skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułki jak puch w 5 minut? Przygotuj składniki na bułki twarogowe. Ciasto na bułki przygotowuje się bardzo szybko, nie jest konieczne, a nawet szkodliwe (może nie rosnąć), więc możesz natychmiast włączyć piekarnik (góra/dół) i podgrzać go do 180 stopni. W misce wkładamy naturalny twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu. Zawartość tłuszczu nie wpływa na jakość i smak bułek, nawet na niskotłuszczowym twarogu uzyskuje się bujne i miękkie bułeczki.
Krok 2:
Wbij jajka kurze do twarogu i dodaj cukier, szczyptę soli i szczyptę waniliny. Dokładnie wymieszaj składniki ręczną trzepaczką lub mikserem, następnie dodaj olej roślinny i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy. Lepiej jest najpierw przetrzeć twaróg przez drobne sito lub ubić blenderem, aby był bardziej przewiewny.
Krok 3:
Wlej części przesianej mąki pszennej połączonej z proszkiem do pieczenia. Przesiej niewielką część mąki bez proszku do pieczenia, aby móc regulować gęstość ciasta. W razie potrzeby fabryczny proszek do pieczenia można zastąpić domowym proszkiem do pieczenia (wymieszaj 3 łyżeczki.drobny kwas cytrynowy (lub zmiażdżony w blenderze), 5 łyżeczek. soda i 12 łyżeczek mąki - wszystko wymieszaj i przechowuj zamknięte w słoiku, weź zgodnie z przepisem jako proszek do pieczenia).
Krok 4:
Dodaj mąkę partiami, najpierw wymieszaj ciasto łyżką lub mikserem.
Krok 5:
Gdy ciasto stanie się tak lepkie, że trudno jest wymieszać łyżką lub blenderem, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami. Ale ręce należy zwilżyć zimną wodą, aby ciasto nie przylegało do dłoni. Ciasto na bułki powinno być miękkie i elastyczne, lekko lepkie i niezbyt gęste - nie zatykaj go mąką!
Krok 6:
Mąki mogą być wymagane dokładnie według przepisu, mniej lub trochę więcej, ale ciasto powinno być miękkie. Przykryj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem. Ciasto dzielimy rękami na 7 kawałków o tej samej wielkości. Zroluj z nich kulki mokrymi rękami i połóż je na blasze do pieczenia. Jeśli kulki nie są równe i okrągłe, to w porządku, wyprostują się podczas pieczenia. Posmaruj bułki śmietaną i posyp cukrem.
Krok 7:
Wysyłamy blachę do pieczenia z kęsami bułek do nagrzanego piekarnika na 180C przez 20 minut. Ale czasy pieczenia mogą się różnić w zależności od działania piekarnika. Bułki powinny być lekko zrumienione na wierzchu. Wyjmujemy bułki z piekarnika, wyjmujemy z blachy do pieczenia, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem.
Krok 8:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji
w tym artykule
!
Tylko 5 minut na ciasto i około 20 minut zajmie samo pieczenie bułek - a rumiane, pachnące i pyszne bułeczki zachwycą cię przy herbacie w rodzinnym gronie.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach
w tym artykule!
bułki nie mogą być smarowane kwaśną śmietaną, ale lekko ubite żółtko lub mleko, które w razie potrzeby można posypać lub nie posypać cukrem.
jeśli bułki nie wzrosły, mogą być dwa powody:
1. Gotowe ciasto stało zbyt długo, a proszek do pieczenia stracił swoje właściwości. Należy pamiętać, że podczas pracy z ciastem bez drożdży bardzo ważne jest jak najszybsze ugniatanie go i gotowanie do pieczenia, ponieważ w obecności wilgoci w proszku do pieczenia rozpoczyna się reakcja chemiczna z uwolnieniem dwutlenku węgla, który jest odpowiedzialny za blask przyszłych wypieków.
2. Proszek do pieczenia w przypadku niewłaściwego przechowywania (w sklepie lub w domu) może stracić swoje właściwości. Jeśli to możliwe, użyj świeżo zakupionego proszku do pieczenia i przechowuj już otwarte opakowanie w szczelnie zamkniętym pojemniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g