koperty pita z twarogiem

Zachwyć swoich bliskich niezwykłym daniem śniadaniowym! Koperty pita z twarogiem to świetna alternatywa dla zwykłego śniadania z jajecznicą lub omletem. Te pyszne koperty z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie, a dzieci chętnie zjedzą dla nich tak przydatny twaróg.
AneczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 15 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 37 % 15 g
208 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

aby przygotować koperty z chleba pita, potrzebujesz samego chleba pita-cienkich przaśnych arkuszy, które możesz oczywiście ugotować samodzielnie, jeśli chcesz, lub możesz kupić w dowolnym supermarkecie w mieście. Twaróg najlepiej przyjmować niezbyt tłusty i wodnisty. Aby koperty nie były zbyt mokre, twaróg powinien być nieco suchy. Jeśli używasz domowego twarogu, to przed użyciem lepiej owinąć go kawałkiem czystej gazy i wycisnąć z niego serwatkę.

więc do tego dania potrzebujesz piekarnika. Dlatego przede wszystkim warto włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Tryb pieczenia kopert dla bardziej równomiernego smażenia najlepiej nadaje się do ogrzewania od góry i od dołu.

aby przygotować nadzienie, przenieś twaróg do miski i rozgnieć widelcem. Twardy ser (weź dowolny według własnego gustu)należy zetrzeć na tarce, niezbyt drobno. Wymieszaj twarożek i starty ser, dodaj trochę soli i czarnego mielonego pieprzu. Koperek spłukać zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie odetnij łodygi i drobno posiekaj warzywa. Dodaj koperek do nadzienia i ponownie dobrze wymieszaj.

Pita za pomocą nożyczek kuchennych pokrój na 6 identycznych kawałków. Rozłóż nadzienie twarogowe równo na każdej części chleba pita i zawiń je kopertą.

połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i połóż na nim wszystkie koperty.

ubij jajko osobno na głębokim talerzu trzepaczką i posmaruj wszystkie koperty pita specjalnym pędzlem.

umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku na około 8-10 minut, aby się zrumieniły i złocisto zarumieniły.

gdy koperty będą gotowe, użyj łopatki, aby przenieść je na piękny talerz i natychmiast podać. Są szczególnie smaczne, gdy są gorące, a ser płynie w środku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy