karelskie mini paszteciki w formie bufetu

paszteciki z przekąskami na świąteczny stół zaskoczą wszystkich! Przechowuj paszteciki karelskie w lodówce. Przed podaniem podgrzej je w kuchence mikrofalowej na średniej mocy przez 30 do 40 sekund.
OrsikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 67 % 29 g
197 kcal
IG: 3 / 17 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj mleczną owsiankę ryżową. Użyj powolnej kuchenki, gotuj w trybie "owsianka mleczna".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść wszystkie składniki ciasta w misce miksującej i zagniataj ciasto w trybie "ciasto", czas gotowania wynosi 2 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę, umieść w folii lub głębokim naczyniu z pokrywką i umieść w ciepłym miejscu na 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść jajka na twardo, drobno posiekaj i wymieszaj z mleczną owsianką ryżową i ziołami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3 mm i wytnij kółka o średnicy 10 cm (w przybliżeniu).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść 1 łyżkę nadzienia na środku każdego koła ciasta, ściśnij krawędzie, pozostawiając nadzienie otwarte.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz placki karelskie w rozgrzanym piekarniku 200C przez 15-20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pstrąga w cienkie kostki i udekoruj powierzchnię każdego pasztecika. Podawaj na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy