ciasto francuskie z mięsem mielonym i ziemniakami

bardzo smaczne, aromatyczne i satysfakcjonujące ciasto na herbatę! Ciasto francuskie jest doskonałą bazą do różnych ciast i pasztecików, nadaje się do pieczenia zarówno ze słodkim nadzieniem, jak i do ciast z mięsem i ziemniakami, rybą, kurczakiem, kapustą, cebulą i jajkiem. Dlatego obecność takiego ciasta w magazynie pozwoli Ci dość szybko i bez zbędnych kłopotów przygotować pyszne i satysfakcjonujące ciasta na herbatę lub kolację. Na przykład ciasto z mięsem mielonym i ziemniakami, nie tylko bardzo smaczne i aromatyczne, ale także pożywne, może zastąpić obiad lub kolację dla całej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 kwietnia-5 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 50 % 22 g
255 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto francuskie. Najłatwiejszym i najszybszym sposobem przygotowania pysznego ciasta na herbatę jest użycie gotowych produktów, takich jak ciasto francuskie. Ale łatwo jest gotować w domu, najważniejsze jest pragnienie i czas. Istnieją przepisy na błyskawiczne ciasto francuskie. Wlej szklankę ciepłej wody (cieplejszej niż temperatura pokojowa) do miski, dodaj sól, cukier, wbij jajko kurze, wlej ocet i mieszaj, aż będzie gładkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj go do części, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łyżką, rozłóż je na stole i kontynuuj ugniatanie rękami, dodając mąkę. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w przepisie, ponieważ gęstość mąki jest różna. Konsystencja ciasta powinna być gładka i elastyczna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na cztery części, rozwałkuj każdą z nich w prostokątną cienką warstwę, posmaruj obficie zmiękczonym masłem w temperaturze pokojowej. Składamy warstwę ciasta jak książkę, ponownie zwijamy wałkiem do ciasta, ponownie zwijamy, powtarzamy jeszcze dwa razy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ostygło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do ciasta. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na duże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Robimy tłuczone ziemniaki, pozwalamy im trochę ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso mielone można użyć gotowego lub samodzielnie nakręcić z mięsa. Mięso lepiej jest wziąć wieprzowinę i wołowinę w równych częściach, razem doskonale harmonizują, soczysta wieprzowina doskonale uzupełni suchą wołowinę. Mięso myjemy i skręcamy w maszynce do mięsa w mięso mielone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Dodaj go do miski z mięsem mielonym, dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć mięso mielone z cebulą na rozgrzanym oleju roślinnym przez 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto kroimy na dwa równe kawałki, (jeśli używamy gotowego ciasta francuskiego, to w opakowaniu są zwykle dwa arkusze, w przypadku dużego ciasta można użyć obu, w przypadku małego pokroić na dwie części) rozwałkuj je w prostokąt. Rozłóż tłuczone ziemniaki na jednym, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni, ale nie docierając do krawędzi ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż smażone mięso mielone na wierzchu. Przykryj warstwę nadzieniem drugą warstwą ciasta, delikatnie ściśnij krawędzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wykonujemy kilka nakłuć widelcem na wierzchu ciasta. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem jaja kurzego. Posyp sezamem. Piec około 30 minut, aż się zarumieni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj ciasto na herbatę. Miłego picia herbaty!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy