skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z grzybami i serem?
1. Pierwszym etapem przygotowania potrawy jest przygotowanie składników:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza,
- ziemniaki umyć, obrać i pokroić w krążki o grubości około pół centymetra,
- cebulę obrać, opłukać zimną wodą i pokroić w półpierścienie,
- umyj i osusz grzyby ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój je według własnego gustu (pieczarki można pokroić w talerze, a grzyby leśne tylko na duże kawałki, małe grzyby można umieścić w całości),
- obierz i posiekaj czosnek,
- zetrzyj ser na średniej tarce.
2. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej, dobrze go podgrzej. Włóż cebulę do oleju i mieszając smaż przez 10 minut. Następnie ułóż grzyby, posyp je solą, czarnym pieprzem i smaż, nie przestając mieszać, wszystko razem przez kolejne 10 minut. Dodaj czosnek, smaż przez kolejną minutę i zdejmij patelnię z ognia.
3. Wlej śmietanę na inną patelnię i włóż do niej pokrojone ziemniaki. Sól, pieprz, posyp aromatycznymi ziołami. Umieść patelnię na dużym ogniu, zagotuj śmietanę, a następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj ziemniaki, mieszając, przez 10 minut.
4. Następnie włóż dwie trzecie ziemniaków do naczynia do pieczenia, które najpierw należy nasmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Połóż smażone grzyby i cebulę na ziemniakach , a następnie ułóż pozostałe ziemniaki ładnie i równomiernie. Wlej również śmietanę do formy. Posyp wszystko odrobiną liści rozmarynu, a następnie startym serem, suszonymi ziołami prowansalskimi i przykryj formę podwójną warstwą folii.
5. Wyślij formę z przyszłą zapiekanką do piekarnika, gotuj przez pół godziny, a następnie usuń folię. Gotuj zapiekankę bez folii przez kolejne 25 minut, a następnie wyłącz ogrzewanie i trzymaj zapiekankę w piekarniku przez kolejne 10 minut.
Udekoruj gotową zapiekankę pozostałymi liśćmi i gałązkami rozmarynu i podawaj na gorąco.
smacznego!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Ser "cheddar" - 392 kcal/100g