ciasto wiśniowe z ciasta drożdżowego

upiecz pyszny przysmak na herbatę i zachwyć swoich bliskich! Ciasto z wiśniami z ciasta drożdżowego jest proste w przygotowaniu, ale okazuje się bardzo apetyczne, pachnące, soczyste i smaczne. Idealna uczta do podania rodzinie w dzień wolny lub na herbatę dla gości.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 79 % 55 g
223 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 10 min

najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 35 stopni Celsjusza, wlej je do głębokiej miski, dodaj do niego suche drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.

następnie rozbij jajko na mieszankę mleczno-drożdżową, wlej cukier granulowany, a także sól i cukier waniliowy. Wszystko ponownie przeszkadza trzepaczką. Po przesiej określoną ilość mąki, dodaj porcjami do pozostałych składników, wymieszaj trzepaczką, a następnie ręcznie. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Nie powinno być zbyt strome. Jeśli tak się stanie, możesz dodać trochę ciepłego mleka lub wody. Wlej olej roślinny na ciasto i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.

uformuj gotowe ciasto w Kolobok, a następnie włóż je do głębokiej miski, którą przykrywamy czystym, suchym ręcznikiem. Umieść miskę ciasta na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po wskazanym czasie ugniatamy ciasto i ponownie kładziemy na dnie głębokiej miski, ponownie przykrywamy ręcznikiem. Pozostaw ciasto w tej formie na 45 minut.

więc ciasto pasuje i możemy w tym czasie przygotować nadzienie. Jeśli używasz świeżych wiśni, należy je posortować, umyć, osuszyć nadmiar wilgoci suchym ręcznikiem, a następnie usunąć pestki z jagód. Jeśli zdecydujesz się użyć mrożonych wiśni, należy je wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej.

do przygotowanych wiśni, które przenosimy do miski o odpowiedniej wielkości, wlewamy cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Dodaj posiekane orzechy. Jest opcjonalny-i będzie bardzo smaczny bez orzechów. W takim przypadku możesz użyć dowolnych orzechów-migdałów , lasów,orzechów laskowych, orzechów włoskich itp.

posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto, ponownie ugniataj, a następnie podziel na dwie części. Jedna z części powinna być nieco większa od drugiej. Najpierw rozwałkuj tę część ciasta, która jest większa. Potrzebujemy cienkiej warstwy o grubości 0,5 cm, smarujemy naczynie do pieczenia o średnicy około 24 cm olejem roślinnym, układamy w nim warstwę, tworząc boki o wysokości 3 cm, teraz równomiernie posypujemy warstwę ciasta bułką tartą.

następnie rozłóż nadzienie i przejdź do pracy z drugą częścią ciasta. Zwijamy go w tę samą warstwę, tylko okaże się, że ma mniejszą średnicę. Wycinamy kręcone otwory za pomocą foremek (możesz to zrobić po prostu przez nacięcia). Kładziemy warstwę na nadzieniu, mocujemy krawędzie dwóch warstw, a wycięte kawałki ciasta kładziemy po prostu na wierzchu.

teraz ciasto na wierzchu należy przykryć suchym i czystym ręcznikiem. Pozostaw ciasto w tej formie na pół godziny. Włącz piekarnik z wyprzedzeniem. Wymagana temperatura do pieczenia ciasta wynosi 220 stopni.

wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Powinien stać się rumiany.

to wszystko!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy