skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy wszystko, co jest potrzebne do biszkoptu i dzielimy składniki na dwie identyczne części. Musisz upiec dwa okrągłe herbatniki.
Krok 2:
Zagniataj ciasto. Ubij masło z cukrem prostym i waniliowym, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wprowadzamy jajka pojedynczo. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej mleko. Wprowadzamy wszystkie składniki bez przerywania ubijania. Kontynuuj ubijanie do bujnej jednorodnej masy przez 5-10 minut.
Krok 3:
Wprowadzamy pokruszoną czekoladę i dobrze, łopatką, zagniatamy ciasto czekoladą.
Krok 4:
Przenieś ciasto na formę wyłożoną pergaminem.
Krok 5:
Piec biszkopt do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Przygotowujemy drugi biszkopt. Gotowe herbatniki należy schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 6:
W międzyczasie ubij śmietanę. Cukierki karmelowe, najlepiej takie jak toffi lub & quot; krowy & quot; stopić w niewielkiej ilości wody, można mieszać w kuchence mikrofalowej ze skondensowanym mlekiem i stopniowo dodawać do ubijanego masła. Gdy krem zostanie zestrzelony, dodaj koniak i ubijaj przez kolejne dwie minuty.
Krok 7:
Wytnij jeden biszkopt zgodnie z szablonem.
Krok 8:
Drugi dzielimy przez średnicę na dwie części.
Krok 9:
Posmaruj połówki kremem.
Krok 10:
Zbierz ciało smoka.
Krok 11:
Bierzemy te części, które są dla głowy i szyi. I odetnij trochę od ogona, jak na zdjęciu, możesz nawet mniej.
Krok 12:
Rozłóż szyję i głowę, unosząc ją lekko trójkątem odciętym od ogona.
Krok 13:
Zainstaluj przednie nogi.
Krok 14:
Zbieramy tylne nogi i montujemy je na miejscu.
Krok 15:
Zainstaluj dwuczęściowy ogon. Przed montażem na szyi i głowie należy wyciąć rogi.
Krok 16:
Zbieramy całego Smoka za pomocą kremu i smarujemy go ze wszystkich stron kremem. Pozwól mu się namoczyć i lekko zestalić krem w chłodnym miejscu.
Krok 17:
Tymczasem na pergaminie wykonujemy elementy Smoczego grzebienia ze stopionej czekolady. Rysujemy ruchami węża, warstwa po warstwie, figurki jak na zdjęciu. Pozwól czekoladzie zestalić się w lodówce.
Krok 18:
Następnie z płaskiej strony połowy rogu grzebienia nakładamy również stopioną czekoladę i pozostawiamy do zamrożenia w lodówce. Tymczasem do dekoracji mieszamy krem w dwóch kolorach.
Krok 19:
Za pomocą dyszy chwastów nakładamy kremową skalę Smoka.
Krok 20:
U podstawy u dołu jeden kolor, u góry inny. Z Marshmallow i czekolady robimy oczy. Z czekolady robimy nozdrza.
Krok 21:
Zainstaluj wszystkie elementy wystroju na swoim miejscu. Następnie ciasto jest gotowe. Zachwycamy naszych gawędziarzy i postacie z bajek tym fantastycznym ciastem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Candy - 397 kcal / 100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g