skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszonego królika w śmietanie w powolnej kuchence? Składniki do gotowania.
Krok 2:
Najpierw rozłóż królika na kawałki, dokładnie spłucz i połóż na ręcznikach papierowych, aby wilgoć zniknęła.
Krok 3:
Przenieś suche kawałki mięsa do miski. Posyp je solą, pieprzem, mieszanką przypraw i, w razie potrzeby, suszonymi papryczkami chili.
Krok 4:
Rękami dokładnie wetrzyj wszystkie przyprawy w powierzchnię mięsa. Dokręć miskę folią i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej, aby kawałki nasyciły się aromatami przypraw. Jeśli zostawisz mięso dłużej, schowaj je w lodówce.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię, wlej do niej trochę oleju roślinnego i ułóż kawałki królika nasączone aromatem. Smaż mięso z obu stron na dużym ogniu, aż będzie złotobrązowe.
Krok 6:
Cebulę, marchewkę i czosnek obrać i umyć.
Krok 7:
Pokrój cebulę i marchewkę w ćwiartki, a czosnek w plasterki.
Krok 8:
Wlej trochę oleju do miski wolnowaru. Ułóż pokrojone warzywa.
Krok 9:
W trybie & quot; smażenie & quot; lub & quot; pieczenie & quot; smaż je przez 5 minut.
Krok 10:
Ułóż kawałki królika na wierzchu. Dodaj liście laurowe i liście świeżego tymianku.
Krok 11:
Wlej około 1 L wody, poziom wody powinien być równy z mięsem.
Krok 12:
Włóż miskę do wolnowaru i w trybie "duszenie" gotuj królika do miękkości, około 1 godziny. Czas duszenia zależy od mocy powolnej kuchenki i wieku królika.
Krok 13:
Podczas duszenia królika dodaj mąkę do śmietany.
Krok 14:
I dokładnie wymieszaj.
Krok 15:
Dodaj śmietanę z mąką do miękkiego królika i gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Krok 16:
Duszony królik w śmietanie w powolnej kuchence jest gotowy.
Krok 17:
Podawaj z puree ziemniaczanym, ryżem, kuskusem lub innym ulubionym dodatkiem.
Krok 18:
Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g