Tort Smok

bajecznie piękne i pyszne ciasto Smoka! Tort w kształcie smoka. Możesz zrobić smoka, w tym swoją wyobraźnię.
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 44 % 30 g
węglowodany 47 % 32 g
418 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy wszystko, co jest potrzebne do biszkoptu i dzielimy składniki na dwie identyczne części. Musisz upiec dwa okrągłe herbatniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagniataj ciasto. Ubij masło z cukrem prostym i waniliowym, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wprowadzamy jajka pojedynczo. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej mleko. Wprowadzamy wszystkie składniki bez przerywania ubijania. Kontynuuj ubijanie do bujnej jednorodnej masy przez 5-10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wprowadzamy pokruszoną czekoladę i dobrze, łopatką, zagniatamy ciasto czekoladą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ciasto na formę wyłożoną pergaminem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec biszkopt do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Przygotowujemy drugi biszkopt. Gotowe herbatniki należy schłodzić do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie ubij śmietanę. Cukierki karmelowe, najlepiej takie jak toffi lub & quot; krowy & quot; stopić w niewielkiej ilości wody, można mieszać w kuchence mikrofalowej ze skondensowanym mlekiem i stopniowo dodawać do ubijanego masła. Gdy krem zostanie zestrzelony, dodaj koniak i ubijaj przez kolejne dwie minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wytnij jeden biszkopt zgodnie z szablonem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drugi dzielimy przez średnicę na dwie części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj połówki kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zbierz ciało smoka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bierzemy te części, które są dla głowy i szyi. I odetnij trochę od ogona, jak na zdjęciu, możesz nawet mniej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż szyję i głowę, unosząc ją lekko trójkątem odciętym od ogona.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zainstaluj przednie nogi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zbieramy tylne nogi i montujemy je na miejscu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zainstaluj dwuczęściowy ogon. Przed montażem na szyi i głowie należy wyciąć rogi.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zbieramy całego Smoka za pomocą kremu i smarujemy go ze wszystkich stron kremem. Pozwól mu się namoczyć i lekko zestalić krem w chłodnym miejscu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Tymczasem na pergaminie wykonujemy elementy Smoczego grzebienia ze stopionej czekolady. Rysujemy ruchami węża, warstwa po warstwie, figurki jak na zdjęciu. Pozwól czekoladzie zestalić się w lodówce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie z płaskiej strony połowy rogu grzebienia nakładamy również stopioną czekoladę i pozostawiamy do zamrożenia w lodówce. Tymczasem do dekoracji mieszamy krem w dwóch kolorach.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Za pomocą dyszy chwastów nakładamy kremową skalę Smoka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    U podstawy u dołu jeden kolor, u góry inny. Z Marshmallow i czekolady robimy oczy. Z czekolady robimy nozdrza.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zainstaluj wszystkie elementy wystroju na swoim miejscu. Następnie ciasto jest gotowe. Zachwycamy naszych gawędziarzy i postacie z bajek tym fantastycznym ciastem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal / 100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy