twarożek bananowy

ciasto ma nieopisanie pyszną i aromatyczną skórkę! Jak już gdzieś pisałam, nie jestem fanem ciastek bananowych. Jest jednak jeden przepis który mnie przekonał: babeczka czekoladowo-bananowa. A teraz ta babeczka z twarogiem z bananami, której przepis spieszę się podzielić.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 67 % 35 g
262 kcal
IG: 0 / 22 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto twarogowo-bananowe, potrzebujemy: dojrzałych (ale nie przejrzałych) bananów, twarogu (5-9% tłuszczu); mąka; miękkie masło; jajka; cukier; cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Banany obrać i pokroić na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż twaróg i banany do miski blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij w puree. Nawiasem mówiąc, dzięki temu banany nie ciemnieją zbyt szybko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W puree z twarogu bananowego dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubij wszystko, aż będzie puszyste. Masa powinna wzrosnąć 2-3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj miękkie masło i ponownie ubij, aż będzie gładkie. W porządku, jeśli masło pójdzie w cieście w płatkach i nie będzie jednorodne. Po dodaniu mąki ciasto zostanie wyprostowane do pożądanej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ciasto do wyłożonej pergaminem Formy do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Niech babeczka trochę ostygnie i wyjmij z formy. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

Nie wiem nawet, co bardziej mi się w nim podoba - lekko chrupiąca karmelowa skórka o jasnym smaku i aromacie banana lub wilgotny, miękki i delikatny miękisz. Jak się okazuje, twarożek i banany są tak samo przyjazne w pieczeniu jak banany i czekolada.
kilka dodatków do przepisu:
1. Jakie banany tu pasują. Po pierwsze, pachnące. To bardzo ważne. Nie przejrzałe, bez zaskórników. Smak takiego wypieku nie będzie tak gorący, chociaż ktoś może się ze mną nie zgodzić. Ponadto takie banany szybko ciemnieją, co może zepsuć wygląd ciasta.
Ale banany też nie powinny być zielone i zbyt twarde. Nie są jeszcze dojrzałe i praktycznie nie będą odczuwalne w pieczeniu. Potrzebujemy jasnożółtych owoców o jasnym aromacie. Dlatego nie wahaj się powąchać takich bananów w sklepie.
2. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym można ubić osobno, aż będą puszyste. I dopiero wtedy dodaj do nich puree z twarogu i banana. I lepiej najpierw ubić jajka, a następnie zetrzeć banany z twarogiem. Więc są szanse, że banany ciemnieją, gdy będziesz zajęty ubijaniem jajek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy