skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto rozprowadzamy na powierzchni roboczej posypanej mąką.
2. Ser wcieramy na grubej tarce. Umyj zieloną cebulę i koperek, osusz ręcznikiem papierowym, posiekaj nożem.
3. W głębokiej misce połącz ser z ziołami, dodaj pieprz do smaku i sól, jeśli to konieczne.
4. Ostrożnie rozbij jajko, oddziel żółtko od białka, wyślij białko do nadzienia, dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto dzielimy na dwa prostokątne arkusze, kładziemy nadzienie na środku każdego, podnosimy krawędzie i łączymy je, delikatnie ściskamy.
6. Otrzymujemy dwie kiełbaski, które umieszczamy w naczyniu do pieczenia, uprzednio wyłożonym pergaminem. Ciasto przybiera wygląd ślimaka.
7. Posmaruj powierzchnię pozostałym żółtkiem, posyp sezamem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez 40 minut.
podawaj na stole na ciepło lub na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g