skład / składniki
metoda gotowania
drobno posiekaj białą kapustę. Grube łodygi najlepiej wycinać i nie używać, aby nie zakłócać delikatnego smaku ciasta zbyt dużymi i szorstkimi kawałkami.
Przenieś posiekaną kapustę do głębokiej miski, dodaj sól i dobrze wymieszaj rękami, ugniatając kawałki. Dzięki tej procedurze kapusta stanie się bardziej miękka, wypuści sok, a gotowe ciasto będzie miękkie i delikatne.
nasmaruj nieprzywierającą formę do pieczenia masłem. Rozłóż kapustę, rozprowadź równą warstwę. Pozostałe masło kroimy na małe kawałki. Posyp czarnym pieprzem do smaku.
przygotowanie galaretowatego ciasta na ciasto z kapustą. Wbijamy jajka do miski, dodajemy śmietanę i majonez. Stężenie majonezu i śmietany można regulować z własnej woli, można zwiększać i zmniejszać ilość majonezu i śmietany, co sprawi, że ciasto będzie bardziej mdłe lub odwrotnie.
ubij masę mikserem, możesz pracować trzepaczką, ale z mikserem ciasto okaże się bardziej bujne. Gdy masa zostanie ubita, dodaj mleko i proszek do pieczenia. Jeśli zastąpimy proszek do pieczenia sodą, najpierw zgasimy go octem, aby rozpocząć reakcję.
przesiej mąkę do głębokiego naczynia i dodaj łyżkę do płynnej masy. Dobrze wymieszaj każdą porcję mikserem, uzyskując całkowicie jednorodną konsystencję. Gotowe ciasto o konsystencji ciasta jak naleśniki, równomiernie wylewamy na nadzienie z kapusty.
wysyłamy ciasto do piekarnika, który podgrzewamy do 200 stopni. Piec przez 35-45 minut, aż powierzchnia stanie się złota. Gotowość środka określa się za pomocą drewnianego szpikulca. Jeśli ciasto jest już gotowe na zewnątrz, a wnętrze jest jeszcze surowe, przykryj górę folią, błyszczącą stroną do góry, aby się nie paliło i gotuj do miękkości.
gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko schładzamy w formie, aby się nie rozpadło. Następnie kroimy na porcje i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g