skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem i wanilią.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło i twaróg i ponownie ubij.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta.
Krok 5:
Włóż ciasto do naczynia do pieczenia i spłaszcz. Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź na ruszcie.
Krok 6:
Krem.
Krok 7:
Dobrze umyj cytrynę i zetrzyj skórkę na grubej tarce. Odetnij pozostałą skórę. Pokrój miąższ na małe kawałki, usuń nasiona.
Krok 8:
Ubij miąższ i skórkę blenderem do uzyskania gładkości.
Krok 9:
Połącz miękkie masło ze skondensowanym mlekiem i ubij mikserem, aż będzie puszyste.
Krok 10:
Dodaj masę cytrynową i twaróg i dokładnie wymieszaj.
Krok 11:
Powinna uzyskać jednorodną masę.
Krok 12:
Połóż masę twarogowo-cytrynową na schłodzonym cieście i spłaszcz. Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
Udekorowałem gotowe ciasto skórką pomarańczową i plasterkami cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g