Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem

obfite, smaczne i proste danie. Gotuj pięknie! Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i serem to danie dla tych, którzy chcą uzyskać doskonały wynik przy minimalnym wysiłku! Taka zapiekanka ozdobi stół zarówno w dni powszednie, jak i będzie świetnie wyglądać na stole dla gości.
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 57 % 12 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z grzybami i serem?

1. Pierwszym etapem przygotowania potrawy jest przygotowanie składników:

- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza,

- ziemniaki umyć, obrać i pokroić w krążki o grubości około pół centymetra,

- cebulę obrać, opłukać zimną wodą i pokroić w półpierścienie,

- umyj i osusz grzyby ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój je według własnego gustu (pieczarki można pokroić w talerze, a grzyby leśne tylko na duże kawałki, małe grzyby można umieścić w całości),

- obierz i posiekaj czosnek,

- zetrzyj ser na średniej tarce.

2. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej, dobrze go podgrzej. Włóż cebulę do oleju i mieszając smaż przez 10 minut. Następnie ułóż grzyby, posyp je solą, czarnym pieprzem i smaż, nie przestając mieszać, wszystko razem przez kolejne 10 minut. Dodaj czosnek, smaż przez kolejną minutę i zdejmij patelnię z ognia.

3. Wlej śmietanę na inną patelnię i włóż do niej pokrojone ziemniaki. Sól, pieprz, posyp aromatycznymi ziołami. Umieść patelnię na dużym ogniu, zagotuj śmietanę, a następnie zmniejsz ogrzewanie i gotuj ziemniaki, mieszając, przez 10 minut.

4. Następnie włóż dwie trzecie ziemniaków do naczynia do pieczenia, które najpierw należy nasmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Połóż smażone grzyby i cebulę na ziemniakach , a następnie ułóż pozostałe ziemniaki ładnie i równomiernie. Wlej również śmietanę do formy. Posyp wszystko odrobiną liści rozmarynu, a następnie startym serem, suszonymi ziołami prowansalskimi i przykryj formę podwójną warstwą folii.

5. Wyślij formę z przyszłą zapiekanką do piekarnika, gotuj przez pół godziny, a następnie usuń folię. Gotuj zapiekankę bez folii przez kolejne 25 minut, a następnie wyłącz ogrzewanie i trzymaj zapiekankę w piekarniku przez kolejne 10 minut.

Udekoruj gotową zapiekankę pozostałymi liśćmi i gałązkami rozmarynu i podawaj na gorąco.

smacznego!

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g

Podobne przepisy