skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na biszkopt.
Krok 2:
Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Białka przelej do dużej, czystej i suchej miski.
Krok 3:
Ubij białka mikserem, aż będą lekko puszyste. Podczas ubijania zwiększaj prędkość miksera wraz ze wzrostem objętości białek.
Krok 4:
Następnie w małych porcjach dodaj cukier i ubij białka na twarde szczyty, cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Krok 5:
W dobrze ubite białka, po jednym na raz, wprowadź żółtka.
Krok 6:
Dodaj skórkę z cytryny. Nawiasem mówiąc, ostrożnie usuń skórkę, uważając, aby nie złapać białej części, w przeciwnym razie może nadać herbatnikowi nieprzyjemną gorycz.
Krok 7:
Przesiej mąkę i wymieszaj w małych porcjach z ciastem.
Krok 8:
Delikatnie wymieszaj ciasto, aby maksymalnie zachowało swoją objętość.
Krok 9:
Przykryj spód formy (średnica 20-22 cm) papierem do pieczenia, nie smaruj boków formy niczym. Gotowe ciasto włożyć do przygotowanej formy.
Krok 10:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25-30 minut. Przez pierwsze 20 minut nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt może spaść z różnicy temperatur. Sprawdź gotowość biszkoptu drewnianym szpikulcem, jeśli przebije środek biszkoptu, powinien wyjść bez śladów lepkiego ciasta.
Krok 11:
Niech gotowy biszkopt najpierw ostygnie trochę w formie, a następnie ostrożnie przejdź szpatułką do ciasta lub wąskim nożem wzdłuż boków i wyjmij biszkopt z formy. Pozwól mu całkowicie ostygnąć, a jeśli masz czas, połóż się po upieczeniu przez 6-8 godzin, aby biszkopt zagęścił się i łatwiej było z nim pracować.
Krok 12:
Przygotuj składniki na syrop, będzie potrzebny do przygotowania nadzienia.
Krok 13:
Wlej wodę na dno rondla, wlej cały cukier na środek rondla.
Krok 14:
Umieść patelnię na małym ogniu, zagotuj zawartość, przykryj rondel pokrywką i gotuj syrop przez 20 minut na złoty kolor. Podczas gotowania nie mieszaj syropu.
Krok 15:
Przygotuj nadzienie.
Krok 16:
Posiekaj czarną czekoladę nożem.
Krok 17:
Zmiel również pistacje i kandyzowane owoce (mam małe kandyzowane owoce, więc zostawiłem je w całości).
Krok 18:
Włóż ricottę do miski i ubij mikserem lub rozgnieć trzepaczką, aż będzie puszysta przez 1 minutę.
Krok 19:
Nie przestając mieszać, wlej schłodzony syrop cienkim strumieniem (jeśli syrop zgęstnieje podczas chłodzenia, delikatnie go podgrzej, aby stał się bardziej płynny). Nawiasem mówiąc, myślę, że syrop cukrowy można zastąpić zwykłym cukrem pudrem.
Krok 20:
Dodaj kandyzowane owoce, czekoladę i pistacje do ricotty.
Krok 21:
Dokładnie wymieszaj. Wyślij nadzienie do lodówki i schłodź przez godzinę lub dłużej.
Krok 22:
Pokrój biszkopt na 2 części.
Krok 23:
Połóż jedną część biszkoptu na dnie formy (wyłożę krawędzie formy taśmą graniczną, nie jest to konieczne, ale dzięki niej krawędzie będą równe i schludne).
Krok 24:
Posyp obie połówki herbatnika alkoholem (nawiasem mówiąc, najczęściej używa się przezroczystego likieru wiśniowego, ale jeśli go nie ma, możesz wziąć dowolny inny lekki likier lub użyć zwykłego syropu z owoców).
Krok 25:
Na warstwę biszkoptu ułóż nadzienie.
Krok 26:
Przykryj nadzienie drugą częścią biszkoptu, zwilżoną stroną do dołu. W tej formie wyślij ciasto do lodówki na 5-7 godzin (trzymałem je w zamrażarce przed wyjęciem z formy przez kolejną godzinę)
Krok 27:
Wyjmij dobrze schłodzone ciasto z formy i przenieś na talerz. Ogólnie ciasto jest gotowe, teraz Można je ozdobić.
Krok 28:
Przygotuj składniki.
Krok 29:
Ubij dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem (w razie potrzeby możesz zwiększyć ilość proszku, ale pamiętaj, że ciasto na wierzchu będzie ozdobione kandyzowanymi owocami, które są dość słodkie). Nawiasem mówiąc, jeśli to konieczne, możesz dodać zagęszczacz do śmietany, aby lepiej zachowały swój kształt. Posmaruj ciasto ze wszystkich stron bitą śmietaną. Dokładnie wygładź powierzchnię.
Krok 30:
Za pomocą kręconej szpatułki udekoruj bok ciasta. Jeśli nie masz takiej szpatułki, możesz pozostawić boki równe lub ozdobić według własnych upodobań.
Krok 31:
Umieść niewielką część bitej śmietany w torbie cukierniczej z dyszą w kształcie małej gwiazdy. Wyciskając krem w małych porcjach, udekoruj ciasto od dołu na całej średnicy.
Krok 32:
Wyciśnij pozostały krem wokół koła ciasta w postaci loków, w tym celu użyj dyszy z zaokrąglonymi końcami.
Krok 33:
Udekoruj wierzch ciasta kandyzowanymi owocami i orzechami.
Krok 34:
Włoskie ciasto sycylijska Cassata jest gotowe.
Krok 35:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal / 100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g