skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Włóż około dwóch szklanek przesianej mąki do pojemnika i wlej tam olej roślinny i wodę. Wymieszaj masę.
Krok 3:
Ugniataj ciasto, stopniowo dodając kolejną szklankę mąki. Przykryj gotowe ciasto serwetką i pozostaw na chwilę.
Krok 4:
Teraz zaczynamy przygotowywać nadzienie. Wyciśnij kiszoną kapustę z soku i gotuj na wolnym ogniu w oleju roślinnym, ciągle mieszając, na umiarkowanym ogniu. W razie potrzeby dodaj przyprawy.
Krok 5:
Kapusta duszona do wymaganej gotowości przez około 40 minut. Następnie schłodzić duszoną kapustę.
Krok 6:
Gotowe ciasto dzieli się na kawałki w zależności od pożądanych rozmiarów bułek z kapusty.
Krok 7:
Najbardziej lubię małe bułki, więc dzielę ciasto na około dziesięć kawałków. Rozwałkuj każdy kawałek w podłużną warstwę o grubości 3-5 mm, rozłóż nadzienie
Krok 8:
I przekręć rurkę w poprzek warstwy, zaciskając krawędzie rolki.
Krok 9:
Przed pieczeniem posmaruj bułki ubitym jajkiem.
Krok 10:
Czas pieczenia to około półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. I jest spożywany znacznie szybciej.
Krok 11:
A teraz w przekroju.
Krok 12:
Smacznego.
dzisiaj powiem ci przepis na zrobienie bułki z kapusty.
na początek powinieneś zrobić ciasto.
włóż około dwóch szklanek przesianej mąki do pojemnika i wlej tam olej roślinny i wodę.
wymieszaj masę, a następnie zagniataj ciasto, stopniowo dodając kolejną szklankę mąki.
przykryj gotowe ciasto serwetką i pozostaw na chwilę.
wyciśnij kiszoną kapustę z soku i gotuj na wolnym ogniu w oleju roślinnym, ciągle mieszając, na umiarkowanym ogniu.
kapusta duszona do wymaganej gotowości przez około 40 minut.
następnie schłodzić duszoną kapustę.
gotowe ciasto dzielimy na kawałki w zależności od pożądanych rozmiarów bułek z kapusty. Najbardziej lubię małe bułki, więc dzielę ciasto na około dziesięć kawałków.
rozwałkuj każdy kawałek w podłużną warstwę, rozłóż nadzienia i przekręć rurkę, zaciskając krawędzie rolki.
przed pieczeniem posmaruj bułkę ubitym jajkiem.
czas pieczenia wynosi około półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.
w razie potrzeby bułki z jarmużu można pokroić na kawałki, ale należy to zrobić, gdy są jeszcze gorące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g