stosy z ziemniakami i serem

proste, smaczne i satysfakcjonujące danie - zarówno produkt mięsny, jak i dodatek. Stosy mięsa mielonego z ziemniakami i serem to świetny sposób na przekształcenie znudzonych kotletów z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, łącząc je w jedno danie i uzupełniając smacznymi składnikami. z reguły do mięsa mielonego, ziemniaków i sera dodaje się jaja kurze, grzyby, marchewkę i cebulę. Ale możesz też coś wykluczyć lub, przeciwnie, dodać do smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 23 % 7 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Mięso mielone najlepiej wykorzystać do przygotowania potrawy z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Ale mielony kurczak jest mniej tłusty i bardziej dietetyczny. Jeszcze lepiej jest samodzielnie przekręcić mięso mielone ze świeżego mięsa, wtedy możesz być pewien jakości i smaku produktu. Ale dla szybkości i łatwości gotowania możesz użyć gotowego mięsa mielonego. Dodaj sól i czarny pieprz do miski z mięsem mielonym, wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Ziemniaki należy ugotować na końcu, aby nie miały czasu na ciemnienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój nożem w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jaja kurze myjemy mydłem, aby uniknąć przedostawania się drobnoustrojów chorobotwórczych ze skorupy do wnętrza jaj i wkładamy do rondla. Gotuj je na twardo, około 20 minut. Ostudzić, oczyścić i drobno posiekać nożem. Dodaj trochę majonezu do masy jajecznej i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Twardy ser można stosować dowolnego rodzaju w smaku i dostępności.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Rozłóż na nim marchewkę i cebulę. Smażyć warzywa na lekki rumieniec, od czasu do czasu mieszając drewnianą szpatułką. Smażyć smażenie warzyw przez około 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Z mięsa mielonego rękami wykonujemy małe ciasta z wgłębieniem pośrodku. Jeśli mięso mielone jest zbyt suche, możesz dodać do niego trochę wody. Kładziemy placki z mięsa mielonego na dnie formy, pozostawiając przestrzeń między nimi. Na każdą tortillę z mielonego mięsa łyżką kładziemy trochę gotowanych jajek. Następnie smażenie warzyw z cebuli i marchwi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie starte ziemniaki. Trochę go solimy. Na wierzch kładziemy łyżkę koncentratu pomidorowego lub keczupu i posypujemy odrobiną startego sera. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach zdejmij folię z formy i włóż naczynie z powrotem do piekarnika, aby ser się stopił. Wystarczy 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby podawaj stosy do stołu z sosem i świeżymi warzywami. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy