ciasto z kapustą bez kefiru

łatwe i smaczne! Zachwyć rodzinę bez zmęczenia i kosztów! Ciasto z kapustą bez kefiru to delikatne i soczyste wypieki, które mogą urozmaicić zwykłą dietę rodziny. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga kosztów finansowych, podstawowe produkty są zawsze w lodówce. Poradzi sobie nawet początkujący!
AishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 46 % 13 g
169 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

drobno posiekaj białą kapustę. Grube łodygi najlepiej wycinać i nie używać, aby nie zakłócać delikatnego smaku ciasta zbyt dużymi i szorstkimi kawałkami.

Przenieś posiekaną kapustę do głębokiej miski, dodaj sól i dobrze wymieszaj rękami, ugniatając kawałki. Dzięki tej procedurze kapusta stanie się bardziej miękka, wypuści sok, a gotowe ciasto będzie miękkie i delikatne.

nasmaruj nieprzywierającą formę do pieczenia masłem. Rozłóż kapustę, rozprowadź równą warstwę. Pozostałe masło kroimy na małe kawałki. Posyp czarnym pieprzem do smaku.

przygotowanie galaretowatego ciasta na ciasto z kapustą. Wbijamy jajka do miski, dodajemy śmietanę i majonez. Stężenie majonezu i śmietany można regulować z własnej woli, można zwiększać i zmniejszać ilość majonezu i śmietany, co sprawi, że ciasto będzie bardziej mdłe lub odwrotnie.

ubij masę mikserem, możesz pracować trzepaczką, ale z mikserem ciasto okaże się bardziej bujne. Gdy masa zostanie ubita, dodaj mleko i proszek do pieczenia. Jeśli zastąpimy proszek do pieczenia sodą, najpierw zgasimy go octem, aby rozpocząć reakcję.

przesiej mąkę do głębokiego naczynia i dodaj łyżkę do płynnej masy. Dobrze wymieszaj każdą porcję mikserem, uzyskując całkowicie jednorodną konsystencję. Gotowe ciasto o konsystencji ciasta jak naleśniki, równomiernie wylewamy na nadzienie z kapusty.

wysyłamy ciasto do piekarnika, który podgrzewamy do 200 stopni. Piec przez 35-45 minut, aż powierzchnia stanie się złota. Gotowość środka określa się za pomocą drewnianego szpikulca. Jeśli ciasto jest już gotowe na zewnątrz, a wnętrze jest jeszcze surowe, przykryj górę folią, błyszczącą stroną do góry, aby się nie paliło i gotuj do miękkości.

gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko schładzamy w formie, aby się nie rozpadło. Następnie kroimy na porcje i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy