skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tego niesamowicie pysznego ciasta zacznijmy od podstawy ciasta:
1. Przesiej mąkę.
2. Wlej mleko do rondla ze stali nierdzewnej, dodaj wodę, masło, cukier i sól. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
3. Gdy zawartość patelni się zagotuje, dodaj mąkę, wymieszaj drewnianą szpatułką, podgrzewaj, aż ciasto zgęstnieje, łatwo pozostanie w tyle za ścianami.
4. Teraz ciasto należy mieszać mikserem z małą prędkością przez minutę, aby szybciej ostygło.
5. Włącz średnią prędkość, rozbij jajko na ciasto, kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie. Następnie dodaj drugie jajko i ponownie ubij, aż zostanie całkowicie wymieszane z ciastem. Dodaj także resztę jajek.
6. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, narysuj na niej ołówkiem równe koło o średnicy potrzebnej do ciasta. Mam 28 cm.
7. Włóż gotowe ciasto do kornetu cukierniczego, nie musisz używać dyszy. Powiększ otwór do 2,5 cm średnicy.
8. Wyciśnij ciasto z kornetu na wzór pierścienia, a następnie wewnątrz pierwszego uformuj drugi pierścień, umieść Trzeci Pierścień na dwóch pierwszych.
9. Z resztek ciasta na blasze do pieczenia uformuj małe kulki.
10. Wilgotnymi (aby ciasto się nie przywierało) palcami wygładź nierówności, aby zamiast trzech małych pierścieni powstał jeden duży.
11. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz podstawę ciasta przez kolejne 45 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw podstawę na 5 minut, a następnie wyjmij i poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
podczas pieczenia podstawy ciasta możesz zrobić krem:
1. Wlej mleko do rondla.
2. Dodaj do mleka wanilinę, cukier, mąkę, jajko, żółtka i śmietanę.
3. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie.
4. Postaw patelnię na małym ogniu, podgrzewaj, aż krem zgęstnieje i zacznie bulgotać. Ciągle przeszkadzaj.
5. Poczekaj, aż krem trochę ostygnie, przenieś go do torby cukierniczej, włóż do lodówki.
kontynuujmy robienie ciasta-napełnianie go kremem i dekorowanie lukrem:
1. Umieść pierścień na pięknym naczyniu. Zrób dyszę do torby cukierniczej w postaci gwiazdy otwory na całym pierścieniu co 5 cm, staraj się, aby były jak najbardziej niepozorne.
2. Włóż worek do szprycowania do każdego otworu i napełnij pierścień kremem.
3. W ten sam sposób wypełnij małe okrągłe półfabrykaty kremem.
4. W małym rondlu wymieszaj śmietanę z syropem inwertowanym, umieść pojemnik na średnim ogniu i zagotuj. Po ugotowaniu wlej czekoladę, trzymaj na ogniu przez minutę, mieszając.
5. Powstały lukier, gdy trochę ostygnie, malowniczo zalej ciasto, aby ukryć otwory pozostawione po napełnieniu pierścienia kremem pod czekoladą.
6. Zwiń małe eklerki w cukier puder, umieść je na środku pierścienia ciasta.
kulinarne arcydzieło jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g