skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże. Wymieszać.
Krok 3:
Dodaj sól i 30 g mąki.
Krok 4:
Wymieszaj i pozostaw w cieple na 10 minut.
Krok 5:
Następnie wprowadź pozostałą mąkę, wlej oliwę z oliwek. Lepiej jest stopniowo wprowadzać mąkę, ile zajmie ciasto.
Krok 6:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ugniataj rękami przez 7-10 minut.
Krok 7:
Uformuj kulkę, przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 8:
Farsz. Zetrzyj sery na drobnej tarce i wymieszaj.
Krok 9:
Ubij jajko widelcem i pozostaw trochę do posmarowania ciasta.
Krok 10:
Wlej resztę jajka do sera i wymieszaj.
Krok 11:
Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni w okrąg o grubości 5 cm.
Krok 12:
Rozłóż nadzienie serowe równomiernie, pozostawiając 1-2 cm od krawędzi.
Krok 13:
Rozwałkuj drugą część ciasta w okrąg o nieco mniejszej średnicy. Przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta.
Krok 14:
Ściśnij krawędzie.
Krok 15:
Na całej powierzchni ciasta wykonaj nakłucia widelcem. Posmaruj ciasto pozostałym ubitym jajkiem.
Krok 16:
Piec ciasto przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g