gulasz z kurczaka w słoiku

gulasz z kurczaka w słoiku to danie, które zawsze wygodnie jest mieć w lodówce. Gulasz z kurczaka w słoiku jest odpowiedni zarówno na lunch, jak i na kolację, gdy trzeba go szybko podać. Ugotuj makaron lub torebkę owsianki, dodaj kilka łyżek gulaszu - i obiad jest gotowy. Gulasz jest dobry do użytku w kraju, na kempingach i wyprawach na przyrodę.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 17 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 28 min

gulasz z kurczaka w słoikach jest zwykle gotowany w piekarniku. Aby to zrobić, dobrze umyj słoiki i pokrywki, sterylizuj je w dowolny sposób.
przygotuj mięso z kurczaka: usuń je z kości, pokrój na małe kawałki, małe kości można pozostawić, a rurkowe należy pokroić.
połóż kilka liści laurowych, ziarna pieprzu, krążki cebuli i posiekany czosnek na dnie słoika (pół zakładki produktów na 1 słoik, przepis jest przeznaczony na 2 półlitrowe słoiki).
ułóż kawałki kurczaka, połóż cebulę i przyprawy na wierzchu.
umieść słoiki na blasze do pieczenia, zamykając folią, w której widelcem wykonaj nakłucia, aby para mogła się wydostać.
umieść blachę do pieczenia w zimnym piekarniku i włącz 200 stopni. Gdy gulasz w słoikach się zagotuje, zmniejsz temperaturę do 120-100 stopni. Trzymaj gulasz w piekarniku przez 3 godziny.
następnie wlej stopiony tłuszcz i zwiń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy