Pizza wiejska z kurczakiem zamknięta

Prosty i zawsze dostępny przepis na pikantne domowe wypieki. Zamknięta wiejska pizza z kurczakiem to niezwykle smaczne i bardzo satysfakcjonujące danie! Skład nadzienia można nieco urozmaicić według własnego gustu. Specjalny smak nadaje sos czosnkowy dodany do nadzienia!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 44 % 18 g
248 kcal
IG: 22 / 78 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zamkniętą wiejską pizzę z kurczakiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Ciasto drożdżowe można palić gotowe lub zrobić samodzielnie według ulubionego przepisu. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i opłucz je pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jako mięso z kurczaka możesz użyć dowolnej części kurczaka bez kości. Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jako grzyby weź te, które masz w magazynie. Grzyby leśne należy gotować przez 25-30 minut we wrzącej wodzie. Ale pieczarki można stosować natychmiast na surowo. Pieczarki dobrze opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku sosu połącz śmietanę, majonez i czosnek przepuszczony przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj boki olejem roślinnym. Rozwałkuj połowę ciasta drożdżowego i umieść w formie, pozostawiając małe boki. Posmaruj ciasto połową sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż przygotowane pokrojone ziemniaki na cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż pokrojonego kurczaka na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż przygotowane grzyby na kurczaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Resztę sosu wymieszaj z tartym serem i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni grzybów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nim całe nadzienie. lekko przypnij krawędzie. W środku zrób mały otwór, aby para mogła uciec. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 50-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wiejska pizza jest gotowa! Jej wierzch stał się złoty, a apetyczny aromat unosi się w kuchni. Wyłącz piekarnik, lekko otwórz drzwi i pozostaw pizzę do ostygnięcia. Ponieważ w środku wszystkie składniki układano na surowo-muszą stać na parze. Najlepszą opcją byłoby pójść na spacer dla apetytu! Miłego poczęstunku!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy