bułka drożdżowa z rodzynkami serwetka babci

wyjątkowe ciasto o niesamowitym smaku! Ta bułka może być wykonana z dowolnym nadzieniem. Na zdjęciach krok po kroku zrobiłem z cynamonem, a na głównym zdjęciu mam bułkę z rodzynkami gotowanymi na parze i mielonymi orzechami włoskimi.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 44 g
274 kcal
IG: 18 / 7 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.

podgrzej mleko do ciepłego, rozpuść w nim cukier i sól.
dodaj jajka i ubij widelcem.
dodaj przesianą mąkę, posyp drożdżami.
dobrze wymieszaj drożdże z mąką, a następnie zagniataj ciasto.
dodaj skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj.
zagnieść stopione masło w cieście.
jeśli ciasto się klei, dodaj trochę więcej mąki.
ciasto powinno pozostawać w tyle za dłońmi i tylko trochę się kleić.
umieść miskę z ciasto w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
gdy ciasto jest odpowiednie, połóż je na stole zakurzonym skrobią, zwiń w warstwę, posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem zmieszanym z cynamonem.
zwiń rolkę, delikatnie ściśnij końce.
użyj nożyczek, aby przeciąć rolkę na obwodzie. Ciąć w poprzek, nie sięgając do krawędzi.
uzyskuje się płatki, które należy ułożyć w następujący sposób: wyciągnij dwa płatki i połóż je bokiem od dołu, wyciągnij również trzeci Płatek, ale podnieś go.
i tak przejdź przez cały obwód rolki.
górne płatki w środku można połączyć.
pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, posmaruj wierzch ubitym jajkiem. Posyp rodzynkami bułkę.
piecz Bułkę przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy