kasza perłowa z grzybami

jęczmień może być niesamowicie pyszny! Ugotuj ją w garnkach! Dzielę się z wami świetnym pomysłem na pyszny i satysfakcjonujący obiad. Owsianka perłowa gotowana w doniczkach z grzybami-jest pachnąca, soczysta, smakuje niesamowicie! Spróbować :)
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 72 % 23 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. Jęczmień perłowy należy gotować w osolonej wodzie do połowy ugotowanej (20 minut) - gdy na zewnątrz stał się już miękki, a wewnątrz nadal utrzymuje się sztywność. Wrzuć jęczmień jęczmienny do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu.
2. Obierz marchewki i cebulę, pokrój w kostkę.
2. Pokrój grzyby na ćwiartki.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
4. Włóż cebulę i marchewkę do gorącego oleju, smaż na lekko złoty kolor.
5. Umieść przygotowane grzyby na patelni, smaż wszystko razem przez kolejne 7-8 minut.
6. Dodaj sól, pieprz według własnego gustu.
7. Włóż jęczmień do garnków do pieczenia (lub formy).
8. Na wierzchu owsianki połóż smażone grzyby z warzywami.
9. Wlać bulion, rozprowadzając płyn na wszystkich garnkach.
10. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut, zamykając pokrywki.
11. Czas minął-wyjmij, włóż kawałek masła do każdego garnka. Zamknij je ponownie pokrywkami, Wyślij do piekarnika na kolejne 10 minut.
12. Wyjmij garnki, wymieszaj zawartość.

podawaj gotowe danie na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy