skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować koperty z chleba pita, potrzebujesz samego chleba pita-cienkich przaśnych arkuszy, które możesz oczywiście ugotować samodzielnie, jeśli chcesz, lub możesz kupić w dowolnym supermarkecie w mieście. Twaróg najlepiej przyjmować niezbyt tłusty i wodnisty. Aby koperty nie były zbyt mokre, twaróg powinien być nieco suchy. Jeśli używasz domowego twarogu, to przed użyciem lepiej owinąć go kawałkiem czystej gazy i wycisnąć z niego serwatkę.
więc do tego dania potrzebujesz piekarnika. Dlatego przede wszystkim warto włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Tryb pieczenia kopert dla bardziej równomiernego smażenia najlepiej nadaje się do ogrzewania od góry i od dołu.
aby przygotować nadzienie, przenieś twaróg do miski i rozgnieć widelcem. Twardy ser (weź dowolny według własnego gustu)należy zetrzeć na tarce, niezbyt drobno. Wymieszaj twarożek i starty ser, dodaj trochę soli i czarnego mielonego pieprzu. Koperek spłukać zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie odetnij łodygi i drobno posiekaj warzywa. Dodaj koperek do nadzienia i ponownie dobrze wymieszaj.
Pita za pomocą nożyczek kuchennych pokrój na 6 identycznych kawałków. Rozłóż nadzienie twarogowe równo na każdej części chleba pita i zawiń je kopertą.
połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż na nim wszystkie koperty.
ubij jajko osobno na głębokim talerzu trzepaczką i posmaruj wszystkie koperty pita specjalnym pędzlem.
umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na około 8-10 minut, aby się zrumieniły i złocisto zarumieniły.
gdy koperty będą gotowe, użyj łopatki, aby przenieść je na piękny talerz i natychmiast podać. Są szczególnie smaczne, gdy są gorące, a ser płynie w środku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g