rozpinane ciasto francuskie

apetyczne i rumiane leniwe rozpinane czerwone ryby. Rozpórki to otwarte placki, które są przygotowywane z różnymi nadzieniami. W tym przypadku są wypełnione filetem z różowego łososia doprawionym sokiem z cytryny - bardzo zwycięska i smaczna opcja.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 43 % 18 g
węglowodany 38 % 16 g
260 kcal
IG: 19 / 81 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Rozpórki można przygotować z ciasta kefirowego, drożdżowego lub francuskiego. Najłatwiejszą opcją jest zakup kupionego w sklepie ciasta francuskiego bez drożdży, jak w tym przepisie. Wtedy gotowanie zajmie minimum czasu. Pyszne na ciepło i na zimno. Gorące kurtki można popijać zimnym mlekiem, a zimne-gorącą herbatą, a ogólnie według własnego uznania.

1. Przygotowujemy nadzienie. Obierz i posiekaj cebulę. Umyj świeży filet z różowego łososia, wysusz serwetkami, pokrój w średniej wielkości kostkę, przenieś do miski, posyp sokiem z cytryny i wymieszaj kawałki.

2. Pozostaw ciasto do rozmrożenia w temperaturze pokojowej przez 30 minut-nie powinno się całkowicie rozmrozić, ale tylko stać się lekko giętkie. Mam opakowanie o wadze 450 gr, składające się z 4 warstw o wymiarach 10 cm na 16 cm.

3. Przecinamy każdą z czterech warstw nożem w poprzek na dwie równe części-otrzymujemy 8 prostokątów. Lekko zwijamy każdy prostokąt wałkiem do ciasta, aby nabrał kwadratowego kształtu, a także stał się cieńszy i większy. Jeśli ciasto nie rozmroziło się zbytnio, mąka nie będzie potrzebna i łatwiej będzie pracować z ciastem, dlatego nie trzeba go zbytnio rozmrażać. Nawiasem mówiąc, jeśli wycinasz koła z prostokątów pierścieniem sałatkowym o odpowiedniej średnicy, wtedy rozpórki wyjdą bardziej schludne.

4. Przystępujemy do zbierania rozpinaczy. Na środku każdego prostokąta (koła) rozłóż łyżkę cebuli, soli i pieprzu. Na wierzch układamy kilka kawałków ryby i ponownie solimy i pieprzymy. Wizualnie musisz podzielić cebulę i filet rybny na 8 części, aby wystarczyło na wszystkie puste miejsca.

5. Ściśnij mocno krawędzie półfabrykatów po obu stronach, pozostawiając nietknięty środek. Tworzymy łodzie ze wszystkich kwadratów (kół). W otworze każdego ciasta rozprowadzamy łyżeczkę oleju.

6. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia o odpowiednim rozmiarze, nie możesz niczego smarować. Rozpinamy rozpórki w niewielkiej odległości od siebie (ponieważ zwiększą swoją objętość) i smarujemy je ubitym jajkiem (będzie jaśniejsze) lub żółtkiem (będzie ciemniejsze). Wysyłamy blachę do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

7. Wyjmujemy gotowe rozpórki z piekarnika i dodajemy kolejną łyżeczkę masła do otworu każdego z nich. Przykryj świeże wypieki ręcznikiem kuchennym i odstaw na 10 minut. Udekoruj gotowe placki świeżym koperkiem-ale to jest opcjonalne.

bardzo podobały mi się rozpórki do tego przepisu, nie tylko dlatego, że uwielbiam pikantne wypieki, ale także ze względu na nadzienie rybne, które było soczyste i aromatyczne, a także harmonijnie połączone z ciastem francuskim.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy