Simity Tureckie bułeczki

Turecja simity można piec w domu! Kolor jest mniejszy, a smak jest niesamowity! Oczywiście nie jest to słoneczna Turcja, ale w kuchni będziesz miał oszałamiający aromat ,a do herbaty (zupy i wszystkiego, czego chcesz) będziesz miał cudowne bajgle! Gotuj!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 66 % 47 g
350 kcal
IG: 49 / 0 / 51

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Przesiej dwie trzecie całej objętości mąki do miski na ciasto. Dodaj drożdże, sól i cukier. Stopniowo dodając ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Najpierw szpatułką (skrobakiem) lub łyżką, a następnie rękami. Gdy wszystkie składniki połączą się w gładkie, miękkie ciasto, stopniowo mieszaj oliwę z oliwek partiami. Następną porcję oleju dodaj tylko wtedy, gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta. Następnie ugniataj pozostałą mąkę w tych samych porcjach. Ciasto powinno być gęste, ale nie suche. Jeśli masz dużo mąki - nie dodawaj całej. Jeśli to za mało, dodaj więcej. Przykryj ciasto mokrym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
2. Piecz sezam na złoty kolor. Nie możesz smażyć, ale smak jest jaśniejszy. Przed pieczeniem simita zanurza się w syropie lub wodzie. Aby uzyskać słodką skórkę, przygotuj syrop z melasy i wody (czasami dodaje się dużo wody, czasami - tylko trochę, musisz spróbować, jak chcesz). Możesz mieszać miód z wodą lub możesz wziąć tylko wodę, a nie słodką.
3. Podziel ciasto na tyle części, ile chcesz (pomyśl o kreskówce, jak mężczyzna zamówił czapkę z owczej skóry). Dla tej objętości ciasta optymalne są 3-6 simitów. Zwiń kawałki w małe kiełbaski i pozostaw na 10-15 minut.
4. Posmaruj każdą kiełbasę oliwą z oliwek i pozostaw pod wilgotnym ręcznikiem na kolejne 10-15 minut.
5. Rzuć każdą kiełbasę rękami w linę (jak mówi Irina Chlebnikova) o długości 80-100 cm, zacznij toczyć od środka, lekko rozciągając się na boki. Jeśli ciasto się nie rozciąga, pozostaw je na 5 minut, a w tym czasie zwiń następny kawałek. Następnie złóż liny na pół i przełóż w wiązki, przymocuj końce, aby utworzyły pierścień.
6. Zanurz każdy Simit najpierw w wodzie (w syropie), a następnie zwiń w sezamie. Ułóż simity na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 35 stopni na 15 minut. Następnie wyjmij i odstaw na kolejne 15 minut. Simity będą dobrze działać. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (lub ile możesz). Piecz Tureckie bułeczki na złoty kolor. Jest szybki - 7-9 minut i gotowe.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy