deser z ciasta francuskiego białe róże
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój jabłka na 4 części, usuń rdzeń i pokrój w bardzo cienkie kliny. Użyłem tarki Berner.
Krok 2:
Zanurz plasterki jabłka we wrzącym syropie cukrowym i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aż będą miękkie.
Krok 3:
Ciasto rozwałkować cienko i pokroić w paski o szerokości około 2 cm i długości około 30 cm.
Krok 4:
Połóż plasterki jabłka na każdym pasku ciasta, aby były nieco wyższe niż ciasto
Krok 5:
Paski ciasta z jabłkami zwiń w bułki.
Krok 6:
Zegnij pozostałe ciasto na dole pod Różą. Posmaruj ciasto po bokach róż ubitym żółtkiem. Umieść produkty na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz w podgrzanym do 150 gr. piec przez 20-25 minut. Gotowe róże posyp cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g