skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Podgrzej serwatkę, aby była ciepła. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się o 180 stopni.
Krok 2:
W ciepłej serwatce musisz zgasić sodę.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do serwatki i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Teraz dodaj cukier i dobrze wymieszaj, aby się rozpuścił.
Krok 5:
Przesiej mąkę i dodaj najpierw jedną szklankę.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 7:
Następnie dodaj trochę mąki i zagniataj ciasto. Mąka jest inna dla każdego, spójrz na swoje ciasto, ile dodać.
Krok 8:
Gotowe ciasto jest bardzo gładkie i wcale nie przykleja się do dłoni)
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 5-6 mm. Jeśli chcesz bardzo chrupiące ciasteczka - rozwałkuj cieńsze)
Krok 10:
Wycinamy ciasteczka dowolnymi foremkami)
Krok 11:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem ( mam matę silikonową) - rozłóż nasze półfabrykaty i włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Uważaj na ciasteczka-każdy piec piecze inaczej, nie wysychaj.
Krok 12:
Podczas pieczenia ciasteczka będą dobrze rosły, a brzegi zarumienią się.
Krok 13:
Tak wygląda ciastko w środku-luźne i miękkie.
Krok 14:
Wycinam różne ciasteczka) oto takie piękne kaczki, które mam))) Zaparzamy aromatyczną herbatę i wzywamy wszystkich do stołu! Smacznego!
wskazany czas to 50 minut-dostałem 2 blachy do pieczenia ciasteczek.))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g