ciasto z kremem cytrynowym

cudowny, przewiewny deser cytrusowy. Ciasto z kremem cytrynowym ma orzeźwiający, lekki smak i świąteczny cytrusowy aromat. Szczególną uwagę chcę zwrócić na krem (cytrynowy Kurd). Jest tak smaczny, że możesz go zjeść bez czekania na ciasto.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 68 % 39 g
282 kcal
IG: 0 / 3 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

najpierw upiecz biszkopt. Ubij białka mikserem w stabilną pianę. Partiami dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Proszek można zastąpić cukrem.
przesiej mąkę. Dodaj części do mieszanki białkowej. Delikatnie ugniataj silikonową szpatułką w jednym kierunku od góry do dołu.
weź dzieloną formę (średnica 20 cm) do pieczenia ciasta. Przykryj go pergaminem. Oliwić. Rozłóż ciasto. Wyrównaj górę. Piec przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
wyjmujemy gotowy biszkopt z piekarnika, ale nie wyjmujemy go z formy. Gdy ostygnie, przenieś na naczynie.
pokrój na 2-3 ciasta. Gotowe ciasta nabierają złotego odcienia na górze, a wewnątrz pozostają śnieżnobiałe.
teraz zajmijmy się gotowaniem Kurda cytrynowego. Przygotuj wszystkie składniki. Usuń skórkę z cytryn. Radzę wybrać cytryny o grubej skórce. Są mniej gorzkie.
wyciśnij sok z cytryny do pojemnika. Wbijamy jajka. Dodaj skórkę i cukier. Wymieszaj trzepaczką. Budujemy łaźnię wodną. Gotuj na najmniejszym ogniu. Nigdzie nie odchodzimy, ale ciągle mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, dodaj pokrojone w kostkę masło, ale nie wszystkie na raz. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i będzie jednorodny. Gotuj przez kolejne 5 minut, aż mieszanina zgęstnieje. Sprawdzać. Jeśli krem pozostanie na łyżce, jest gotowy. Szybko przefiltruj przez sito. Ochładzać. Przykryj folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli się nie spieszysz, dobrze będzie zostawić go na całą noc.
aby zaoszczędzić czas, zrób krem z wyprzedzeniem. Wlej go do słoika. Zamknij szczelnie pokrywkę. Jest przechowywany w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień.
możesz użyć Kurda cytrynowego jako nadzienia do koszy piaskowych, łuszczących się rur. Dodawane do różnych deserów lub po prostu spożywane łyżką.
formujemy ciasto. Pierwsze ciasto układamy na talerzu. Rozłóż połowę kremu cytrynowego. Przykryj drugim ciastem. Nałóż pozostały krem.
jako dekorację używamy świeżych jagód, sufletu cytrynowego lub kremu. Możesz ozdobić białą czekoladą. Grubo zetrzyj i posyp ciasto na wierzchu. Dodaj posiekane pistacje i prażone płatki kokosowe. Jeśli nic z wymienionych w domu nie było, po prostu posyp wierzch ciasta proszkiem kakaowym.
włóż ciasto cytrynowe do lodówki na kilka godzin. Dajemy mu czas na namoczenie kremu.
czekaliśmy. Raczej parzymy aromatyczną herbatę i smakujemy. Okazało się, że ciasto biszkoptowe jest bardzo delikatne o cytrynowo-kremowym smaku i przyjemnej kwaskowatości.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy