skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułkę biszkopt z bananem? Przygotuj jedzenie. Przede wszystkim dla bułki. Aby biszkopt był bujny i miękki, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Jeśli nie masz na to czasu, włóż je do ciepłej wody na 10 minut.
Krok 2:
Dobrze umyj jajka i wbij je do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Zacznij ubijać jajka mikserem, wlewając do nich cukier partiami. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie ich do puszystej, jasnej masy.
Krok 3:
Przesiej mąkę do masy jajecznej, dodaj sól i sodę. Wcześniej zgaś sodę-wlej do niej sok z cytryny lub ocet stołowy.
Krok 4:
Wymieszaj ciasto silikonową szpatułką — zachowuje się najdelikatniej z ubitą masą, nie niszcząc pęcherzyków powietrza powstałych podczas ubijania. Ciasto powinno być grube i płynne.
Krok 5:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Mam go 40*30 cm, a ciasto na taką blachę okazało się trochę za mało. Rozprowadź go równomiernie za pomocą łopatki.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piec biszkopt do zrumienienia przez 20 do 30 minut, w zależności od jego wielkości i funkcji piekarnika.
Krok 7:
Odwróć gorący biszkopt wraz z papierem bezpośrednio na czysty ręcznik. Ostrożnie zdejmij papier. Zwiń biszkopt w rolkę wzdłuż dłuższego boku, owijając go ręcznikiem. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź najbardziej tłusty i wysokiej jakości krem o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Do ubijania śmietany lepiej jest preferować cukier puder. Śmietana jest ubijana wystarczająco szybko, a cukier może nie mieć czasu na stopienie. Banany są dojrzałe, ale mocne.
Krok 9:
Ubij śmietanę mikserem z cukrem pudrem. Dodawaj proszek stopniowo, gdy śmietana jest już lekko ubita (miękkie szczyty pozostaną na powierzchni śmietany z trzepaczki). Jeśli dodasz cały cukier puder na raz lub przed rozpoczęciem ubijania śmietany, mogą się nie ubić. Ubij je na gęstą, stabilną masę.
Krok 10:
W międzyczasie bułka ostygnie. Uwolnij go od ręcznika. Biszkopt pozostanie w formie bułki.
Krok 11:
Posmaruj bułkę bitą śmietaną. Połóż obrane banany na jednej krawędzi. Pokrój każdy na trzy części i odwróć kawałki, aby banan nie wyginał się, ale był równy. Zwiń rolkę, delikatnie owijając nadzienie.
Krok 12:
Odetnij szorstkie krawędzie gotowej bułki. Udekoruj go według własnych upodobań. Posypałam bułkę cukrem pudrem i dodałam świeże truskawki.
Krok 13:
Włóż bułkę do lodówki na kilka godzin, aby krem nasączył biszkopt. Następnie podaj go do stołu. Smacznego!
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g