skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 35 stopni Celsjusza, wlej je do głębokiej miski, dodaj do niego suche drożdże. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.
następnie rozbij jajko na mieszankę mleczno-drożdżową, wlej cukier granulowany, a także sól i cukier waniliowy. Wszystko ponownie przeszkadza trzepaczką. Po przesiej określoną ilość mąki, dodaj porcjami do pozostałych składników, wymieszaj trzepaczką, a następnie ręcznie. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Nie powinno być zbyt strome. Jeśli tak się stanie, możesz dodać trochę ciepłego mleka lub wody. Wlej olej roślinny na ciasto i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.
uformuj gotowe ciasto w Kolobok, a następnie włóż je do głębokiej miski, którą przykrywamy czystym, suchym ręcznikiem. Umieść miskę ciasta na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po wskazanym czasie ugniatamy ciasto i ponownie kładziemy na dnie głębokiej miski, ponownie przykrywamy ręcznikiem. Pozostaw ciasto w tej formie na 45 minut.
więc ciasto pasuje i możemy w tym czasie przygotować nadzienie. Jeśli używasz świeżych wiśni, należy je posortować, umyć, osuszyć nadmiar wilgoci suchym ręcznikiem, a następnie usunąć pestki z jagód. Jeśli zdecydujesz się użyć mrożonych wiśni, należy je wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej.
do przygotowanych wiśni, które przenosimy do miski o odpowiedniej wielkości, wlewamy cukier, wszystko dokładnie mieszamy. Dodaj posiekane orzechy. Jest opcjonalny-i będzie bardzo smaczny bez orzechów. W takim przypadku możesz użyć dowolnych orzechów-migdałów , lasów,orzechów laskowych, orzechów włoskich itp.
posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto, ponownie ugniataj, a następnie podziel na dwie części. Jedna z części powinna być nieco większa od drugiej. Najpierw rozwałkuj tę część ciasta, która jest większa. Potrzebujemy cienkiej warstwy o grubości 0,5 cm, smarujemy naczynie do pieczenia o średnicy około 24 cm olejem roślinnym, układamy w nim warstwę, tworząc boki o wysokości 3 cm, teraz równomiernie posypujemy warstwę ciasta bułką tartą.
następnie rozłóż nadzienie i przejdź do pracy z drugą częścią ciasta. Zwijamy go w tę samą warstwę, tylko okaże się, że ma mniejszą średnicę. Wycinamy kręcone otwory za pomocą foremek (możesz to zrobić po prostu przez nacięcia). Kładziemy warstwę na nadzieniu, mocujemy krawędzie dwóch warstw, a wycięte kawałki ciasta kładziemy po prostu na wierzchu.
teraz ciasto na wierzchu należy przykryć suchym i czystym ręcznikiem. Pozostaw ciasto w tej formie na pół godziny. Włącz piekarnik z wyprzedzeniem. Wymagana temperatura do pieczenia ciasta wynosi 220 stopni.
wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Powinien stać się rumiany.
to wszystko!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g