proste biszkoptowe ciasto miodowe z gotowanym skondensowanym mlekiem
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
do gęstej białej masy ubij jajka, cukier, dodaj miód miód. Ubijaj przez co najmniej 10 minut. Masa wzrośnie o 4 razy.
dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj od dołu do góry. Piec w temperaturze 170-180 gr. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Schłodzić w formie.
pokrój gotowe ciasto na 3 części.
posmaruj każde ciasto kremem, z wyjątkiem górnej.
wierzch polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej i wymieszać ze śmietaną), a środek biszkoptu miodowego udekorować orzechami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g