skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto francuskie. Najłatwiejszym i najszybszym sposobem przygotowania pysznego ciasta na herbatę jest użycie gotowych produktów, takich jak ciasto francuskie. Ale łatwo jest gotować w domu, najważniejsze jest pragnienie i czas. Istnieją przepisy na błyskawiczne ciasto francuskie. Wlej szklankę ciepłej wody (cieplejszej niż temperatura pokojowa) do miski, dodaj sól, cukier, wbij jajko kurze, wlej ocet i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem.
Krok 3:
Dodaj go do części, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łyżką, rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie rękami, dodając mąkę. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w przepisie, ponieważ gęstość mąki jest różna. Konsystencja ciasta powinna być gładka i elastyczna.
Krok 4:
Podziel ciasto na cztery części, rozwałkuj każdą z nich w prostokątną cienką warstwę, posmaruj obficie zmiękczonym masłem w temperaturze pokojowej. Składamy warstwę ciasta jak książkę, ponownie zwijamy wałkiem do ciasta, ponownie zwijamy, powtarzamy jeszcze dwa razy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ostygło.
Krok 5:
W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do ciasta. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na duże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Robimy tłuczone ziemniaki, pozwalamy im trochę ostygnąć.
Krok 6:
Mięso mielone można użyć gotowego lub samodzielnie nakręcić z mięsa. Mięso lepiej jest wziąć wieprzowinę i wołowinę w równych częściach, razem doskonale harmonizują, soczysta wieprzowina doskonale uzupełni suchą wołowinę. Mięso myjemy i skręcamy w maszynce do mięsa w mięso mielone.
Krok 7:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Dodaj go do miski z mięsem mielonym, dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 8:
Smażyć mięso mielone z cebulą na rozgrzanym oleju roślinnym przez 15 minut.
Krok 9:
Gotowe ciasto kroimy na dwa równe kawałki, (jeśli używamy gotowego ciasta francuskiego, to w opakowaniu są zwykle dwa arkusze, w przypadku dużego ciasta można użyć obu, w przypadku małego pokroić na dwie części) rozwałkuj je w prostokąt. Rozłóż tłuczone ziemniaki na jednym, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni, ale nie docierając do krawędzi ciasta.
Krok 10:
Rozłóż smażone mięso mielone na wierzchu. Przykryj warstwę nadzieniem drugą warstwą ciasta, delikatnie ściśnij krawędzie.
Krok 11:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wykonujemy kilka nakłuć widelcem na wierzchu ciasta. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem jaja kurzego. Posyp sezamem. Piec około 30 minut, aż się zarumieni.
Krok 12:
Podawaj ciasto na herbatę. Miłego picia herbaty!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g