ciasto twarogowe bez żelatyny z cytryną

zamiast cytryny do kremu można dodać miąższ i skórkę pomarańczową. Możesz zrobić pełne okrągłe ciasto z kilku ciast posmarowanych kremem. Chciałem zrobić takie długie jednowarstwowe ciasto. Twarożek do śmietany można dodać o połowę mniej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 53 % 29 g
305 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem i wanilią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło i twaróg i ponownie ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do naczynia do pieczenia i spłaszcz. Piec ciasto przez około 40 minut w 180°C. Wyjmij gotowe ciasto z formy i ostudź na ruszcie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj cytrynę i zetrzyj skórkę na grubej tarce. Odetnij pozostałą skórę. Pokrój miąższ na małe kawałki, usuń nasiona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij miąższ i skórkę blenderem do uzyskania gładkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz miękkie masło ze skondensowanym mlekiem i ubij mikserem, aż będzie puszyste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj masę cytrynową i twaróg i dokładnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powinna uzyskać jednorodną masę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż masę twarogowo-cytrynową na schłodzonym cieście i spłaszcz. Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny.

Udekorowałem gotowe ciasto skórką pomarańczową i plasterkami cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy