skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremowe ciasto Edenichka? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jajka używam kategorii C1.
Krok 2:
Połącz jajka z cukrem i ubij z maksymalną prędkością miksera, aż uzyskasz puszystą, gęstą białą masę. z powodu tej przepychu będzie wspaniały biszkopt.
Krok 3:
Mleko z masłem doprowadzić do wrzenia i pozostawić masło do całkowitego stopienia. Połącz mąkę z sodą i wanilią. Gorącą masę mączną i mleczną na przemian wprowadzać do ciasta (2-3 dawki) i delikatnie ręcznie mieszać trzepaczką do ciasta. Nie musisz ubijać.
Krok 4:
Gotowe ciasto nie będzie płynne i niezbyt gęste, ale bardzo przewiewne. Widać nawet, że jest wypełniony powietrzem - wychodzą z niego bąbelki.
Krok 5:
Trzy blachy do pieczenia (35*25 cm) wyłożyć pergaminem i wlać na nie ciasto. Rozłóż go równomiernie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 6:
Gotowe ciasta zmienią kolor na złoty. Wyjmij je z piekarnika i ostudź. Wytnij każdy biszkopt ze wszystkich stron. Nie potrzebujemy tej skórki.
Krok 7:
Z ciast Wytnij cyfrę 1, aby dopasować podkład do ciasta. Mam podłoże 30 * 40 cm.
Krok 8:
Wycinam botki ze skrawków biszkoptu do przyszłej dekoracji ciasta.
Krok 9:
Do kremu w nadzieniu i do wyrównania potrzebujemy śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i cukru pudru. Cukier można zamienić w młynku do kawy w proszek.
Krok 10:
Do nadzienia ubij śmietanę z cukrem pudrem w puszystą, stabilną śmietanę. Mam ciasto dla dziewczynki, więc w nadzieniu jest trochę różowego barwnika.
Krok 11:
Moczyć ciasta dowolnym syropem, słodką lub zwykłą wodą (według własnego gustu), posmarować kremem i złożyć ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin. Lepiej na noc. W tym czasie nasiąknie, krem stwardnieje.
Krok 12:
Podobnie ubij śmietanę w proszku, aby uzyskać zewnętrzne wyrównanie ciasta. Rozłóż ciasto na wierzchu i bokach.
Krok 13:
Umieść przyszłe Botki we właściwym miejscu.
Krok 14:
Do dekoracji zrobimy krem białkowy. Delikatnie oddziel białka od żółtek do czystej, suchej i beztłuszczowej miski.
Krok 15:
W kadzi połącz cukier i wodę. Podpal, zagotuj i gotuj do 120 ° C. przybliżoną temperaturę można określić przez podział karmelu na kulkę. Wlej karmel do zimnej wody. Powinien łatwo zwinąć się w piłkę między palcami. Ubij białka w tym samym czasie, aż będą puszyste.
Krok 16:
Bez przerywania ubijania wlej karmel cienkim strumieniem. Ubijaj krem jeszcze przez kilka minut, aby zaczął gromadzić się w grudkę wokół trzepaczki. Krem stanie się gęsty i bardzo stabilny.
Krok 17:
Udekoruj górną powierzchnię ciasta i Botki.
Krok 18:
Następnie przejdź przez obwód ciasta i udekoruj kremem według własnego gustu. Przechowuj gotowe ciasto przed ucztą w lodówce. Miłego poczęstunku!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g