ciasto na rok kremowe

piękny, świąteczny, pyszny-na urodziny dziecka! Jeden kremowy tort na rok będzie wymagał od ciebie pewnego wysiłku i czasu. Ale wynik będzie bardzo zadowolony. W razie potrzeby do nadzienia można dodać dowolne owoce i jagody. Tak, a krem możesz przygotować według własnego gustu!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 29 % 16 g
węglowodany 63 % 35 g
303 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremowe ciasto Edenichka? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jajka używam kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka z cukrem i ubij z maksymalną prędkością miksera, aż uzyskasz puszystą, gęstą białą masę. z powodu tej przepychu będzie wspaniały biszkopt.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mleko z masłem doprowadzić do wrzenia i pozostawić masło do całkowitego stopienia. Połącz mąkę z sodą i wanilią. Gorącą masę mączną i mleczną na przemian wprowadzać do ciasta (2-3 dawki) i delikatnie ręcznie mieszać trzepaczką do ciasta. Nie musisz ubijać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto nie będzie płynne i niezbyt gęste, ale bardzo przewiewne. Widać nawet, że jest wypełniony powietrzem - wychodzą z niego bąbelki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzy blachy do pieczenia (35*25 cm) wyłożyć pergaminem i wlać na nie ciasto. Rozłóż go równomiernie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasta zmienią kolor na złoty. Wyjmij je z piekarnika i ostudź. Wytnij każdy biszkopt ze wszystkich stron. Nie potrzebujemy tej skórki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z ciast Wytnij cyfrę 1, aby dopasować podkład do ciasta. Mam podłoże 30 * 40 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wycinam botki ze skrawków biszkoptu do przyszłej dekoracji ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do kremu w nadzieniu i do wyrównania potrzebujemy śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i cukru pudru. Cukier można zamienić w młynku do kawy w proszek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia ubij śmietanę z cukrem pudrem w puszystą, stabilną śmietanę. Mam ciasto dla dziewczynki, więc w nadzieniu jest trochę różowego barwnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Moczyć ciasta dowolnym syropem, słodką lub zwykłą wodą (według własnego gustu), posmarować kremem i złożyć ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin. Lepiej na noc. W tym czasie nasiąknie, krem stwardnieje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podobnie ubij śmietanę w proszku, aby uzyskać zewnętrzne wyrównanie ciasta. Rozłóż ciasto na wierzchu i bokach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść przyszłe Botki we właściwym miejscu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do dekoracji zrobimy krem białkowy. Delikatnie oddziel białka od żółtek do czystej, suchej i beztłuszczowej miski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W kadzi połącz cukier i wodę. Podpal, zagotuj i gotuj do 120 ° C. przybliżoną temperaturę można określić przez podział karmelu na kulkę. Wlej karmel do zimnej wody. Powinien łatwo zwinąć się w piłkę między palcami. Ubij białka w tym samym czasie, aż będą puszyste.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Bez przerywania ubijania wlej karmel cienkim strumieniem. Ubijaj krem jeszcze przez kilka minut, aby zaczął gromadzić się w grudkę wokół trzepaczki. Krem stanie się gęsty i bardzo stabilny.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Udekoruj górną powierzchnię ciasta i Botki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie przejdź przez obwód ciasta i udekoruj kremem według własnego gustu. Przechowuj gotowe ciasto przed ucztą w lodówce. Miłego poczęstunku!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy