Ciasto Eclair

lubisz eklery? Upiecz bosko pyszne ciasto według tego przepisu! To ciasto jest naprawdę wspaniałe. Wygląd, smak-wszystko jest idealne. Jeśli uwielbiasz eklery tak jak ja, na pewno spodoba ci się takie ciasto. Więc zaczynajmy?
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 34 % 14 g
węglowodany 54 % 22 g
245 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 10 min

przygotowanie tego niesamowicie pysznego ciasta zacznijmy od podstawy ciasta:

1. Przesiej mąkę.
2. Wlej mleko do rondla ze stali nierdzewnej, dodaj wodę, masło, cukier i sól. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
3. Gdy zawartość patelni się zagotuje, dodaj mąkę, wymieszaj drewnianą szpatułką, podgrzewaj, aż ciasto zgęstnieje, łatwo pozostanie w tyle za ścianami.
4. Teraz ciasto należy mieszać mikserem z małą prędkością przez minutę, aby szybciej ostygło.
5. Włącz średnią prędkość, rozbij jajko na ciasto, kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie. Następnie dodaj drugie jajko i ponownie ubij, aż zostanie całkowicie wymieszane z ciastem. Dodaj także resztę jajek.
6. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, narysuj na niej ołówkiem równe koło o średnicy potrzebnej do ciasta. Mam 28 cm.
7. Włóż gotowe ciasto do kornetu cukierniczego, nie musisz używać dyszy. Powiększ otwór do 2,5 cm średnicy.
8. Wyciśnij ciasto z kornetu na wzór pierścienia, a następnie wewnątrz pierwszego uformuj drugi pierścień, umieść Trzeci Pierścień na dwóch pierwszych.
9. Z resztek ciasta na blasze do pieczenia uformuj małe kulki.
10. Wilgotnymi (aby ciasto się nie przywierało) palcami wygładź nierówności, aby zamiast trzech małych pierścieni powstał jeden duży.
11. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza na 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz podstawę ciasta przez kolejne 45 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw podstawę na 5 minut, a następnie wyjmij i poczekaj, aż całkowicie ostygnie.

podczas pieczenia podstawy ciasta możesz zrobić krem:

1. Wlej mleko do rondla.
2. Dodaj do mleka wanilinę, cukier, mąkę, jajko, żółtka i śmietanę.
3. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie.
4. Postaw patelnię na małym ogniu, podgrzewaj, aż krem zgęstnieje i zacznie bulgotać. Ciągle przeszkadzaj.
5. Poczekaj, aż krem trochę ostygnie, przenieś go do torby cukierniczej, włóż do lodówki.

kontynuujmy robienie ciasta-napełnianie go kremem i dekorowanie lukrem:

1. Umieść pierścień na pięknym naczyniu. Zrób dyszę do torby cukierniczej w postaci gwiazdy otwory na całym pierścieniu co 5 cm, staraj się, aby były jak najbardziej niepozorne.
2. Włóż worek do szprycowania do każdego otworu i napełnij pierścień kremem.
3. W ten sam sposób wypełnij małe okrągłe półfabrykaty kremem.
4. W małym rondlu wymieszaj śmietanę z syropem inwertowanym, umieść pojemnik na średnim ogniu i zagotuj. Po ugotowaniu wlej czekoladę, trzymaj na ogniu przez minutę, mieszając.
5. Powstały lukier, gdy trochę ostygnie, malowniczo zalej ciasto, aby ukryć otwory pozostawione po napełnieniu pierścienia kremem pod czekoladą.
6. Zwiń małe eklerki w cukier puder, umieść je na środku pierścienia ciasta.

kulinarne arcydzieło jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy