skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasteczka. Ilość orzechów i rodzynek można opcjonalnie zwiększyć lub zmniejszyć. Do smaku można dodać drobno posiekane suszone śliwki i suszone morele, użyć orzechów nie tylko włoskich, ale także leśnych, migdałów lub orzeszków ziemnych. Ale w tej kompozycji uzyskuje się prawdziwe polskie ciasteczka.
Krok 2:
Orzechy włoskie są myte, suszone w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni i mielone wałkiem do ciasta lub młynkiem do kawy, w zależności od wielkości kawałków orzechów, które chcesz zobaczyć w ciasteczkach.
Krok 3:
Jeśli zmielisz na okruchy, poczujesz tylko orzechowy smak, ale nie wpadną do ciasta.
Krok 4:
Rodzynki myjemy, napełniamy gorącą wodą, aby trochę się spuchły i odstawiamy na 15 minut. Następnie spuść wodę, połóż rodzynki na ręczniku papierowym, aby cały płyn był szklany z suszonych owoców.
Krok 5:
Ubij jajka kurze w misce lub misce blendera, dodaj cukier.
Krok 6:
Ubij składniki razem trzepaczką, mikserem lub blenderem, aż uzyskasz zwiększoną objętość, gęstą, białą, pieniącą się mieszaninę. Proces gotowania jest podobny do robienia ciasta biszkoptowego.
Krok 7:
Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj, masa powinna nieco zwiększyć objętość i lekko zgęstnieć.
Krok 8:
Wlej przesianą mąkę pszenną, delikatnie wymieszaj ciasto łyżką, aby się nie osiadło, ale mąka rozeszła się po płynnej mieszance i okazało się, że ciasto jest jednorodne i gęste jak śmietana.
Krok 9:
Włóż posiekane orzechy włoskie i rodzynki do ciasta. Ponownie wymieszaj ciasto. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni.
Krok 10:
Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem lub posmaruj masłem. Ciasto rozprowadzamy łyżką do formy. Na wierzch możesz posypać ciasto okruchami orzecha włoskiego. Po upieczeniu okazuje się bardzo piękny.
Krok 11:
Piecz ciasteczka przez około 20 minut. Powinien być dobrze zrumieniony z góry. Wyjmujemy ciasteczka, schładzamy w formie, kroimy w kwadraty lub prostokąty.
Krok 12:
Serwujemy ciasteczka do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g