miękkie ciasteczka pełnoziarniste z jabłkami i cynamonem

zdrowa, szybka w przygotowaniu uczta dla całej rodziny! Z mlekiem lub herbatą.
Anna DobrynowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 73 % 33 g
210 kcal
IG: 72 / 0 / 28

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1).Ubij trzepaczką 1 jajko kurze ze szczyptą soli, gdy trochę się spieni, dodaj cukier. Ubijać.
2). Trzy na grubej tarce masło do mieszanki jajeczno-cukrowej. Wymieszaj wszystko.
3). Jabłka obieramy, trzy na grubej tarce i dodajemy do mieszanki. Dodaj cynamon + łyżkę miodu, wymieszaj.
4). Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Okazuje się gęste miękkie ciasto, które można zagnieść w kulkę. Odstawiamy na chwilę (min 15.)
5). Blachę wyłożyć pergaminem i rękami uformować małe spłaszczone kulki o średnicy około 5 cm, w razie potrzeby zwilżyć ręce wodą.
6). Wkładamy do piekarnika na 200 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 15 minut.
gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy