kruche Makowe proste

proste wypieki-i dobrze na herbatę, i na drogę, i na przekąskę! Kruche ciasteczka z makiem są delikatne, kruche i bardzo smaczne. A gotowanie to przyjemność! Możesz to zrobić z dzieckiem, będzie też fajnie! Do rejestracji potrzebujesz maszynki do mięsa.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 23 % 17 g
węglowodany 66 % 49 g
366 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka? Przygotuj składniki. Masło powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną przez sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wstrząśnij jajkami i odłóż łyżkę jajek, aby posmarować ciasteczka przed pieczeniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier, sól i cukier waniliowy do większości jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło o temperaturze pokojowej do tego samego pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij wszystko blenderem zanurzeniowym. Myślę, że możesz użyć trzepaczki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Partiami dodaj mąkę i zagniataj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Może wziąć trochę więcej mąki lub trochę mniej. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tym razem musiałem dodać jedną łyżkę mąki więcej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak powinno się skończyć ciasto: strome, nie lepkie, dobrze zachowujące kształt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj folią i schłodź na pół godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odstawione wcześniej ubite jajko wymieszaj z mlekiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmontuj maszynkę do mięsa, tylko bez noża. Zmiel ciasto w taki sposób, jak na zdjęciu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Potrzebujemy dość długich pasków o długości około 20 cm. Odetnij je, gdy wystarczy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś paski ciasta na pergamin ułożony na patelni. Staraj się go nie zgniatać ani nie przegrzewać w dłoniach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wybierz kilka wstążek ciasta i przekręć róże tutaj, na pergaminie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W ten sposób.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj wszystkie róże jajkiem i mlekiem za pomocą pędzla.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp je makiem na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Piecz ciasteczka przez 15-20 minut w 200 stopniach na złoty kolor. Określ czas według piekarnika. Sprawdź ciasteczka po 8-10 minutach, może mniej się upieczesz, upewnij się, że się nie przypalisz.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Schłodzić gotowe ciasteczka i przenieść na szeroki talerz.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Tak wyglądają ciasteczka od dołu, są dobrze upieczone, ale nie spalone.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Tak wygląda ciasteczko w szczelinie. Smakuje bardzo delikatnie i krucho.

wszyscy znają ciasteczka na maszynce do mięsa. Przed tym przepisem widziałem tylko kształt chryzantemy i równe groszki posiekanych pasków ciasta i jakoś to wszystko. A tu różyczki, a nawet z makiem. To niesamowite, że wcześniej nie widziałem takiej opcji. Najwyraźniej nadszedł czas, aby zainspirować się nową twarzą dawno zapomnianych wypieków. Z tych składników uzyskuje się 25 Ciasteczek o przyzwoitej wielkości. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, więc słodycze mogą dodać cukier do ciasta lub posypać ciasteczka makiem zmieszanym z cukrem na skórkę cukrową.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal / 100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy