bułka biszkoptowa z bananem

piękny, bujny, apetyczny, dla całej rodziny! Bułka biszkoptowa z bananem to przepis na prosty, ale efektowny deser, który można łatwo i szybko przygotować zarówno na rodzinną herbatę, jak i na świąteczny stół. Możesz użyć dowolnego kremu do bułki — zastępując śmietanę śmietaną, stanie się budżetowy.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 75 % 39 g
244 kcal
IG: 3 / 15 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułkę biszkopt z bananem? Przygotuj jedzenie. Przede wszystkim dla bułki. Aby biszkopt był bujny i miękki, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Jeśli nie masz na to czasu, włóż je do ciepłej wody na 10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jajka i wbij je do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Zacznij ubijać jajka mikserem, wlewając do nich cukier partiami. Po dodaniu całego cukru kontynuuj ubijanie ich do puszystej, jasnej masy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do masy jajecznej, dodaj sól i sodę. Wcześniej zgaś sodę-wlej do niej sok z cytryny lub ocet stołowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ciasto silikonową szpatułką — zachowuje się najdelikatniej z ubitą masą, nie niszcząc pęcherzyków powietrza powstałych podczas ubijania. Ciasto powinno być grube i płynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Mam go 40*30 cm, a ciasto na taką blachę okazało się trochę za mało. Rozprowadź go równomiernie za pomocą łopatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piec biszkopt do zrumienienia przez 20 do 30 minut, w zależności od jego wielkości i funkcji piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć gorący biszkopt wraz z papierem bezpośrednio na czysty ręcznik. Ostrożnie zdejmij papier. Zwiń biszkopt w rolkę wzdłuż dłuższego boku, owijając go ręcznikiem. Pozostaw w tej formie, aż całkowicie ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź najbardziej tłusty i wysokiej jakości krem o zawartości tłuszczu co najmniej 30%. Do ubijania śmietany lepiej jest preferować cukier puder. Śmietana jest ubijana wystarczająco szybko, a cukier może nie mieć czasu na stopienie. Banany są dojrzałe, ale mocne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij śmietanę mikserem z cukrem pudrem. Dodawaj proszek stopniowo, gdy śmietana jest już lekko ubita (miękkie szczyty pozostaną na powierzchni śmietany z trzepaczki). Jeśli dodasz cały cukier puder na raz lub przed rozpoczęciem ubijania śmietany, mogą się nie ubić. Ubij je na gęstą, stabilną masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie bułka ostygnie. Uwolnij go od ręcznika. Biszkopt pozostanie w formie bułki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj bułkę bitą śmietaną. Połóż obrane banany na jednej krawędzi. Pokrój każdy na trzy części i odwróć kawałki, aby banan nie wyginał się, ale był równy. Zwiń rolkę, delikatnie owijając nadzienie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odetnij szorstkie krawędzie gotowej bułki. Udekoruj go według własnych upodobań. Posypałam bułkę cukrem pudrem i dodałam świeże truskawki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż bułkę do lodówki na kilka godzin, aby krem nasączył biszkopt. Następnie podaj go do stołu. Smacznego!

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy