Szybkie bułeczki twarogowe jak puch w 5 minut

delikatne, miękkie i przewiewne jak bułeczki puchowe! "Bułki w 5 minut" - brzmi dość wątpliwie, ale mimo to jest wiarygodne. Dosłownie w 5 minut możesz zrobić wspaniałe ciasto twarogowe bez drożdży w kompozycji, z której uzyskuje się przewiewne i bujne bułeczki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 11 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 58 % 31 g
259 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułki jak puch w 5 minut? Przygotuj składniki na bułki twarogowe. Ciasto na bułki przygotowuje się bardzo szybko, nie jest konieczne, a nawet szkodliwe (może nie rosnąć), więc możesz natychmiast włączyć piekarnik (góra/dół) i podgrzać go do 180 stopni. W misce wkładamy naturalny twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu. Zawartość tłuszczu nie wpływa na jakość i smak bułek, nawet na niskotłuszczowym twarogu uzyskuje się bujne i miękkie bułeczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka kurze do twarogu i dodaj cukier, szczyptę soli i szczyptę waniliny. Dokładnie wymieszaj składniki ręczną trzepaczką lub mikserem, następnie dodaj olej roślinny i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy. Lepiej jest najpierw przetrzeć twaróg przez drobne sito lub ubić blenderem, aby był bardziej przewiewny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej części przesianej mąki pszennej połączonej z proszkiem do pieczenia. Przesiej niewielką część mąki bez proszku do pieczenia, aby móc regulować gęstość ciasta. W razie potrzeby fabryczny proszek do pieczenia można zastąpić domowym proszkiem do pieczenia (wymieszaj 3 łyżeczki.drobny kwas cytrynowy (lub zmiażdżony w blenderze), 5 łyżeczek. soda i 12 łyżeczek mąki - wszystko wymieszaj i przechowuj zamknięte w słoiku, weź zgodnie z przepisem jako proszek do pieczenia).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę partiami, najpierw wymieszaj ciasto łyżką lub mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto stanie się tak lepkie, że trudno jest wymieszać łyżką lub blenderem, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami. Ale ręce należy zwilżyć zimną wodą, aby ciasto nie przylegało do dłoni. Ciasto na bułki powinno być miękkie i elastyczne, lekko lepkie i niezbyt gęste - nie zatykaj go mąką!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mąki mogą być wymagane dokładnie według przepisu, mniej lub trochę więcej, ale ciasto powinno być miękkie. Przykryj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem. Ciasto dzielimy rękami na 7 kawałków o tej samej wielkości. Zroluj z nich kulki mokrymi rękami i połóż je na blasze do pieczenia. Jeśli kulki nie są równe i okrągłe, to w porządku, wyprostują się podczas pieczenia. Posmaruj bułki śmietaną i posyp cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wysyłamy blachę do pieczenia z kęsami bułek do nagrzanego piekarnika na 180C przez 20 minut. Ale czasy pieczenia mogą się różnić w zależności od działania piekarnika. Bułki powinny być lekko zrumienione na wierzchu. Wyjmujemy bułki z piekarnika, wyjmujemy z blachy do pieczenia, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

Tylko 5 minut na ciasto i około 20 minut zajmie samo pieczenie bułek - a rumiane, pachnące i pyszne bułeczki zachwycą cię przy herbacie w rodzinnym gronie.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

bułki nie mogą być smarowane kwaśną śmietaną, ale lekko ubite żółtko lub mleko, które w razie potrzeby można posypać lub nie posypać cukrem.

jeśli bułki nie wzrosły, mogą być dwa powody:
1. Gotowe ciasto stało zbyt długo, a proszek do pieczenia stracił swoje właściwości. Należy pamiętać, że podczas pracy z ciastem bez drożdży bardzo ważne jest jak najszybsze ugniatanie go i gotowanie do pieczenia, ponieważ w obecności wilgoci w proszku do pieczenia rozpoczyna się reakcja chemiczna z uwolnieniem dwutlenku węgla, który jest odpowiedzialny za blask przyszłych wypieków.
2. Proszek do pieczenia w przypadku niewłaściwego przechowywania (w sklepie lub w domu) może stracić swoje właściwości. Jeśli to możliwe, użyj świeżo zakupionego proszku do pieczenia i przechowuj już otwarte opakowanie w szczelnie zamkniętym pojemniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy