deser z ciasta francuskiego białe róże

to proste, ale bardzo efektowne i smaczne! . A goście będą zadowoleni, a zwłaszcza ten deser spodoba się dzieciom! Zjadają go z prędkością błyskawicy!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 80 % 41 g
234 kcal
IG: 10 / 24 / 66

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój jabłka na 4 części, usuń rdzeń i pokrój w bardzo cienkie kliny. Użyłem tarki Berner.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanurz plasterki jabłka we wrzącym syropie cukrowym i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aż będą miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto rozwałkować cienko i pokroić w paski o szerokości około 2 cm i długości około 30 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż plasterki jabłka na każdym pasku ciasta, aby były nieco wyższe niż ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paski ciasta z jabłkami zwiń w bułki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zegnij pozostałe ciasto na dole pod Różą. Posmaruj ciasto po bokach róż ubitym żółtkiem. Umieść produkty na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz w podgrzanym do 150 gr. piec przez 20-25 minut. Gotowe róże posyp cukrem pudrem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g

Podobne przepisy