ciasto francuskie z jabłkami

pyszne, chrupiące, z delikatnym nadzieniem jabłkowym paszteciki! Wiele osób uwielbia wypieki z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie łączy się z różnymi nadzieniami, można z niego upiec wypieki zarówno ze słodkim, jak i pikantnym nadzieniem. Takie ciasto można przygotować samodzielnie na przyszłość lub kupić gotowe w sklepie i przechowywać w zamrażarce do czasu, a następnie pozostaje tylko rozmrozić i przygotować nadzienie. Bardzo smaczne ciasta francuskie to ciasta z jabłkami. Jabłka mogą być używane świeże, lekko duszone z cukrem na ogniu lub w postaci gotowego dżemu. Przygotowanie takich wypieków jest szybkie i proste.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 62 % 36 g
304 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasta francuskie z jabłkami. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Wlej szklankę ciepłej wody do miski. Dodaj sól i cukier, wymieszaj, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wbij jajko kurze. Ponownie wymieszaj, aby całkowicie się rozproszył. Następnie wlej kwas octowy i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem i wlej do miski z płynem. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto powinno zebrać się w grudkę, aby było gładkie i elastyczne. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej określonej ilości składników, w zależności od gęstości mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto jest również podzielone na cztery części, każdą z nich rozwałkujemy na cienką warstwę o grubości nie większej niż 0,3 centymetra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, powinno być miękkie. Dzielimy go na cztery części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na każdej warstwie ciasta rozprowadzamy zmiękczone masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto zwijamy jak kopertę, ponownie zwijamy wałkiem do ciasta i robimy to kilka razy. Następnie ciasto składa się z koperty i wkłada do torby i lodówki na kilka godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie przygotujemy nadzienie do pasztecików. Moje jabłka, jeśli skóra jest twarda, usuń ją. Pokrój jabłka w kostkę lub małe kawałki o dowolnym kształcie, usuń rdzeń z nasionami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłka wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, cynamon i wanilinę do smaku. Kładziemy miskę jabłek na ogniu, wlewamy trochę wody. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut od momentu wrzenia. Jabłka powinny mieć karmelowy kolor. Niech nadzienie jabłkowe trochę ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto francuskie na cienką prostokątną warstwę. Pokrój go na kwadraty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na każdym kwadracie ciasta kładziemy trochę nadzienia jabłkowego, mocujemy końce ciasta, aby uzyskać trójkąt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Krawędzie można przymocować widelcem, okaże się piękniejsze. Wykonujemy kilka nakłuć widelcem, aby ciasta nie były bardzo spuchnięte. Posmaruj je ubitym żółtkiem jaja kurzego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż na wysmarowanym tłuszczem pergaminie na blasze do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pieczemy placki przez około 20 minut, aż się zarumienią. Podawaj ciasta na stole z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy