ciasteczka z orzechami włoskimi i rodzynkami

miękkie, przewiewne biszkopty z rodzynkami i orzechami! To ciastko jest znane wielu jako polskie ciastko zwane "Mazurkiem". Przepis na ciasteczka, podobnie jak proces jego przygotowania, jest dość prosty. Gotuje się szybko i okazuje się bardzo smaczny. Te ciasteczka nadają się zarówno na herbatę z rodziną, jak i na świąteczny stół. W Polsce te ciasteczka są zwykle pieczone przed Świętami Bożego Narodzenia. Jest bardzo delikatny, smaczny, nie starzeje się i nie psuje przez długi czas, dzięki czemu można go upiec z wyprzedzeniem w dniu Święta.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 70 % 54 g
376 kcal
IG: 4 / 24 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasteczka. Ilość orzechów i rodzynek można opcjonalnie zwiększyć lub zmniejszyć. Do smaku można dodać drobno posiekane suszone śliwki i suszone morele, użyć orzechów nie tylko włoskich, ale także leśnych, migdałów lub orzeszków ziemnych. Ale w tej kompozycji uzyskuje się prawdziwe polskie ciasteczka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Orzechy włoskie są myte, suszone w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni i mielone wałkiem do ciasta lub młynkiem do kawy, w zależności od wielkości kawałków orzechów, które chcesz zobaczyć w ciasteczkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli zmielisz na okruchy, poczujesz tylko orzechowy smak, ale nie wpadną do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rodzynki myjemy, napełniamy gorącą wodą, aby trochę się spuchły i odstawiamy na 15 minut. Następnie spuść wodę, połóż rodzynki na ręczniku papierowym, aby cały płyn był szklany z suszonych owoców.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka kurze w misce lub misce blendera, dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij składniki razem trzepaczką, mikserem lub blenderem, aż uzyskasz zwiększoną objętość, gęstą, białą, pieniącą się mieszaninę. Proces gotowania jest podobny do robienia ciasta biszkoptowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj, masa powinna nieco zwiększyć objętość i lekko zgęstnieć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przesianą mąkę pszenną, delikatnie wymieszaj ciasto łyżką, aby się nie osiadło, ale mąka rozeszła się po płynnej mieszance i okazało się, że ciasto jest jednorodne i gęste jak śmietana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż posiekane orzechy włoskie i rodzynki do ciasta. Ponownie wymieszaj ciasto. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem lub posmaruj masłem. Ciasto rozprowadzamy łyżką do formy. Na wierzch możesz posypać ciasto okruchami orzecha włoskiego. Po upieczeniu okazuje się bardzo piękny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz ciasteczka przez około 20 minut. Powinien być dobrze zrumieniony z góry. Wyjmujemy ciasteczka, schładzamy w formie, kroimy w kwadraty lub prostokąty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Serwujemy ciasteczka do stołu z herbatą, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy