kurczak w sosie śmietanowym w powolnej kuchence

pyszne i soczyste, o jasnym i delikatnym kremowym smaku! Kurczak w kremowym sosie w powolnej kuchence ten przepis można przygotować zarówno na rodzinny, jak i świąteczny stół. Im bardziej tłusta jest śmietana, tym bogatszy smak uzyskuje się z gotowego dania.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
193 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym w powolnej kuchence? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka - mogą to być kawałki z kośćmi lub po prostu filet z kurczaka. Weź najbardziej tłusty krem. Mam krem 33%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz Multicooker na tryb "smażenie" i podgrzej miskę, aż będzie gorąca. Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w półpierścienie lub nieco mniejsze. Wlej trochę oleju roślinnego do miski i włóż posiekaną cebulę. Smaż przez 3-5 minut, aby był bardziej przejrzysty i miękki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż przygotowane kawałki kurczaka do miski, wymieszaj i smaż wszystko razem przez 3-4 minuty, aby na kurczaku nie było widać surowego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej trochę gorącej wody (Około 200 ml) do miski, dodaj sól i przyprawy według własnego gustu. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu i papryki. Przełącz powolną kuchenkę na tryb "pieczenia" lub "pieczenia" na 30 minut i zamknij pokrywkę. Pozostaw kurczaka do ugotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej szklance wymieszaj 150 ml wody z mąką. Wlej śmietanę. Obierz kilka ząbków czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    10 minut przed końcem gotowania otwórz pokrywkę, wlej kremowy sos i dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i pozostaw do ugotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że kurczak jest gotowy. Ostrożnie otwórz pokrywkę, ułóż kurczaka w sosie śmietanowym na talerzach i podawaj. Uzupełnij kurczaka dowolnym dodatkiem. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie. 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy