skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka - mogą to być kawałki z kośćmi lub po prostu filet z kurczaka. Weź najbardziej tłusty krem. Mam krem 33%.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na duże kawałki.
Krok 3:
Włącz Multicooker na tryb "smażenie" i podgrzej miskę, aż będzie gorąca. Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w półpierścienie lub nieco mniejsze. Wlej trochę oleju roślinnego do miski i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez 3-5 minut, aby był bardziej przejrzysty i miękki.
Krok 4:
Następnie włóż przygotowane kawałki kurczaka do miski, wymieszaj i smaż wszystko razem przez 3-4 minuty, aby na kurczaku nie było widać surowego mięsa.
Krok 5:
Następnie wlej trochę gorącej wody (Około 200 ml) do miski, dodaj sól i przyprawy według własnego gustu. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu i papryki. Przełącz powolną kuchenkę na tryb "pieczenia" lub "pieczenia" na 30 minut i zamknij pokrywkę. Pozostaw kurczaka do ugotowania.
Krok 6:
W osobnej szklance wymieszaj 150 ml wody z mąką. Wlej śmietanę. Obierz kilka ząbków czosnku.
Krok 7:
10 minut przed końcem gotowania otwórz pokrywkę, wlej kremowy sos i dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i pozostaw do ugotowania.
Krok 8:
Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że kurczak jest gotowy. Ostrożnie otwórz pokrywkę, ułóż kurczaka w sosie śmietanowym na talerzach i podawaj. Uzupełnij kurczaka dowolnym dodatkiem. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g