skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z mięsem w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Może to być wieprzowina, wołowina, kurczak lub jagnięcina. Będę gotować z wieprzowiną.
Krok 2:
Opłucz mięso pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Włącz Multicooker w trybie "smażenia" i poczekaj, aż się rozgrzeje. Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i włóż posiekane mięso. smaż mięso przez 8-10 minut, aby zaczęło się rumienić. Nie musisz zamykać pokrywy.
Krok 4:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj cebulę. Połóż cebulę i marchewkę na mięsie, wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Podczas smażenia z warzyw pojawi się charakterystyczny aromat.
Krok 5:
Kilka razy umyj kaszę gryczaną w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę.
Krok 6:
Przenieś umytą kaszę gryczaną do miski multicookera na mięso i zalej gorącą wodą. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj i zamknij pokrywkę wolnowaru. Przełącz go na tryb "duszenie" na 20-25 minut. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence.
Krok 7:
Po określonym czasie zajrzyj do miski i sprawdź, czy nie ma wody. Gryka powiększy się i wchłonie całą wodę. Jeśli pozostało jeszcze trochę wody, przedłuż gotowanie o kolejne 5-10 minut.
Krok 8:
Wymieszaj gotową kaszę gryczaną z mięsem, ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Doskonałym dodatkiem będzie sałatka ze świeżych warzyw. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g