ciasto z dżemem w powolnej kuchence

kruche ciasto z dżemem to tylko dar niebios dla słodyczy. Uwielbiam wypieki z ciasta kruchego. Dlatego to ciasto mam z kategorii moich ulubionych.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 17 % 13 g
węglowodany 73 % 55 g
358 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Lepiej jest wziąć gęsty dżem, ale jeśli masz płyn, nie zniechęcaj się, dodaj kilka łyżeczek skrobi. Jeśli zamiast jajek użyjesz samych żółtek, ciasto będzie bardziej miękkie. W takim przypadku zmniejsz mąkę o 50-60 gramów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim ubijam jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj margarynę do mieszanki jajeczno-cukrowej. Mieszać. Kroję margarynę nożem na drobne okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę. Mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę. Zagniatam ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Siekam ciasto nożem. Dodaj mąkę i Rubel. Okazuje się, że jest to gęsta grudkowata masa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zagniatam ciasto rękami, formuję Kolobok, zawijam w torbę i wkładam do lodówki na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po pół godzinie wyjmuję ciasto, dzielę je na dwie nierówne części. Około 3/4 i 1/4 Wyłożę miskę dwoma paskami pergaminu, aby ciasto było łatwiejsze do zdobycia. Ciasto zwijam w okrąg nieco większy niż średnica miski multicookera, wkładam do miski, formuję małe boki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Układam dżem nie do krawędzi boków.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp dżem kawałkami (kulkami) pozostałego ciasta. Piec w trybie Pieczenia przez godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto należy pozostawić na 5-10 minut w misce, aby ciasto się chwyciło, a następnie można je wyjąć. Możesz podawać ciasto bez zmian lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.

gotowana w powolnej kuchence Redmond RMC-90 o mocy 860 w
kiedyś układałem siatkę ciasta na dżemie, ale pewnego dnia zobaczyłem w Internecie pomysł posypania ciasta kawałkami ciasta. Od tego czasu ciasto jest posypane poszarpanymi kawałkami, a następnie pokryte kulkami, a następnie po prostu pocieram ciasto na tarce. Ogólnie rzecz biorąc, możesz wybrać opcję, która bardziej Ci się spodoba.

inna opcja wyrabiania ciasta: przesiej mąkę na stół, zrób wgłębienie na środku i wlej tam jajka z cukrem. Zagnieść, stopniowo wlewając mąkę z wewnętrznej krawędzi. Następnie dodaj margarynę i posiekaj ciasto nożem. Dalej według przepisu.

wiele początkujących gospodyń domowych boi się, że ciasto się rozprzestrzeni, dla nich opisałem opcję ugniatania ze zdjęciami krok po kroku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal / 100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy