czekoladowe babeczki w silikonowych foremkach

delikatne, miękkie, pachnące, pyszne! Megaszokoladowe! Te czekoladowe babeczki są wygodne do przygotowania w porcjach w silikonowych foremkach. Są dobrze upieczone, są miękkie, porowate, o niesamowicie bogatym smaku. Dla smakoszy czekolady z pewnością staną się ulubieńcami. Naprawdę czekolada w czekoladzie!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 60 % 36 g
331 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czekoladowe babeczki w silikonowych foremkach? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć wanilinę. Aby babeczki miały bogatszy smak czekolady, weź czekoladę o zawartości kakao co najmniej 50%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. Przesiewanie nasyci mąkę tlenem, a babeczki dobrze wyrosną podczas pieczenia i będą porowate. Jeśli używasz waniliny, dodaj ją również do mieszanki mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kakao zaparz 100 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do parzonego kakao dodaj pozostałe 100 ml wody, aby kakao miało temperaturę pokojową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą miksera ubij miękkie masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą, aż będzie puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do mieszanki olejowej dodaj po jednym jajka, dobrze ubijając po każdym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubijaj do uzyskania gładkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej rozcieńczone kakao, jeszcze raz ubij.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do powstałej masy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij na małych obrotach miksera, aż uzyskasz gładkie, gęste ciasto. Nie musisz długo ubijać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W silikonowych foremkach włóż ciasto czekoladowe, wypełniając foremki około 1/3.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż kawałek czekolady na środek każdej formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż ciasto na wierzchu, wypełniając kokilki 2/3.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 30 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Jeśli wyjdzie z ciasta na sucho, oznacza to, że pieczenie jest gotowe. Określ czas i tryb gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika. Gotowe babeczki lekko ostudzić, wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mam 15 małych babeczek.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zrób polewę czekoladową.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połącz masło z mlekiem i podgrzej, aż będzie gorące. Możesz to zrobić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż kawałki czekolady do gorącej mieszanki mleka. Dobrze wymieszaj, aby czekolada całkowicie się stopiła.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Tworzy jednorodny, błyszczący lukier czekoladowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zanurz każdą babeczkę na wierzchu w lukrze, odstaw na 15 do 20 minut, aby lukier trochę wyschł.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Babeczki czekoladowe można ozdobić do woli przed podaniem. Mam białą czekoladę i listki mięty. Smacznego!

gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, oznacza to, że formy można wyjąć z piekarnika. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy