Galeta warzywna

kolorowe, apetyczne, budżetowe, na pyszną przekąskę! Galeta warzywna ze świeżymi warzywami sezonowymi to świetna opcja na proste i zdrowe wypieki. Jest dobry zarówno na gorąco, jak i na zimno, nie traci smaku nawet drugiego dnia! Przepis jest prosty, prosty i niedrogi.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 67 % 12 g
93 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galetę warzywną? Polecam zacząć od przygotowania sosu. Przygotuj niezbędne składniki. Używam oleju roślinnego z oliwek, ale możesz też rafinowany olej słonecznikowy. Papryka lepiej jest wziąć żółtą i czerwoną. Dzięki temu danie będzie wyglądać bardziej kolorowo. Wybierz pomidory i cebulę średniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój tak drobno, jak to możliwe. Drobno posiekaj obrane ząbki czosnku nożem. Wlej kilka łyżek oleju roślinnego na patelnię, włóż posiekaną cebulę i połowę posiekanego czosnku. Następnie na małym ogniu przez około 5 minut, cebula powinna stać się miękka i przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz czerwoną i żółtą paprykę pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój i obierz nasiona. Pokrój w drobną kostkę i wyślij na patelnię. Wymieszaj warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak zdjąć skórkę z pomidorów? Zanurz pomidory we wrzącej wodzie. Po 1-2 minutach wyjmij je łyżką cedzakową. Wykonaj nacięcia na górze na krzyż i zdejmij skórę. Obrane pomidory pokrój również w drobną kostkę i dodaj na patelnię do reszty warzyw. Wymieszaj masę warzywną. Dodaj umyte gałązki pietruszki, pół liścia laurowego. Dusić przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 10 minutach usuń pietruszkę i liść laurowy. Sól, pieprz warzywa do smaku. Wymieszać. Sos jest gotowy. Wyłącz ogień. Całkowicie ostudzić sos warzywny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania sosu przygotuj nadzienie do galety. Przygotuj niezbędne składniki. Użyłam cukinii, ale cukinia też się sprawdzi. Wybierz pomidory gęste, niezbyt soczyste, ponieważ miękkie i soczyste owoce po upieczeniu stracą swój kształt i zamienią się w owsiankę. Mam krem pomidorowy. Idealnie nadają się do tego dania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz średniej wielkości bakłażana, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w koła o grubości około 3-5 mm. ułóż koła bakłażana na blasze wyłożonej pergaminem (mam silikonową matę do pieczenia). Posmaruj każdy plasterek oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cukinię lub cukinię również opłucz, osusz. Jeśli masz młode owoce, nie musisz odcinać skóry. Jeśli cukinia jest mała, pokrój je w plastry o grubości 3-5 mm. Dojrzałe, Duże cukinia obierz ze skóry, pokrój na pół, usuń duże nasiona. Pokrój w półpierścienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pomidory również umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je ostrym nożem w kółka o grubości 5 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jak zrobić ciasto na galetę? Przygotuj składniki zgodnie z przepisem. Weź lekkie piwo. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego, słonecznikowego lub oliwkowego. Najważniejsze jest to, że jest rafinowany bez zapachu. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj olej roślinny, piwo i sól w pojemniku. Kawałek po kawałku dodaj przesianą mąkę, wyrabiając ciasto. Pamiętaj, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż wskazana w przepisie. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji. Ciasto powinno być dość miękkie, elastyczne. Nie musisz go ugniatać przez długi czas. Gdy ciasto połączy się w kulkę, jest gotowe do użycia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż kulkę ciasta na papierze do pieczenia. Rozwałkuj wałkiem do ciasta lub po prostu rozgnieć go rękami w okrąg o grubości 3-4 mm. palcami rozgnieć brzegi ciasta (szerokość około 2 cm). Powinny być cieńsze niż środek koła. SOS łyżką, rozprowadź na cieście, nie wchodząc na krawędzie koła.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Krążki warzyw, naprzemiennie, ułóż na wierzchu sosu spiralnie od środka do krawędzi. Posyp pozostałym posiekanym czosnkiem, pikantnymi ziołami (mam zioła prowansalskie, ale możesz wziąć dowolne odpowiednie przyprawy do smaku), ułóż oliwki pokrojone w plastry, sól, pieprz do smaku. Podnieś brzegi ciasta i przykryj nadzienie. Ostrożnie przenieś galetę z pergaminem na blachę do pieczenia. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-45 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowa Galeta powinna być lekko zrumieniona, a warzywa miękkie. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie pokrój na porcje i podawaj. W razie potrzeby udekoruj ziołami (liśćmi bazylii lub natką pietruszki). Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy