusić wszystko razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na koniec sól, pieprz, dodaj liść laurowy i ponownie wymieszaj. Wskazane jest solenie wołowiny na samym końcu pieczenia, gdy jest już pokryta skórką. Jeśli posolić na początku - mięso uwolni dużo soku, który wręcz przeciwnie, musimy przechowywać w kawałkach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Przed dodaniem kwaśnej śmietany wyłącz powolną kuchenkę i poczekaj, aż silne gotowanie się zatrzyma. To również nie pozwoli śmietanie natychmiast zwinąć się z nagłej różnicy temperatur.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej sos śmietanowy do mięsa, wymieszaj. Jeśli chcesz dużo sosu, dodaj więcej wrzącej wody, ile potrzebujesz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zaprogramuj powolną kuchenkę na tryb "duszenia" na 1 godzinę i 20 minut. Jeśli pierwotnie gotowałeś w trybie "Duszenia", kontynuuj gotowanie na nim. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż wołowina będzie miękka. Dokładny czas zależy od samego mięsa i cech powolnej kuchenki. Na koniec w razie potrzeby posolić naczynie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowy Stroganow wołowy podawaj z dowolnym dodatkiem. Podawałam z makaronem. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy