kasza gryczana z mięsem w powolnej kuchence

Prosty przepis na szybką i satysfakcjonującą kolację na każdy dzień! Kasza gryczana z mięsem w powolnej kuchence jest tak dobrze gotowana na parze, że staje się bardzo delikatna i krucha. Z przyjemnością jedzą ją dzieci. Możesz uzupełnić go białym lub dowolnym innym sosem według własnego gustu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 36 % 10 g
162 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z mięsem w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Może to być wieprzowina, wołowina, kurczak lub jagnięcina. Będę gotować z wieprzowiną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz Multicooker w trybie "smażenia" i poczekaj, aż się rozgrzeje. Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera i włóż posiekane mięso. smaż mięso przez 8-10 minut, aby zaczęło się rumienić. Nie musisz zamykać pokrywy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj cebulę. Połóż cebulę i marchewkę na mięsie, wymieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Podczas smażenia z warzyw pojawi się charakterystyczny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kilka razy umyj kaszę gryczaną w zimnej wodzie. Następnie spuść całą wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś umytą kaszę gryczaną do miski multicookera na mięso i zalej gorącą wodą. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Wszystko wymieszaj i zamknij pokrywkę wolnowaru. Przełącz go na tryb "duszenie" na 20-25 minut. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie zajrzyj do miski i sprawdź, czy nie ma wody. Gryka powiększy się i wchłonie całą wodę. Jeśli pozostało jeszcze trochę wody, przedłuż gotowanie o kolejne 5-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj gotową kaszę gryczaną z mięsem, ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Doskonałym dodatkiem będzie sałatka ze świeżych warzyw. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.  

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy