babeczki truskawkowe w silikonowych foremkach

kruche i przewiewne! Z delikatnym i słodkim nadzieniem! Babeczki truskawkowe w silikonowych foremkach przypadną do gustu miłośnikom słodkich aromatycznych wypieków. Bardzo miękkie, świeże, rozpływające się w ustach, w połączeniu ze świeżymi jagodami w sezonie lub zamrożone w zimnych porach roku, natychmiast znikną ze stołu. Proste produkty i łatwość przygotowania to wszystko, czego potrzebuje nowoczesna gospodyni domowa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 70 % 38 g
275 kcal
IG: 5 / 3 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

masło kroimy w kostkę i wkładamy do rondla lub rondla z grubym dnem. Rozpuść na małym ogniu, ale nie do stanu płynnego, ale do lekko miękkiego. Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i przenieś do miski, w której przygotujemy ciasto.

dodaj sól, cukier i cukier waniliowy do masła (można zastąpić wanilią). Zaczynamy ubijać masę. Możesz do tego użyć trzepaczki, ale lepiej jest użyć miksera. Ubijając masło mikserem, uzyskujemy delikatniejszą i bardziej przewiewną konsystencję. Dodajemy jajka pojedynczo do przyszłego ciasta, nie przerywając procesu ubijania. Pracujemy mikserem, aż uzyskasz jednorodną, bujną, białą masę.

wlać mleko o temperaturze pokojowej do masy jajecznej i wymieszać, uzyskać płynną konsystencję podobną do kefiru. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i włóż do ciasta jedną łyżką, ciągle mieszając. Wymieszaj mąkę łyżką lub mikserem, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, a ciasto będzie gładkie.

Formy Silikonowe wypełniamy ciastem w dwóch trzecich. Materiał jest idealny do pieczenia babeczek i innych słodkich deserów, gotowe wypieki łatwo odchodzą od formy, nawet bez uprzedniego smarowania powierzchni olejem.

oddziel truskawki od łodyg, umyj, wysusz i pokrój w grube paski. Rozłóż na powierzchni babeczek, lekko dociśnij jagody do środka.

pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas gotowania wynosi 35 minut, ale może się różnić w zależności od objętości form, sprawdzamy gotowość drewnianym szpikulcem.

wyjmujemy babeczki z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć w foremkach, a następnie wyjmujemy. Podajemy babeczki z truskawkami w całkowicie schłodzonej formie, w razie potrzeby można posypać cukrem pudrem.

smacznego i pysznego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy