skład / składniki
metoda gotowania
najpierw upiecz biszkopt. Ubij białka mikserem w stabilną pianę. Partiami dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Proszek można zastąpić cukrem.
przesiej mąkę. Dodaj części do mieszanki białkowej. Delikatnie ugniataj silikonową szpatułką w jednym kierunku od góry do dołu.
weź dzieloną formę (średnica 20 cm) do pieczenia ciasta. Przykryj go pergaminem. Oliwić. Rozłóż ciasto. Wyrównaj górę. Piec przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
wyjmujemy gotowy biszkopt z piekarnika, ale nie wyjmujemy go z formy. Gdy ostygnie, przenieś na naczynie.
pokrój na 2-3 ciasta. Gotowe ciasta nabierają złotego odcienia na górze, a wewnątrz pozostają śnieżnobiałe.
teraz zajmijmy się gotowaniem Kurda cytrynowego. Przygotuj wszystkie składniki. Usuń skórkę z cytryn. Radzę wybrać cytryny o grubej skórce. Są mniej gorzkie.
wyciśnij sok z cytryny do pojemnika. Wbijamy jajka. Dodaj skórkę i cukier. Wymieszaj trzepaczką. Budujemy łaźnię wodną. Gotuj na najmniejszym ogniu. Nigdzie nie odchodzimy, ale ciągle mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, dodaj pokrojone w kostkę masło, ale nie wszystkie na raz. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i będzie jednorodny. Gotuj przez kolejne 5 minut, aż mieszanina zgęstnieje. Sprawdzać. Jeśli krem pozostanie na łyżce, jest gotowy. Szybko przefiltruj przez sito. Ochładzać. Przykryj folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli się nie spieszysz, dobrze będzie zostawić go na całą noc.
aby zaoszczędzić czas, zrób krem z wyprzedzeniem. Wlej go do słoika. Zamknij szczelnie pokrywkę. Jest przechowywany w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień.
możesz użyć Kurda cytrynowego jako nadzienia do koszy piaskowych, łuszczących się rur. Dodawane do różnych deserów lub po prostu spożywane łyżką.
formujemy ciasto. Pierwsze ciasto układamy na talerzu. Rozłóż połowę kremu cytrynowego. Przykryj drugim ciastem. Nałóż pozostały krem.
jako dekorację używamy świeżych jagód, sufletu cytrynowego lub kremu. Możesz ozdobić białą czekoladą. Grubo zetrzyj i posyp ciasto na wierzchu. Dodaj posiekane pistacje i prażone płatki kokosowe. Jeśli nic z wymienionych w domu nie było, po prostu posyp wierzch ciasta proszkiem kakaowym.
włóż ciasto cytrynowe do lodówki na kilka godzin. Dajemy mu czas na namoczenie kremu.
czekaliśmy. Raczej parzymy aromatyczną herbatę i smakujemy. Okazało się, że ciasto biszkoptowe jest bardzo delikatne o cytrynowo-kremowym smaku i przyjemnej kwaskowatości.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g