Zupa grochowa z gulaszem

uduchowiona, obfita zupa przygotowana w tradycjach kuchni rosyjskiej. Nie powiem, że zupa grochowa jest bardzo lubiana wśród moich krewnych, ale czasami gotuję. Gotuję go bez ziemniaków, więc łatwiej jest położyć się na żołądku. Ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie zupy bez ziemniaków, może gotować z ziemniakami. Zupa ziemniaczana nie psuje. Pamiętaj, aby dodać kurkumę, poprawia kolor, Nadaje aromat, ale kurkumina ma wiele przydatnych właściwości. I oczywiście musisz gotować zupę grochową w piekarniku. Dłużej niż na kuchence, ale nagrodą za cierpliwość będzie aromatyczna, obfita i pyszna zupa.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 35 % 7 g
122 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz groszek i moczyć w wodzie przez 6-8 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa obrać i pokroić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj gulasz widelcem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego do grubościennej, żeliwnej patelni. i rzuć kurkumę, więc ujawni swój zapach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wysyłamy tam pokrojone warzywa i lekko smażymy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec dodaj gulasz i podgrzej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż groszek do ceramicznego żeliwa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj warzywa z gulaszem. Sól, pieprz. Mieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj gorącą wodę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wkładamy garnek do piekarnika i gotujemy zupę. Groszek gotować przez bardzo długi czas. Gotowałem przez 2 godziny i ochłodziłem piekarnik przez około godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zupa okazała się niesamowicie pyszna, cierpliwość została nagrodzona.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W każdej porcji pokruszyć liście pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g
  • Groszek żółty - 303   kcal/100g

Podobne przepisy