skład / składniki
metoda gotowania
masło kroimy w kostkę i wkładamy do rondla lub rondla z grubym dnem. Rozpuść na małym ogniu, ale nie do stanu płynnego, ale do lekko miękkiego. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i przenieś do miski, w której przygotujemy ciasto.
dodaj sól, cukier i cukier waniliowy do masła (można zastąpić wanilią). Zaczynamy ubijać masę. Możesz do tego użyć trzepaczki, ale lepiej jest użyć miksera. Ubijając masło mikserem, uzyskujemy delikatniejszą i bardziej przewiewną konsystencję. Dodajemy jajka pojedynczo do przyszłego ciasta, nie przerywając procesu ubijania. Pracujemy mikserem, aż uzyskasz jednorodną, bujną, białą masę.
wlać mleko o temperaturze pokojowej do masy jajecznej i wymieszać, uzyskać płynną konsystencję podobną do kefiru. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i włóż do ciasta jedną łyżką, ciągle mieszając. Wymieszaj mąkę łyżką lub mikserem, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, a ciasto będzie gładkie.
Formy Silikonowe wypełniamy ciastem w dwóch trzecich. Materiał jest idealny do pieczenia babeczek i innych słodkich deserów, gotowe wypieki łatwo odchodzą od formy, nawet bez uprzedniego smarowania powierzchni olejem.
oddziel truskawki od łodyg, umyj, wysusz i pokrój w grube paski. Rozłóż na powierzchni babeczek, lekko dociśnij jagody do środka.
pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas gotowania wynosi 35 minut, ale może się różnić w zależności od objętości form, sprawdzamy gotowość drewnianym szpikulcem.
wyjmujemy babeczki z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć w foremkach, a następnie wyjmujemy. Podajemy babeczki z truskawkami w całkowicie schłodzonej formie, w razie potrzeby można posypać cukrem pudrem.
smacznego i pysznego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g