skład / składniki
metoda gotowania
Rozpórki można przygotować z ciasta kefirowego, drożdżowego lub francuskiego. Najłatwiejszą opcją jest zakup kupionego w sklepie ciasta francuskiego bez drożdży, jak w tym przepisie. Wtedy gotowanie zajmie minimum czasu. Pyszne na ciepło i na zimno. Gorące kurtki można popijać zimnym mlekiem, a zimne-gorącą herbatą, a ogólnie według własnego uznania.
1. Przygotowujemy nadzienie. Obierz i posiekaj cebulę. Umyj świeży filet z różowego łososia, wysusz serwetkami, pokrój w średniej wielkości kostkę, przenieś do miski, posyp sokiem z cytryny i wymieszaj kawałki.
2. Pozostaw ciasto do rozmrożenia w temperaturze pokojowej przez 30 minut-nie powinno się całkowicie rozmrozić, ale tylko stać się lekko giętkie. Mam opakowanie o wadze 450 gr, składające się z 4 warstw o wymiarach 10 cm na 16 cm.
3. Przecinamy każdą z czterech warstw nożem w poprzek na dwie równe części-otrzymujemy 8 prostokątów. Lekko zwijamy każdy prostokąt wałkiem do ciasta, aby nabrał kwadratowego kształtu, a także stał się cieńszy i większy. Jeśli ciasto nie rozmroziło się zbytnio, mąka nie będzie potrzebna i łatwiej będzie pracować z ciastem, dlatego nie trzeba go zbytnio rozmrażać. Nawiasem mówiąc, jeśli wycinasz koła z prostokątów pierścieniem sałatkowym o odpowiedniej średnicy, wtedy rozpórki wyjdą bardziej schludne.
4. Przystępujemy do zbierania rozpinaczy. Na środku każdego prostokąta (koła) rozłóż łyżkę cebuli, soli i pieprzu. Na wierzch układamy kilka kawałków ryby i ponownie solimy i pieprzymy. Wizualnie musisz podzielić cebulę i filet rybny na 8 części, aby wystarczyło na wszystkie puste miejsca.
5. Ściśnij mocno krawędzie półfabrykatów po obu stronach, pozostawiając nietknięty środek. Tworzymy łodzie ze wszystkich kwadratów (kół). W otworze każdego ciasta rozprowadzamy łyżeczkę oleju.
6. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia o odpowiednim rozmiarze, nie możesz niczego smarować. Rozpinamy rozpórki w niewielkiej odległości od siebie (ponieważ zwiększą swoją objętość) i smarujemy je ubitym jajkiem (będzie jaśniejsze) lub żółtkiem (będzie ciemniejsze). Wysyłamy blachę do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
7. Wyjmujemy gotowe rozpórki z piekarnika i dodajemy kolejną łyżeczkę masła do otworu każdego z nich. Przykryj świeże wypieki ręcznikiem kuchennym i odstaw na 10 minut. Udekoruj gotowe placki świeżym koperkiem-ale to jest opcjonalne.
bardzo podobały mi się rozpórki do tego przepisu, nie tylko dlatego, że uwielbiam pikantne wypieki, ale także ze względu na nadzienie rybne, które było soczyste i aromatyczne, a także harmonijnie połączone z ciastem francuskim.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g