ciasto Ferrero Rocher w domu

ciasto oparte na słynnych na całym świecie cukierkach Ferrero Rocher. Ciasto o bogatym orzechowo-czekoladowym smaku. W składzie biszkopt czekoladowy z impregnacją kawy, krem powietrzny z bitej śmietany i pasty czekoladowej & quot; Nutella& quot;, nadzienie z kruszonych orzechów laskowych, okruchów waflowych i białej czekolady.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 35 % 24 g
węglowodany 54 % 37 g
369 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Ferrero Rocher? Zacznijmy od przygotowania biszkoptu. Podziel żółtka i białka na różne miski. Upewnij się, że żółtko nie dostanie się do masy białkowej, w przeciwnym razie białko nie zostanie ubite. Naczynia i trzepaczki miksera powinny być nietłuste i idealnie czyste. Aby uzyskać najlepsze ubijanie, białka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijaj, aż uzyskasz puszystą pianę białkową. Stopniowo dodawaj połowę normy cukru, kontynuując ubijanie białek. Konieczne jest osiągnięcie stabilnych szczytów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz żółtka z pozostałym cukrem, dodaj cukier waniliowy. Pracuj mikserem-musisz zmielić mieszaninę, aż wybieli się i zgęstnieje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do białek w małych porcjach (w 2-3 seriach) wprowadź ubite żółtka. Mieszaj bardzo delikatnie od dołu do góry, zachowując delikatną i bujną konsystencję. Przez drobne sito przepuścić mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i proszek kakaowy. W częściach (W 3-4 przejściach) wlej suche składniki do pojemnika z masą jajeczną. Mieszaj ściśle od dołu do góry. Konieczne jest osiągnięcie jednorodności, ale jednocześnie pracuj ostrożnie — nie pozwól, aby bujne ciasto opadło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wypełnij formę (Moja ma średnicę 21 cm) ciastem. Dla wygody przykryj spód pergaminem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec biszkopt czekoladowy przez 30 minut. Staraj się w tym czasie nie zaglądać do piekarnika, aby ciasto biszkoptowe nie spadło z powodu zmiany temperatury.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą drewnianego szpikulca lub wykałaczki sprawdź, czy pieczenie jest gotowe — na patyku nie powinno pozostać mokre ciasto. Całkowicie ostudź biszkopt w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Następnie wyjmij z formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń w folię spożywczą lub torebkę i wyślij do lodówki. Wysłałem na noc, ponieważ poprzedniego dnia przygotowywałem biszkopt. Kiedy biszkopt dobrze leży w lodówce, łatwiej jest z nim pracować - podzielić na ciasta i lepiej się namoczyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż orzechy laskowe na blasze wyłożonej pergaminem. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 5 do 10 minut. Uważaj, aby orzechy się nie przypaliły! Gdy skórka pęknie i ciemnieje, wyjmij blachę do pieczenia. Ostudzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel białą czekoladę na plasterki, wymieszaj ze śmietaną i podgrzej w "łaźni wodnej". Ciągle mieszając masę, poczekaj, aż fragmenty czekolady całkowicie się stopią. Gotuj na małym ogniu, aby czekolada się nie przegrzała.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój gofry na małe kawałki, dodaj do stopionej białej czekolady. Usuń łuski ze schłodzonych orzechów laskowych. Zmiel orzechy blenderem, ale nie do miękiszu. Pozostaw kawałki wystarczająco duże. Dodaj orzechy laskowe do gofrów i białej czekolady.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj, nadzienie jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby zaimpregnować ciasta, przygotuj kawę. Zagotuj napój w Turku lub zalej wrzącą wodą rozpuszczalny proszek. Dodaj likier kawowy i cukier, wymieszaj i ostudź.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem (dla lepszego ubijania w 20 minut wkładam śmietanę, trzepaczkę z miksera i miskę do zamrażarki). Wybierz głęboką miskę do ubijania, aby nie tworzyć rozprysków. Pracuj mikserem, aż masa zgęstnieje. Gdy tylko na powierzchni kremu pozostaną ślady trzepaczek, pozostań. Dodaj pastę czekoladową "Nutella".

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mieszaj na niskich obrotach, aż będzie gładka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij biszkopt i podziel na trzy ciasta. Dostałem biszkopt o wysokości 6 cm i odpowiednio z niego trzy ciasta o wysokości 2 cm. Aby podzielić na ciasta, wykonałem nacięcia po bokach biszkoptu i podzieliłem go nitką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz zróbmy ciasto. Złożyłem w dzielonej formie z folią octanową, osobiście jest to dla mnie wygodniejsze, nie jest to konieczne, można je złożyć na dużym talerzu lub talerzu. Połóż ciasto pierwszą warstwą , a następnie rozprowadź na nim 50 ml impregnacji.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie posmaruj trzecią częścią kremu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Połóż połowę nadzienia na śmietanie, przykryj ciastem, rozprowadź na nim 50 ml impregnacji, połowę pozostałej śmietany, pozostałe nadzienie, przykryj trzecim ciastem, rozprowadź pozostałą impregnację. W tej formie wyślij ciasto do lodówki na dwie do trzech godzin.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj je pozostałą śmietaną. Wyślij do lodówki na kolejną godzinę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przygotuj lukier. Podziel ciemną czekoladę na kliny. Rozgrzej śmietanę, aż będzie gorąca, ale nie gotuj. Wlej kremową masę do czekolady. Zacznij mieszać masę, aby stopić czekoladę. Jeśli śmietana już ostygła, a czekolada nie miała czasu się stopić, umieść lukier w "łaźni wodnej" i mieszając, doprowadź mieszaninę do gładkości. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej śmietany. Ostudź do temperatury pokojowej.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmij ciasto z lodówki, cienką warstwą za pomocą noża lub szpatułki nałóż na nie część lukru. Posiekaj orzechy laskowe i gofry i wymieszaj, przykryj ciasto tą mieszanką na całym obwodzie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ponadto, dla wygody, zbuduj konstrukcję jak na zdjęciu-weź naczynie lub duży talerz, połóż na nim filiżankę, umieść ciasto na wierzchu. Na wierzchu zacznij wylewać lukier na ciasto cienkim strumieniem, wlej go na środek ciasta, zacznie spływać po bokach, równomiernie rozprowadź go nożem lub szpatułką na powierzchni ciasta. Teraz możesz przenieść ciasto na talerz lub duży talerz i udekorować według własnych upodobań. Udekorowałam cukierkami i posiekanymi orzechami laskowymi.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyślij ciasto do lodówki, aby zamrozić lukier. To wszystko, ciasto Ferrero Rocher jest gotowe, smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal / 100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal / 100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Gofry - 350   kcal/100g
  • Likier kawowy - 230   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy