skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić ciasteczka? Przygotuj składniki. Masło powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.
Krok 2:

Przesiej mąkę pszenną przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Krok 3:

W osobnej misce wstrząśnij jajkami i odłóż łyżkę jajek, aby posmarować ciasteczka przed pieczeniem.
Krok 4:

Dodaj cukier, sól i cukier waniliowy do większości jajek.
Krok 5:

Dodaj masło o temperaturze pokojowej do tego samego pojemnika.
Krok 6:

Ubij wszystko blenderem zanurzeniowym. Myślę, że możesz użyć trzepaczki.
Krok 7:

Partiami dodaj mąkę i zagniataj ciasto.
Krok 8:

Może wziąć trochę więcej mąki lub trochę mniej. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.
Krok 9:

Tym razem musiałem dodać jedną łyżkę mąki więcej.
Krok 10:

Tak powinno się skończyć ciasto: strome, nie lepkie, dobrze zachowujące kształt.
Krok 11:

Przykryj folią i schłodź na pół godziny.
Krok 12:

Odstawione wcześniej ubite jajko wymieszaj z mlekiem.
Krok 13:

Zmontuj maszynkę do mięsa, tylko bez noża. Zmiel ciasto w taki sposób, jak na zdjęciu.
Krok 14:

Potrzebujemy dość długich pasków o długości około 20 cm. Odetnij je, gdy wystarczy.
Krok 15:

Przenieś paski ciasta na pergamin ułożony na patelni. Staraj się go nie zgniatać ani nie przegrzewać w dłoniach.
Krok 16:

Wybierz kilka wstążek ciasta i przekręć róże tutaj, na pergaminie.
Krok 17:

W ten sposób.
Krok 18:

Posmaruj wszystkie róże jajkiem i mlekiem za pomocą pędzla.
Krok 19:

Posyp je makiem na wierzchu.
Krok 20:

Piecz ciasteczka przez 15-20 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Określ czas według piekarnika. Sprawdź ciasteczka po 8-10 minutach, może mniej się upieczesz, upewnij się, że się nie przypalisz.
Krok 21:

Schłodzić gotowe ciasteczka i przenieść na szeroki talerz.
Krok 22:

Tak wyglądają ciasteczka od dołu, są dobrze upieczone, ale nie spalone.
Krok 23:

Tak wygląda ciasteczko w szczelinie. Smakuje bardzo delikatnie i krucho.
wszyscy znają ciasteczka na maszynce do mięsa. Przed tym przepisem widziałem tylko kształt chryzantemy i równe groszki posiekanych pasków ciasta i jakoś to wszystko. A tu różyczki, a nawet z makiem. To niesamowite, że wcześniej nie widziałem takiej opcji. Najwyraźniej nadszedł czas, aby zainspirować się nową twarzą dawno zapomnianych wypieków. Z tych składników uzyskuje się 25 Ciasteczek o przyzwoitej wielkości. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, więc słodycze mogą dodać cukier do ciasta lub posypać ciasteczka makiem zmieszanym z cukrem na skórkę cukrową.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal / 100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g


