skład / składniki
metoda gotowania
1. Jęczmień perłowy należy gotować w osolonej wodzie do połowy ugotowanej (20 minut) - gdy na zewnątrz stał się już miękki, a wewnątrz nadal utrzymuje się sztywność. Wrzuć jęczmień jęczmienny do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.
2. Obierz marchewki i cebulę, pokrój w kostkę.
2. Pokrój grzyby na ćwiartki.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
4. Włóż cebulę i marchewkę do gorącego oleju, smaż na lekko złoty kolor.
5. Umieść przygotowane grzyby na patelni, smaż wszystko razem przez kolejne 7-8 minut.
6. Dodaj sól, pieprz według własnego gustu.
7. Włóż jęczmień do garnków do pieczenia (lub formy).
8. Na wierzchu owsianki połóż smażone grzyby z warzywami.
9. Wlać bulion, rozprowadzając płyn na wszystkich garnkach.
10. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut, zamykając pokrywki.
11. Czas minął-wyjmij, włóż kawałek masła do każdego garnka. Zamknij je ponownie pokrywkami, Wyślij do piekarnika na kolejne 10 minut.
12. Wyjmij garnki, wymieszaj zawartość.
podawaj gotowe danie na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g