skład / składniki
metoda gotowania
1. Ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem z maksymalną prędkością. Powinno stać się białe.
2. Kontynuując ubijanie, wlej cukier waniliowy do masła, po czym wprowadzamy zwykły w małych porcjach.
3. Rozbijamy jajka, dodajemy je pojedynczo do masy cukrowo-maślanej. Zmniejsz prędkość miksera do minimum. Następne jajko dodajemy dopiero po całkowitym wymieszaniu poprzedniego z masą, aż będzie gładkie.
4. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W małych porcjach dodajemy mieszaninę do pozostałych składników, nie przerywając ubijania.
5. W silikonowym naczyniu do pieczenia babeczek układamy papierowe foremki na babeczki, wypełniamy je 3/4 ciastem.
6. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut (sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem).
7. Podczas pieczenia babeczek przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę z maksymalną prędkością miksera, stopniowo dodajemy cukier puder. Ubij, aż zgęstnieje, dodaj barwnik spożywczy, ubij jeszcze trochę, aby całkowicie zmieszał się z masą.
8. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
9. Udekoruj babeczki kremem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g