skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej dwie trzecie całej objętości mąki do miski na ciasto. Dodaj drożdże, sól i cukier. Stopniowo dodając ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Najpierw szpatułką (skrobakiem) lub łyżką, a następnie rękami. Gdy wszystkie składniki połączą się w gładkie, miękkie ciasto, stopniowo mieszaj oliwę z oliwek partiami. Następną porcję oleju dodaj tylko wtedy, gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta. Następnie ugniataj pozostałą mąkę w tych samych porcjach. Ciasto powinno być gęste, ale nie suche. Jeśli masz dużo mąki - nie dodawaj całej. Jeśli to za mało, dodaj więcej. Przykryj ciasto mokrym ręcznikiem i odstaw na 30 minut.
2. Piecz sezam na złoty kolor. Nie możesz smażyć, ale smak jest jaśniejszy. Przed pieczeniem simita zanurza się w syropie lub wodzie. Aby uzyskać słodką skórkę, przygotuj syrop z melasy i wody (czasami dodaje się dużo wody, czasami - tylko trochę, musisz spróbować, jak chcesz). Możesz mieszać miód z wodą lub możesz wziąć tylko wodę, a nie słodką.
3. Podziel ciasto na tyle części, ile chcesz (pomyśl o kreskówce, jak mężczyzna zamówił czapkę z owczej skóry). Dla tej objętości ciasta optymalne są 3-6 simitów. Zwiń kawałki w małe kiełbaski i pozostaw na 10-15 minut.
4. Posmaruj każdą kiełbasę oliwą z oliwek i pozostaw pod wilgotnym ręcznikiem na kolejne 10-15 minut.
5. Rzuć każdą kiełbasę rękami w linę (jak mówi Irina Chlebnikova) o długości 80-100 cm, zacznij toczyć od środka, lekko rozciągając się na boki. Jeśli ciasto się nie rozciąga, pozostaw je na 5 minut, a w tym czasie zwiń następny kawałek. Następnie złóż liny na pół i przełóż w wiązki, przymocuj końce, aby utworzyły pierścień.
6. Zanurz każdy Simit najpierw w wodzie (w syropie), a następnie zwiń w sezamie. Ułóż simity na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 35 stopni na 15 minut. Następnie wyjmij i odstaw na kolejne 15 minut. Simity będą dobrze działać. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 250 stopni (lub ile możesz). Piecz Tureckie bułeczki na złoty kolor. Jest szybki - 7-9 minut i gotowe.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g