skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasta francuskie z jabłkami. Zacznijmy od przygotowania ciasta. Wlej szklankę ciepłej wody do miski. Dodaj sól i cukier, wymieszaj, aby luźne całkowicie się rozpuściły. Wbij jajko kurze. Ponownie wymieszaj, aby całkowicie się rozproszył. Następnie wlej kwas octowy i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem i wlej do miski z płynem. Dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając masę.
Krok 3:
Ciasto powinno zebrać się w grudkę, aby było gładkie i elastyczne. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej określonej ilości składników, w zależności od gęstości mąki.
Krok 4:
Ciasto jest również podzielone na cztery części, każdą z nich rozwałkujemy na cienką warstwę o grubości nie większej niż 0,3 centymetra.
Krok 5:
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, powinno być miękkie. Dzielimy go na cztery części.
Krok 6:
Na każdej warstwie ciasta rozprowadzamy zmiękczone masło.
Krok 7:
Ciasto zwijamy jak kopertę, ponownie zwijamy wałkiem do ciasta i robimy to kilka razy. Następnie ciasto składa się z koperty i wkłada do torby i lodówki na kilka godzin.
Krok 8:
W międzyczasie przygotujemy nadzienie do pasztecików. Moje jabłka, jeśli skóra jest twarda, usuń ją. Pokrój jabłka w kostkę lub małe kawałki o dowolnym kształcie, usuń rdzeń z nasionami.
Krok 9:
Jabłka wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, cynamon i wanilinę do smaku. Kładziemy miskę jabłek na ogniu, wlewamy trochę wody. Dusić na małym ogniu przez około 15 minut od momentu wrzenia. Jabłka powinny mieć karmelowy kolor. Niech nadzienie jabłkowe trochę ostygnie.
Krok 10:
Rozwałkuj ciasto francuskie na cienką prostokątną warstwę. Pokrój go na kwadraty.
Krok 11:
Na każdym kwadracie ciasta kładziemy trochę nadzienia jabłkowego, mocujemy końce ciasta, aby uzyskać trójkąt.
Krok 12:
Krawędzie można przymocować widelcem, okaże się piękniejsze. Wykonujemy kilka nakłuć widelcem, aby ciasta nie były bardzo spuchnięte. Posmaruj je ubitym żółtkiem jaja kurzego.
Krok 13:
Rozłóż na wysmarowanym tłuszczem pergaminie na blasze do pieczenia.
Krok 14:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pieczemy placki przez około 20 minut, aż się zarumienią. Podawaj ciasta na stole z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g