ciasto drożdżowe z serem

niesamowite ciasto drożdżowe z dwoma rodzajami sera. Ser można zastąpić mozzarellą lub serem Adyghe. Okaże się równie smaczny. Miałem pod ręką ser, więc zrobiłem z nim - nadaje wypiekom bardzo ciekawy smak. Nadzienie okazuje się umiarkowanie słone. Dawno temu próbowałem takiego ciasta z serem Adyghe - było też bardzo smaczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 48 % 25 g
279 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłej wodzie rozpuść drożdże. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i 30 g mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj i pozostaw w cieple na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wprowadź pozostałą mąkę, wlej oliwę z oliwek. Lepiej jest stopniowo wprowadzać mąkę, ile zajmie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Ugniataj rękami przez 7-10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj kulkę, przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Farsz. Zetrzyj sery na drobnej tarce i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij jajko widelcem i pozostaw trochę do posmarowania ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej resztę jajka do sera i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni w okrąg o grubości 5 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż nadzienie serowe równomiernie, pozostawiając 1-2 cm od krawędzi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj drugą część ciasta w okrąg o nieco mniejszej średnicy. Przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ściśnij krawędzie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na całej powierzchni ciasta wykonaj nakłucia widelcem. Posmaruj ciasto pozostałym ubitym jajkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec ciasto przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy