skład / składniki
metoda gotowania
gulasz z kurczaka w słoikach jest zwykle gotowany w piekarniku. Aby to zrobić, dobrze umyj słoiki i pokrywki, sterylizuj je w dowolny sposób.
przygotuj mięso z kurczaka: usuń je z kości, pokrój na małe kawałki, małe kości można pozostawić, a rurkowe należy pokroić.
połóż kilka liści laurowych, ziarna pieprzu, krążki cebuli i posiekany czosnek na dnie słoika (pół zakładki produktów na 1 słoik, przepis jest przeznaczony na 2 półlitrowe słoiki).
ułóż kawałki kurczaka, połóż cebulę i przyprawy na wierzchu.
umieść słoiki na blasze do pieczenia, zamykając folią, w której widelcem wykonaj nakłucia, aby para mogła się wydostać.
umieść blachę do pieczenia w zimnym piekarniku i włącz 200 stopni. Gdy gulasz w słoikach się zagotuje, zmniejsz temperaturę do 120-100 stopni. Trzymaj gulasz w piekarniku przez 3 godziny.
następnie wlej stopiony tłuszcz i zwiń.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g