skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto twarogowo-bananowe, potrzebujemy: dojrzałych (ale nie przejrzałych) bananów, twarogu (5-9% tłuszczu); mąka; miękkie masło; jajka; cukier; cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Krok 2:
Banany obrać i pokroić na średnie kawałki.
Krok 3:
Włóż twaróg i banany do miski blendera.
Krok 4:
Ubij w puree. Nawiasem mówiąc, dzięki temu banany nie ciemnieją zbyt szybko.
Krok 5:
W puree z twarogu bananowego dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubij wszystko, aż będzie puszyste. Masa powinna wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 6:
Dodaj miękkie masło i ponownie ubij, aż będzie gładkie. W porządku, jeśli masło pójdzie w cieście w płatkach i nie będzie jednorodne. Po dodaniu mąki ciasto zostanie wyprostowane do pożądanej konsystencji.
Krok 7:
Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta.
Krok 8:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Przenieś ciasto do wyłożonej pergaminem Formy do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę.
Krok 10:
Niech babeczka trochę ostygnie i wyjmij z formy. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Nie wiem nawet, co bardziej mi się w nim podoba - lekko chrupiąca karmelowa skórka o jasnym smaku i aromacie banana lub wilgotny, miękki i delikatny miękisz. Jak się okazuje, twarożek i banany są tak samo przyjazne w pieczeniu jak banany i czekolada.
kilka dodatków do przepisu:
1. Jakie banany tu pasują. Po pierwsze, pachnące. To bardzo ważne. Nie przejrzałe, bez zaskórników. Smak takiego wypieku nie będzie tak gorący, chociaż ktoś może się ze mną nie zgodzić. Ponadto takie banany szybko ciemnieją, co może zepsuć wygląd ciasta.
Ale banany też nie powinny być zielone i zbyt twarde. Nie są jeszcze dojrzałe i praktycznie nie będą odczuwalne w pieczeniu. Potrzebujemy jasnożółtych owoców o jasnym aromacie. Dlatego nie wahaj się powąchać takich bananów w sklepie.
2. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym można ubić osobno, aż będą puszyste. I dopiero wtedy dodaj do nich puree z twarogu i banana. I lepiej najpierw ubić jajka, a następnie zetrzeć banany z twarogiem. Więc są szanse, że banany ciemnieją, gdy będziesz zajęty ubijaniem jajek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g