skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Ferrero Rocher? Zacznijmy od przygotowania biszkoptu. Podziel żółtka i białka na różne miski. Upewnij się, że żółtko nie dostanie się do masy białkowej, w przeciwnym razie białko nie zostanie ubite. Naczynia i trzepaczki miksera powinny być nietłuste i idealnie czyste. Aby uzyskać najlepsze ubijanie, białka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijaj, aż uzyskasz puszystą pianę białkową. Stopniowo dodawaj połowę normy cukru, kontynuując ubijanie białek. Konieczne jest osiągnięcie stabilnych szczytów.
Krok 2:
Połącz żółtka z pozostałym cukrem, dodaj cukier waniliowy. Pracuj mikserem-musisz zmielić mieszaninę, aż wybieli się i zgęstnieje.
Krok 3:
Do białek w małych porcjach (w 2-3 seriach) wprowadź ubite żółtka. Mieszaj bardzo delikatnie od dołu do góry, zachowując delikatną i bujną konsystencję. Przez drobne sito przepuścić mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i proszek kakaowy. W częściach (W 3-4 przejściach) wlej suche składniki do pojemnika z masą jajeczną. Mieszaj ściśle od dołu do góry. Konieczne jest osiągnięcie jednorodności, ale jednocześnie pracuj ostrożnie — nie pozwól, aby bujne ciasto opadło.
Krok 4:
Wypełnij formę (Moja ma średnicę 21 cm) ciastem. Dla wygody przykryj spód pergaminem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec biszkopt czekoladowy przez 30 minut. Staraj się w tym czasie nie zaglądać do piekarnika, aby ciasto biszkoptowe nie spadło z powodu zmiany temperatury.
Krok 5:
Za pomocą drewnianego szpikulca lub wykałaczki sprawdź, czy pieczenie jest gotowe — na patyku nie powinno pozostać mokre ciasto. Całkowicie ostudź biszkopt w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Następnie wyjmij z formy.
Krok 6:
Zawiń w folię spożywczą lub torebkę i wyślij do lodówki. Wysłałem na noc, ponieważ poprzedniego dnia przygotowywałem biszkopt. Kiedy biszkopt dobrze leży w lodówce, łatwiej jest z nim pracować - podzielić na ciasta i lepiej się namoczyć.
Krok 7:
Rozłóż orzechy laskowe na blasze wyłożonej pergaminem. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na około 5 do 10 minut. Uważaj, aby orzechy się nie przypaliły! Gdy skórka pęknie i ciemnieje, wyjmij blachę do pieczenia. Ostudzić.
Krok 8:
Podziel białą czekoladę na plasterki, wymieszaj ze śmietaną i podgrzej w "łaźni wodnej". Ciągle mieszając masę, poczekaj, aż fragmenty czekolady całkowicie się stopią. Gotuj na małym ogniu, aby czekolada się nie przegrzała.
Krok 9:
Pokrój gofry na małe kawałki, dodaj do stopionej białej czekolady. Usuń łuski ze schłodzonych orzechów laskowych. Zmiel orzechy blenderem, ale nie do miękiszu. Pozostaw kawałki wystarczająco duże. Dodaj orzechy laskowe do gofrów i białej czekolady.
Krok 10:
Wymieszaj, nadzienie jest gotowe.
Krok 11:
Aby zaimpregnować ciasta, przygotuj kawę. Zagotuj napój w Turku lub zalej wrzącą wodą rozpuszczalny proszek. Dodaj likier kawowy i cukier, wymieszaj i ostudź.
Krok 12:
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem (dla lepszego ubijania w 20 minut wkładam śmietanę, trzepaczkę z miksera i miskę do zamrażarki). Wybierz głęboką miskę do ubijania, aby nie tworzyć rozprysków. Pracuj mikserem, aż masa zgęstnieje. Gdy tylko na powierzchni kremu pozostaną ślady trzepaczek, pozostań. Dodaj pastę czekoladową "Nutella".
Krok 13:
Mieszaj na niskich obrotach, aż będzie gładka.
Krok 14:
Wyjmij biszkopt i podziel na trzy ciasta. Dostałem biszkopt o wysokości 6 cm i odpowiednio z niego trzy ciasta o wysokości 2 cm. Aby podzielić na ciasta, wykonałem nacięcia po bokach biszkoptu i podzieliłem go nitką.
Krok 15:
Teraz zróbmy ciasto. Złożyłem w dzielonej formie z folią octanową, osobiście jest to dla mnie wygodniejsze, nie jest to konieczne, można je złożyć na dużym talerzu lub talerzu. Połóż ciasto pierwszą warstwą , a następnie rozprowadź na nim 50 ml impregnacji.
Krok 16:
Następnie posmaruj trzecią częścią kremu.
Krok 17:
Połóż połowę nadzienia na śmietanie, przykryj ciastem, rozprowadź na nim 50 ml impregnacji, połowę pozostałej śmietany, pozostałe nadzienie, przykryj trzecim ciastem, rozprowadź pozostałą impregnację. W tej formie wyślij ciasto do lodówki na dwie do trzech godzin.
Krok 18:
Wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj je pozostałą śmietaną. Wyślij do lodówki na kolejną godzinę.
Krok 19:
Przygotuj lukier. Podziel ciemną czekoladę na kliny. Rozgrzej śmietanę, aż będzie gorąca, ale nie gotuj. Wlej kremową masę do czekolady. Zacznij mieszać masę, aby stopić czekoladę. Jeśli śmietana już ostygła, a czekolada nie miała czasu się stopić, umieść lukier w "łaźni wodnej" i mieszając, doprowadź mieszaninę do gładkości. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej śmietany. Ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 20:
Wyjmij ciasto z lodówki, cienką warstwą za pomocą noża lub szpatułki nałóż na nie część lukru. Posiekaj orzechy laskowe i gofry i wymieszaj, przykryj ciasto tą mieszanką na całym obwodzie.
Krok 21:
Ponadto, dla wygody, zbuduj konstrukcję jak na zdjęciu-weź naczynie lub duży talerz, połóż na nim filiżankę, umieść ciasto na wierzchu. Na wierzchu zacznij wylewać lukier na ciasto cienkim strumieniem, wlej go na środek ciasta, zacznie spływać po bokach, równomiernie rozprowadź go nożem lub szpatułką na powierzchni ciasta. Teraz możesz przenieść ciasto na talerz lub duży talerz i udekorować według własnych upodobań. Udekorowałam cukierkami i posiekanymi orzechami laskowymi.
Krok 22:
Wyślij ciasto do lodówki, aby zamrozić lukier. To wszystko, ciasto Ferrero Rocher jest gotowe, smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal / 100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal / 100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Gofry - 350 kcal/100g
- Likier kawowy - 230 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g