duszony królik w śmietanie w powolnej kuchence

przygotuj pyszny i satysfakcjonujący lunch dla całej rodziny! Królik okazuje się bardzo delikatny, soczysty i pachnący. Można go podawać z delikatnymi puree ziemniaczanym lub kuskusem. A jeśli chcesz lżejszą wersję Dania, zamiast przystawki podawaj dużą porcję lekkiej sałatki warzywnej. W razie potrzeby, jeśli nie ma multicookera, takiego królika można bezpiecznie ugotować na kuchence w kotle lub dusić w piekarniku w formie z pokrywką. Moja powolna kuchenka Binatone MUC-2180 ma moc 1300 watów.
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 12 % 4 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszonego królika w śmietanie w powolnej kuchence? Składniki do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw rozłóż królika na kawałki, dokładnie spłucz i połóż na ręcznikach papierowych, aby wilgoć zniknęła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś suche kawałki mięsa do miski. Posyp je solą, pieprzem, mieszanką przypraw i, w razie potrzeby, suszonymi papryczkami chili.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rękami dokładnie wetrzyj wszystkie przyprawy w powierzchnię mięsa. Dokręć miskę folią i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej, aby kawałki nasyciły się aromatami przypraw. Jeśli zostawisz mięso dłużej, schowaj je w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię, wlej do niej trochę oleju roślinnego i ułóż kawałki królika nasączone aromatem. Smaż mięso z obu stron na dużym ogniu, aż będzie złotobrązowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę, marchewkę i czosnek obrać i umyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę i marchewkę w ćwiartki, a czosnek w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej trochę oleju do miski wolnowaru. Ułóż pokrojone warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W trybie & quot; smażenie & quot; lub & quot; pieczenie & quot; smaż je przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kawałki królika na wierzchu. Dodaj liście laurowe i liście świeżego tymianku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej około 1 L wody, poziom wody powinien być równy z mięsem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż miskę do wolnowaru i w trybie "duszenie" gotuj królika do miękkości, około 1 godziny. Czas duszenia zależy od mocy powolnej kuchenki i wieku królika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas duszenia królika dodaj mąkę do śmietany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I dokładnie wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj śmietanę z mąką do miękkiego królika i gotuj wszystko razem przez 15 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Duszony królik w śmietanie w powolnej kuchence jest gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj z puree ziemniaczanym, ryżem, kuskusem lub innym ulubionym dodatkiem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy