Rolada z kurczaka w torbie

niesamowicie smaczny produkt mięsny ozdobi stół nawet podczas wakacji! Jak tylko ugotowałam to danie, przybiegły dzieci ze słowami " Och, jak to pachnie pysznie, będziemy to jeść!". Starsi Mężczyźni W Domu musieli lekko zwolnić :)))), aby nie zjedli wszystkiego pierwszego dnia. A ja, przyznaję, jadłem z przyjemnością, udając, że próbuję dokładnie zrozumieć zalety i wady nowego dania.;)) Zrobiłem tę rolkę, aby zaoszczędzić czas z filetów z kurczaka, które już miałem w magazynie. Niektóre gospodynie domowe, które wcześniej opublikowały ten przepis w Internecie, twierdziły, że rzekomo z tego rodzaju mięsa danie okazuje się suche i niezbyt interesujące. Z czym moja rodzina się nie zgodziła. Okazało się bardzo smaczne: częściowo, najwyraźniej ze względu na fakt, że filety były smugami tłuszczu, częściowo dlatego, że dodałem trochę grzybów i orzechów włoskich do pikanterii. Spróbuj, jestem pewien, że to danie zachwyci Cię prostotą przygotowania i wspaniałym smakiem!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 21 g
tłuszcze 48 % 20 g
węglowodany 2 % 1 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów do gotowania bułki z kurczaka w torbie. Konieczne jest umycie mięsa, spuszczenie wody. Wcześniej przygotowałem suszone borowiki. Szybko, ale dokładnie umyłem je w zimnej wodzie, a następnie zalałem zimną osoloną wodą na 4 godziny. Następnie gotowałem w rondlu przez około 2 godziny, aż będzie gotowy (sprawdzony w ten sposób: potrząśnij patelnią z grzybami - jeśli grzyby osiadły na dnie, ugotowały się).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na suchej, gorącej patelni lekko zrumienić orzechy włoskie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z wyprzedzeniem przygotowujemy paczkę mleka (objętość 1 lub 1,5 litra): dokładnie ją myjemy, zwłaszcza w środku, i suszymy. Opakowania po sokach, napojach owocowych, winie itp.nie nadają się, danie podczas gotowania może zostać nasycone obcymi zapachami. Bierzemy rękaw do pieczenia, z jednej strony zamykamy go bardzo szczelnie specjalnym klipsem. Pokrój średniej wielkości dowolne kawałki filetów i gotowanych grzybów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce układamy wszystkie produkty: posiekany filet, grzyby, losowo połamane smażone orzechy,sól, pieprz, przyprawy, żelatynę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj rękami, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż rękaw do pieczenia do torby, napełnij mielonym mięsem. Z góry Pakiet jest bardzo mocno związany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zainstaluj torbę z szynką w wysokim rondlu i napełnij wodą do ramion torby. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do tego stopnia, że utrzymywane jest słabe gotowanie (jak w przypadku sterylizacji konserw na zimę). Gotuj przez 1 godzinę 20 minut lub 1,5 godziny, jeśli masz trochę więcej mięsa niż pół opakowania. Mam dużo mięsa, prawie pełny pakiet, więc gotowałem przez 2 godziny, aby górna część szynki nie była nagle rozmoczona.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotową szynkę w kartonowej torbie wyjmujemy z patelni. Schłodzić, wstawić do lodówki na noc. Rano wyjmujemy torbę z lodówki, kładziemy na boku (aby rolka nie pękła podczas otwierania opakowania). Ostrożnie przeciąć torbę nożyczkami z boku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przeciąć rękaw i wyjąć gotowy produkt. Mogę powiedzieć, że gotowa bułka z szynką nie zmniejszyła się zbytnio. Myślę, że wpłynęło to na to, że użyłam fileta z kurczaka, a nie grubszych części tuszy z kurczaka. Jeśli użyjesz bardziej tłustego mięsa, tłuszcz w procesie gotowania zostanie stopiony i oddzielony od gotowej szynki, mięso zostanie ubite, a gotowy produkt straci objętość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój gotową bułkę ostrym nożem. Jak widać, bułka jest w pełni ugotowana - nigdzie nie jest surowa. Galaretka nie oddziela się na krawędzi, bułka nie pęka podczas krojenia, bardzo dobrze zachowuje swój kształt. Jest bardzo smaczny schłodzony, ale jeśli nawet osiągnie temperaturę pokojową, nadal zachowa swój kształt i nie straci atrakcyjnego wyglądu. Dlatego można go bezpiecznie podawać na świątecznym stole.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż plastry szynki na talerzu lub naczyniu, traktuj gości i rodzinę. Smacznego!

ważne!

1. Gdy się zagotuje, dodaj wodę do rondla na "ramionach" torby, aby bułka dobrze się ugotowała, a jej wierzchołek nie został przypadkowo rozmoczony!

2. Nie pozwól, aby woda gotowała się gwałtownie w garnku, w przeciwnym razie bułka będzie miała nieatrakcyjny wygląd na cięciu. Rolada powinna być gotowana po ugotowaniu na umiarkowanym ogniu.

3. Jeśli nie masz patelni o odpowiedniej wysokości, wszystkie są niskie, możesz zrobić 2 rolki w półlitrowych torebkach.

4. Czas gotowania jest wskazany bez uwzględnienia procesów przygotowawczych, takich jak moczenie i gotowanie grzybów, chłodzenie gotowej bułki w lodówce.

Ogólnie rzecz biorąc, możesz eksperymentować z tym daniem: pokrój mięso na mniejsze lub nieco większe, dodaj zioła lub różne przyprawy, oliwki lub oliwki, zielony groszek w puszkach, grzyby, orzechy itp.

myślę, że można ugotować ten produkt mięsny z innym mięsem: wieprzowiną lub wołowiną (tylko dłużej gotować) itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy