skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czekoladowe babeczki w silikonowych foremkach? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć wanilinę. Aby babeczki miały bogatszy smak czekolady, weź czekoladę o zawartości kakao co najmniej 50%.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. Przesiewanie nasyci mąkę tlenem, a babeczki dobrze wyrosną podczas pieczenia i będą porowate. Jeśli używasz waniliny, dodaj ją również do mieszanki mąki.
Krok 3:
Kakao zaparz 100 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.
Krok 4:
Do parzonego kakao dodaj pozostałe 100 ml wody, aby kakao miało temperaturę pokojową.
Krok 5:
Za pomocą miksera ubij miękkie masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą, aż będzie puszyste.
Krok 6:
Do mieszanki olejowej dodaj po jednym jajka, dobrze ubijając po każdym.
Krok 7:
Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 8:
Wlej rozcieńczone kakao, jeszcze raz ubij.
Krok 9:
Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do powstałej masy.
Krok 10:
Ubij na małych obrotach miksera, aż uzyskasz gładkie, gęste ciasto. Nie musisz długo ubijać.
Krok 11:
W silikonowych foremkach włóż ciasto czekoladowe, wypełniając foremki około 1/3.
Krok 12:
Włóż kawałek czekolady na środek każdej formy.
Krok 13:
Ułóż ciasto na wierzchu, wypełniając kokilki 2/3.
Krok 14:
Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 30 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Jeśli wyjdzie z ciasta na sucho, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Określ czas i tryb gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika. Gotowe babeczki lekko ostudzić, wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mam 15 małych babeczek.
Krok 15:
Zrób polewę czekoladową.
Krok 16:
Połącz masło z mlekiem i podgrzej, aż będzie gorące. Możesz to zrobić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej.
Krok 17:
Włóż kawałki czekolady do gorącej mieszanki mleka. Dobrze wymieszaj, aby czekolada całkowicie się stopiła.
Krok 18:
Tworzy jednorodny, błyszczący lukier czekoladowy.
Krok 19:
Zanurz każdą babeczkę na wierzchu w lukrze, odstaw na 15 do 20 minut, aby lukier trochę wyschł.
Krok 20:
Babeczki czekoladowe można ozdobić do woli przed podaniem. Mam białą czekoladę i listki mięty. Smacznego!
gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, oznacza to, że formy można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g