skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów do gotowania bułki z kurczaka w torbie. Konieczne jest umycie mięsa, spuszczenie wody. Wcześniej przygotowałem suszone borowiki. Szybko, ale dokładnie umyłem je w zimnej wodzie, a następnie zalałem zimną osoloną wodą na 4 godziny. Następnie gotowałem w rondlu przez około 2 godziny, aż będzie gotowy (sprawdzony w ten sposób: potrząśnij patelnią z grzybami - jeśli grzyby osiadły na dnie, ugotowały się).
Krok 2:
Na suchej, gorącej patelni lekko zrumienić orzechy włoskie.
Krok 3:
Z wyprzedzeniem przygotowujemy paczkę mleka (objętość 1 lub 1,5 litra): dokładnie ją myjemy, zwłaszcza w środku, i suszymy. Opakowania po sokach, napojach owocowych, winie itp.nie nadają się, danie podczas gotowania może zostać nasycone obcymi zapachami. Bierzemy rękaw do pieczenia, z jednej strony zamykamy go bardzo szczelnie specjalnym klipsem. Pokrój średniej wielkości dowolne kawałki filetów i gotowanych grzybów.
Krok 4:
W misce układamy wszystkie produkty: posiekany filet, grzyby, losowo połamane smażone orzechy,sól, pieprz, przyprawy, żelatynę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj rękami, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Włóż rękaw do pieczenia do torby, napełnij mielonym mięsem. Z góry Pakiet jest bardzo mocno związany.
Krok 6:
Zainstaluj torbę z szynką w wysokim rondlu i napełnij wodą do ramion torby. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do tego stopnia, że utrzymywane jest słabe gotowanie (jak w przypadku sterylizacji konserw na zimę). Gotuj przez 1 godzinę 20 minut lub 1,5 godziny, jeśli masz trochę więcej mięsa niż pół opakowania. Mam dużo mięsa, prawie pełny pakiet, więc gotowałem przez 2 godziny, aby górna część szynki nie była nagle rozmoczona.
Krok 7:
Gotową szynkę w kartonowej torbie wyjmujemy z patelni. Schłodzić, wstawić do lodówki na noc. Rano wyjmujemy torbę z lodówki, kładziemy na boku (aby rolka nie pękła podczas otwierania opakowania). Ostrożnie przeciąć torbę nożyczkami z boku.
Krok 8:
Następnie przeciąć rękaw i wyjąć gotowy produkt. Mogę powiedzieć, że gotowa bułka z szynką nie zmniejszyła się zbytnio. Myślę, że wpłynęło to na to, że użyłam fileta z kurczaka, a nie grubszych części tuszy z kurczaka. Jeśli użyjesz bardziej tłustego mięsa, tłuszcz w procesie gotowania zostanie stopiony i oddzielony od gotowej szynki, mięso zostanie ubite, a gotowy produkt straci objętość.
Krok 9:
Pokrój gotową bułkę ostrym nożem. Jak widać, bułka jest w pełni ugotowana - nigdzie nie jest surowa. Galaretka nie oddziela się na krawędzi, bułka nie pęka podczas krojenia, bardzo dobrze zachowuje swój kształt. Jest bardzo smaczny schłodzony, ale jeśli nawet osiągnie temperaturę pokojową, nadal zachowa swój kształt i nie straci atrakcyjnego wyglądu. Dlatego można go bezpiecznie podawać na świątecznym stole.
Krok 10:
Połóż plastry szynki na talerzu lub naczyniu, traktuj gości i rodzinę. Smacznego!
ważne!
1. Gdy się zagotuje, dodaj wodę do rondla na "ramionach" torby, aby bułka dobrze się ugotowała, a jej wierzchołek nie został przypadkowo rozmoczony!
2. Nie pozwól, aby woda gotowała się gwałtownie w garnku, w przeciwnym razie bułka będzie miała nieatrakcyjny wygląd na cięciu. Rolada powinna być gotowana po ugotowaniu na umiarkowanym ogniu.
3. Jeśli nie masz patelni o odpowiedniej wysokości, wszystkie są niskie, możesz zrobić 2 rolki w półlitrowych torebkach.
4. Czas gotowania jest wskazany bez uwzględnienia procesów przygotowawczych, takich jak moczenie i gotowanie grzybów, chłodzenie gotowej bułki w lodówce.
Ogólnie rzecz biorąc, możesz eksperymentować z tym daniem: pokrój mięso na mniejsze lub nieco większe, dodaj zioła lub różne przyprawy, oliwki lub oliwki, zielony groszek w puszkach, grzyby, orzechy itp.
myślę, że można ugotować ten produkt mięsny z innym mięsem: wieprzowiną lub wołowiną (tylko dłużej gotować) itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g