skład / składniki
gotowanie krok po kroku
podgrzej mleko do ciepłego, rozpuść w nim cukier i sól.
dodaj jajka i ubij widelcem.
dodaj przesianą mąkę, posyp drożdżami.
dobrze wymieszaj drożdże z mąką, a następnie zagniataj ciasto.
dodaj skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj.
zagnieść stopione masło w cieście.
jeśli ciasto się klei, dodaj trochę więcej mąki.
ciasto powinno pozostawać w tyle za dłońmi i tylko trochę się kleić.
umieść miskę z ciasto w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
gdy ciasto jest odpowiednie, połóż je na stole zakurzonym skrobią, zwiń w warstwę, posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem zmieszanym z cynamonem.
zwiń rolkę, delikatnie ściśnij końce.
użyj nożyczek, aby przeciąć rolkę na obwodzie. Ciąć w poprzek, nie sięgając do krawędzi.
uzyskuje się płatki, które należy ułożyć w następujący sposób: wyciągnij dwa płatki i połóż je bokiem od dołu, wyciągnij również trzeci Płatek, ale podnieś go.
i tak przejdź przez cały obwód rolki.
górne płatki w środku można połączyć.
pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, posmaruj wierzch ubitym jajkiem. Posyp rodzynkami bułkę.
piecz Bułkę przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g