miękkie ciasteczka pełnoziarniste z jabłkami i cynamonem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1).Ubij trzepaczką 1 jajko kurze ze szczyptą soli, gdy trochę się spieni, dodaj cukier. Ubijać.
2). Trzy na grubej tarce masło do mieszanki jajeczno-cukrowej. Wymieszaj wszystko.
3). Jabłka obieramy, trzy na grubej tarce i dodajemy do mieszanki. Dodaj cynamon + łyżkę miodu, wymieszaj.
4). Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Okazuje się gęste miękkie ciasto, które można zagnieść w kulkę. Odstawiamy na chwilę (min 15.)
5). Blachę wyłożyć pergaminem i rękami uformować małe spłaszczone kulki o średnicy około 5 cm, w razie potrzeby zwilżyć ręce wodą.
6). Wkładamy do piekarnika na 200 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 15 minut.
gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g