babeczki z kremem maślanym

piękne i pyszne babeczki będą ozdobą świątecznego stołu! Babeczki można upiec na świąteczny stół lub po prostu na wieczorną herbatę. Gotowanie ich nie jest trudne i krótkotrwałe, specjalne produkty również nie są konieczne. Czasami pieczę je jako prezent dla przyjaciół lub kolegów-pięknie zapakowane jasne babeczki wywołują radość i zaskoczenie. Dzieci też są odpowiednie, tylko barwnik należy zastąpić naturalnym, na przykład syropem jagodowym lub sokiem. W sumie okazuje się 9 małych babeczek.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 68 % 47 g
358 kcal
IG: 2 / 2 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem z maksymalną prędkością. Powinno stać się białe.
2. Kontynuując ubijanie, wlej cukier waniliowy do masła, po czym wprowadzamy zwykły w małych porcjach.
3. Rozbijamy jajka, dodajemy je pojedynczo do masy cukrowo-maślanej. Zmniejsz prędkość miksera do minimum. Następne jajko dodajemy dopiero po całkowitym wymieszaniu poprzedniego z masą, aż będzie gładkie.
4. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W małych porcjach dodajemy mieszaninę do pozostałych składników, nie przerywając ubijania.
5. W silikonowym naczyniu do pieczenia babeczek układamy papierowe foremki na babeczki, wypełniamy je 3/4 ciastem.
6. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem).
7. Podczas pieczenia babeczek przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę z maksymalną prędkością miksera, stopniowo dodajemy cukier puder. Ubij, aż zgęstnieje, dodaj barwnik spożywczy, ubij jeszcze trochę, aby całkowicie zmieszał się z masą.
8. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
9. Udekoruj babeczki kremem.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy