skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. Lepiej jest wziąć gęsty dżem, ale jeśli masz płyn, nie zniechęcaj się, dodaj kilka łyżeczek skrobi. Jeśli zamiast jajek użyjesz samych żółtek, ciasto będzie bardziej miękkie. W takim przypadku zmniejsz mąkę o 50-60 gramów.
Krok 2:
Przede wszystkim ubijam jajka z cukrem.
Krok 3:
Dodaj margarynę do mieszanki jajeczno-cukrowej. Mieszać. Kroję margarynę nożem na drobne okruchy.
Krok 4:
Dodaj sodę. Mieszać.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę. Zagniatam ciasto.
Krok 6:
Siekam ciasto nożem. Dodaj mąkę i Rubel. Okazuje się, że jest to gęsta grudkowata masa.
Krok 7:
Następnie zagniatam ciasto rękami, formuję Kolobok, zawijam w torbę i wkładam do lodówki na 30 minut.
Krok 8:
Po pół godzinie wyjmuję ciasto, dzielę je na dwie nierówne części. Około 3/4 i 1/4 Wyłożę miskę dwoma paskami pergaminu, aby ciasto było łatwiejsze do zdobycia. Ciasto zwijam w okrąg nieco większy niż średnica miski multicookera, wkładam do miski, formuję małe boki.
Krok 9:
Układam dżem nie do krawędzi boków.
Krok 10:
Posyp dżem kawałkami (kulkami) pozostałego ciasta. Piec w trybie Pieczenia przez godzinę.
Krok 11:
Gotowe ciasto należy pozostawić na 5-10 minut w misce, aby ciasto się chwyciło, a następnie można je wyjąć. Możesz podawać ciasto bez zmian lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.
gotowana w powolnej kuchence Redmond RMC-90 o mocy 860 w
kiedyś układałem siatkę ciasta na dżemie, ale pewnego dnia zobaczyłem w Internecie pomysł posypania ciasta kawałkami ciasta. Od tego czasu ciasto jest posypane poszarpanymi kawałkami, a następnie pokryte kulkami, a następnie po prostu pocieram ciasto na tarce. Ogólnie rzecz biorąc, możesz wybrać opcję, która bardziej Ci się spodoba.
inna opcja wyrabiania ciasta: przesiej mąkę na stół, zrób wgłębienie na środku i wlej tam jajka z cukrem. Zagnieść, stopniowo wlewając mąkę z wewnętrznej krawędzi. Następnie dodaj margarynę i posiekaj ciasto nożem. Dalej według przepisu.
wiele początkujących gospodyń domowych boi się, że ciasto się rozprzestrzeni, dla nich opisałem opcję ugniatania ze zdjęciami krok po kroku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal / 100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g